lekkie dania - 4237 przepisów (strona:87/283)

Czulent 147

Bardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę

Zainspirowana w kuchni
Potrawka schabowa w sosie sojowym z jabłkiem i nutką imbiru 168

Jak wspominałam w porannym poście, do pysznej receptury na schab w imbirowo - sojowym sosie, zaczerpniętej z bloga Zmień się na zdrowie , dodałam coś od siebie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 187

Dziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka  czosnek granulowany  papryka słodka  mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie  cukinie 1  cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku  sól(...)piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać). Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu

Monia miesza i gotuje
Koncert życia. I chałka 206

dawno nie widziałam. Szok! Cudem więc jakimś udało nam się przecisnąć w pobliże sceny; znaleźliśmy, muszę przyznać, bardzo dogodną pozycję.  Gdy na scenę wyszła Metallica... Tego huku nie da się po prostu opisać. Ci wszyscy ludzie, tak od siebie różni, zgodnie klaskali i śpiewali. Muzyka była fantastyczna - koncert jest częścią trasy Metallica by request , co oznacza, że kawałki został(...)tempa: szybkiego. Przepis znalazłam w Brød: 100 lækre opskrifter i od razu wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę. Chałka jest mięciutka i puchata, cudownie chrupie mak między zębami. Lekko słodka za sprawą glazury, ale nada się też do wędliny. Trzeba tylko uważać, żeby się za mocno nie przypiekła - miejcie ją na oku . Jeśli tak jak ja nie macie zbyt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przystawka na dużego głoda 276

Składniki muszą być najwyższej jakości i w żadnej sposób nie mogą być podróbkami. Dodatek zieren sprawi, że wielki głód się uciszy a Wasze pragnienie oraz pragnienie Waszych gości, na danie główne w znacznym stopniu wzrośnie... Składniki -świeży szpinak -salsa di pomodoro robiona w domu- te sosy z butelek marki nijakich są zbyt kwaśne i dziwne jakieś.Lepiej przygotować salsę(...)był nawet lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały.  Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino.  Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego szpinaku dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak na wschodnią nutę 471

kurczaka, delikatnie podsmażamy, wlewamy 250 ml wody i dusimy 15 minut. Gdy kurczak zmięknie a woda odparuje dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki 30%, redukujemy sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Kurczaka na wschodnią nutę podałam z podsmażonym z cebulką ryżem, który następnie został ugotowany w bulionie. 1 posiekaną cebulkę szklimy na 1 łyżce oliwy, wrzucamy 200 g suchego ryżu(...)tłuszczem i cebulką, wlewamy 400 ml gorącego bulionu, gotujemy 10 minut, przykrywamy i zostawiamy, aż ryż spęcznieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Kurczak na wschodnią nutę jest jedynym daniem pachnących Azją, również wołowinę można przygotować w takim klimacie. The post Kurczak na wschodnią nutę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki schabowe 307

tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające sie w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli. Składniki: około 80 dkg schabu 1 cebula olej, mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz 1 szklanka wody Wykonanie: mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folia spożywczą. Mięso posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 226

swoim ulubionym daniu z dzieciństwa: pieczeni wołowej na dziko, którą przygotowywała jego mama. Na szczęście kochając dobre jedzenie, często przesiadywał w kuchni, więc pamiętał jak mama robiła tę pieczeń :) Postanowiłam zatem spróbować ją przygotować. Dla dziadka Adama :) Składniki: mniej więcej kilogramowy kawałek wołowiny na pieczeń , słonina lub boczek  (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 214

miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem. Smacznego Rada: w przepisie podana jest porcja na 3 duże rolady. Można je schować do lodówki i przed podaniem podgrzać lub dodać do zimnych dań. Można również zmniejszyć porcje

Moniki Smakołyki
Wafelki z domową masą kaimakową 162

złocistego koloru. Dla sprawdzenia można dać kroplę masy na talerzyk, nie powinna się rozpływać. Od razu przekładać wafle. Trzeba to zrobić szybko i dokładnie rozprowadzać, gdyż z takiej ilości wychodzi tej masy tak "na styk". Można oczywiście zrobić masę z większej porcji ale wtedy wafelki będą bardzo, bardzo słodkie i bardziej klejące. Przełożone wafle lekko obciążyć i pozostawić aby się

Praktyczna pl
Kruche ciasto mleczno czekoladowe z nutą pomarańczy 204

Przedstawiam tutaj własną wersję - lekko zmodyfikowaną poprzez wzbogacenie o nutę pomarańