Dzisiaj przepis na danie, które nie zrobicie w 15 min, ani w godzinę. Na danie, którego przygotowanie jest łatwe, ale czasochłonne. Na przepyszne danie, które z
Kuchnia Łukaszazagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypać do niej przepłukaną kaszę jaglaną. Kasza powinna być gotowana na małym ogniu. Można przykryć garnek pokrywką, ale nie do końca, pokrywka powinna być lekko uchylona. 3. Jak długo gotować kaszę jaglaną? Praktycznie tak długo, aż wchłonie ona całą wodę, mi zajmuje to około 17-18 minut. Podczas gotowania nie należy kaszy mieszać (przyznam(...)jaglanej: 1. JAGLANKA Z PASTĄ ORZECHOWĄ I BANANAMI ( przepis tutaj ) 2. JAGLANKA Z MALINAMI ( przepis tutaj ) 3. KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ ( przepis tutaj ) 4. SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I KURCZAKIEM ( przepis tutaj ) 5. SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I TUŃCZYKIEM ( przepis tutaj ) 6. SAŁATKA OWOCOWA Z KASZĄ JAGLANĄ ( przepis tutaj
Zrób to smaczniebułek drożdżowych z sezamem, zawiera także odpowiedni sos i kawał dobrego mięsa. Pisząc o sosie, mam na myśli nie ketchup, czy majonez, ale mieszankę, którą używam często także do sałatek. Przepyszne uzupełnienie. A jeżeli chodzi o mięso... Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie. Kotlet musi być wyrazisty, ale też soczysty. Reszta dodatków takich jak sałata, czy ser to już kwestia(...)innej ostrej) olej do formowania i smażenia Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy kilka minut, aż masa będzie lśniąca i w miarę jednolita. Całość musi być wyrazista, lekko pikantna i wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepis sprzedała mi moja mama, i chociaż nie przepadam za sałatkami bo nigdy nie mogę się nimi najeść to ta jest naprawdę pyszna... może dlatego że
Dominacja smakukanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki na sos: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków(...)wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany
NiePieprz.plUwielbiam sałatki z brokułem, ponieważ są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia sałatki z różyczkami brokułu wraz z dodatkiem czerwonej cebulki, podsmażonej piersi z kurczaka oraz kawałkami sera feta. Całość połączona za pomocą jogurtu greckiego. Prosto i pysznie! Składniki na 3-4 porcje: 1 duży brokuł 1/2 czerwonej cebuli 1 pierś z kurczaka(...)międzyczasie brokuł umyć, usunąć twarde części i pokroić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Następnie przesypać różyczki i całość gotować około 2 minut. Lekko ugotowane różyczki od razu odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki i przelać wrzącą wodą. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski. Na sam koniec
UgotowaćJeszcze nigdy nie robiłam sałatki jarzynowej bez jajek, więc postanowiłam spróbować. Co dla mnie dziwne, sałatka bardzo mi posmakowała.Postanowiłam więc podzielić się przepisem. Składniki: 1 duży ziemniak 1 pojedyncza pierś kurczaka 10 pieczarek z zalewy octowej oika(marchew, groszek, kukurydza) ki ciecierzycy z puszki pół czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu,sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniak(...)pierś. Obsmażamy aż mięso zrobi się białe z każdej strony (można usmażyć na oleju lub tak jak ja na suchej patelni), odstawiamy aby mięsko przestygło. Pieczarki wyjmujemy z zalewy, lekko osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dokładamy do pieczarek. Następnie dodajemy mieszankę warzywną, cieciorkę, ostudzoną pierś z kurczaka. Ziemniaka
słodkie i nie tylko historie kulinarneCzasami potrzebujemy migdałów bez skórki, możemy je kupić w sklepie w postaci płatków migdałowych, ale takie płatki kosztują bardzo drogo ( na Litwie za 30 g
Kuchnia Łukaszawyobrażacie sobie kuchnię bez makaronu? Ja nie. Zupy, sałatki, sosy, zapiekanki... makaron jest jednym z podstawowych składników. Sięgam po niego również ze względu na możliwość wyczarowania szybkiego dania. Makaron, kilka składników i ... już obiad mamy gotowy. Dziś chciałabym Wam przybliżyć jednego z największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się producentów makaronu w Polsce - Makarony Polskie S.A. Wychodząc naprzeciw nam (konsumentom) spółka(...)Makarony Polskie otrzymałam do testowania paczkę pełną wspaniałych produktów. Na blogu pojawią się pyszne inspiracje z każdym z nich. Już dziś zapraszam Was na "Danie fit! Razowe świderki w lekkim sosie pieczarkowo-koperkowym." Zapraszam na stronę firmy w celu zapoznania się z szczegółową ofertą: http://www.makarony.pl/
Słodkie okruszkiDziś kolejny przepis tym razem podpatrzony na blogu mirabelkowy m. Lubię różne niecodzienne połączenia, ta potrawa bardzo mnie zaintrygowała i postanowiłam spróbować. Doznania smakowe są
Codzienne GotowanieDziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek(...)świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Ustawić na dnie garnka
Weekendy w domu i ogrodzieBatoniki są proste, szybciuteńkie i bardzo sycące :) Ale niestety.. na jednym nie przestaniesz... :) Składniki na 9 batoników: 100g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) 45 g
CzarnawisienkaJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g) - ok.150g wiórków kokosowych - ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych - 1 jajko - olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki(...)serka). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (nie ustawiamy zbyt wysokiej temperatury) i smażymy serek, na rumiano ze wszystkich stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeżeli odczekamy 10-15 minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy. Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie
mojewypiekiinietylkoNigdy nie myślałam, że surówka składająca się praktycznie z jednego składnika - młodej białej kapusty, może być tak pyszna! Zawsze dodaję do surówki z kapusty startą
Walijskie PichceniePasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie . Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle
Kulinarny karnet ChristopheraAsparagus on salad. Składniki. 10 szt. szparagi zielone 5 plasterków szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki
Kulinarny karnet ChristopheraKluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity. Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do
Cztery FajerySałatka z jajkiem, delikatnym serem twarogowym, dojrzałymi pomidorami, ogórkami, chrupiącymi grzankami i mocno czosnkowym dipem czosnkowym. Składniki: (na 2 porcje) 3/4 opakowania mieszanki sałat, 2 jajka, gruby plaster sera twarogowego w kostce półtłustego, 1/2 ogórka małosolnego, 1/4 ogórka kiszonego, pomidor, 2 łyżki grzanek, 150 ml jogutu naturalnego, 3 małe ząbki czosnku, szczypta soli, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki majeranku(...)kosteczki. Na talerzu układamy sałatę, układamy pomidory, ogórki, jajka, ser oraz grzanki (ja zrobiłam z kromki chleba - pokroiłam w kostkę i podgrzałam na suchej patelni, aż stały się lekko rumiane i chrupiące). Podajemy wraz z dipem czosnkowym
Lena Gotujesię na blogu, zdjęcia były tak koszmarne, dlatego postanowiłam zrobić aktualizację zarówno tekstu jak i zdjęć. Źródło przepisu było Kwestia Smaku. Jeśli chodzi o pierś, wychodzi soczysta i taka lekka w smaku. Nie ukrywam, że piekłam ją już setki razy i zawsze wychodzi idealnie. Piekę ją przeważnie w ceramicznym naczyniu, a kiedyś piekłam na jednorazowych tackach do grilla, dlaczego? Pierwszy(...)zastąpisz go suszonym to już nie będzie to samo (sprawdzałam). Pierś podałam z pieczonymi warzywami, Młody ziemniaki, a ja swoje ulubione marchewki ;) Do tego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula szalotka, pomidor, ogórek i kawałek sera feta. Składniki na 2 porcje: 2 nieduże piersi
Blondynka Gotujepyszna, prosta przekąska:) Aromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków(...)smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy paprykę, cebulę, fasolę, kukurydzę, lekko doprawiamy i dodajemy chili, dusimy na średnio mniejszym ogniu do miękkości, w misce mieszamy bundz z jajkiem, pomidorkami, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, przestudzamy, gdy warzywa z patelni będą miękkie
Zasmakuj KuchniWydanie styczniowe jest pierwszym jakie kupiłam i przepadłam, właśnie kupiłam prenumeratę. Na zdjęciu widać co pozaznaczałam, a są to przepisy które spokojnie wegusy mogą zrobić w 100 %, lub lekko zmodyfikować przepis, bądź też potraktować jako inspirację. Zacznę od początku. Cały magazyn jest podzielny na 6 działów: w sezonie, w Nowym Roku, Na co dzień, Na zdrowie, Na weekend i Szkoła(...)samym czasie. Przykładowe przepisy, które mam w planach wypróbować to między innymi tarta orzechowa z syropem klonowym, pikantna soczewica z musztardą, burakiem i kiełbaskami (przecież są też wegańskie!), sałatka na ciepło z jarmużem, migdałami i szynką(to ostatnie się pominie;-)), pikantny bulion z czarną fasolką i jarmużem, cannelloni ze szpinakiem i gałką muszkatołową (ja szpinak zastąpię jarmużem
greenscarfzamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki: 1 kg ładnego schabu bez koś 3-4 pęta białej, surowej(...)jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy
Bon Appetit MałgorzatySurówka z kapusty w kilka minut idealnie sprawdzi się na grilla lub jako pyszny dodatek do obiadu. Jest smaczna, prosta do przygotowania i robi się ją
e-PrzepisyKulinarneSzybka obiadowa surówka z kalarepki i cukinii. Ja miałam cukinię wyrośniętą, więc obrałam ją ze skórki, ale młodą cukinię można zetrzeć ze
To co kochamSurówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych
Pełny talerzskładniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry, Kolejny dzień upału nie daje mi żyć, dlatego bardzo się cieszę, że miałam dziś na obiad Şakşukę :) Şakşuka to pochodząca z Turcji przystawka
Chilli Czosnek i Oliwakremowym pesto zrobionym na bazie awokado. Pieczone warzywa dodają makaronowi dymnego posmaku. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Pieczony brokuł w roli głównej Pieczony brokuł jest lekko twardy, zwarty i aromatyczny. Nie rozpada się jak gotowany i nie ma tak intesywnego aromatu. Brokuła dobrze jest piec w wysokiej temperaturze Pieczony kalafior to rzecz standardowa i dobrze znana(...)danie jest wegańskie. Nasze spaghetti z pieczonym brokułem zrobiliśmy w wersji wegetariańskiej, gdyż lubimy kiedy w pesto jest ser. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku
Niedzielny kucharzsmalec do smażenia *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemAromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w ćwiartki(...)smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy paprykę, cebulę, fasolę, kukurydzę, lekko doprawiamy i dodajemy chili, dusimy na średnio mniejszym ogniu do miękkości, w misce mieszamy bundz z jajkiem, pomidorkami, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, przestudzamy, gdy warzywa z patelni będą miękkie
Zasmakuj KuchniLubicie szybkie i smaczne sałatki? Z pewnością pokochacie też błyskawiczną sałatkę ze szpinakiem. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw. pół opakowania szpinaku baby pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g nasion słonecznika 15 pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pokrojony pomidor) 15-20 oliwek(...)kawałki plastry szynki szwarcwaldzkiej (najlepiej przed krojeniem rozdzielić plastry, by się nie skleiły) i zarumieniamy je. Oliwki i pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie składniki mieszamy w misce i skrapiamy lekko oliwą i dodajemy łyżkę zalewy z oliwek. Gotowe
Dieta bez mlekalinię i staracie się unikać nadmiernej ilości cukru to zachęcam do przygotowania domowej, pełnej bakalii granoli z płatkami gryczanymi. Taka granola będzie idealna jako dodatek do jogurtu, kefiru czy sałatki owocowej. Składniki: 1,5 szklanki płatków gryczanych błyskawicznych 3/4 szklanki orzechów laskowych (100 g) 1/3 szklanki jasnego sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki płatków kokosowych 1/2 szklanki rodzynek(...)czasu zwiększyć temperaturę do 180 ºC i piec jeszcze niecałe 10 minut. Należy pamiętać o tym, aby podczas pieczenia granolę, co jakiś czas przemieszać ze sobą. Gdy bakalie lekko się zarumienią to formę wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Przygotowaną granolę wymieszać z rodzynkami i całość przesypać do plastikowego/szklanego pojemnika. Przechowywać w zamkniętym naczyniu. Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćŚledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)przygotować coś nietypowego. Ja uwielbiam eksperymentować, stąd też moja propozycja na śledzie zamarynowane w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami z lekko miodową nutą. Są bardzo mięsiste, wręcz chrupiące, takie jak lubię! Z pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki: – 400 g filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy
To co kochamsię z tym nie zgodzę. Burak to burak i żadna smętna cebula tego nie zmieni. No ale dość o polityce, zajmijmy się warzywem. Nie wiem dlaczego, ówczesne kulinaria tak lekko po macoszemu traktują buraka. Owszem, raz na jakiś czas, ktoś wyskoczy z fajnym pomysłem, jednak w większości kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików(...)bardziej upieczony jest cudownie słodki. Jestem wielką fanką pieczonego buraka. Obrany i potraktowany tylko solą, zawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania
ladykitchen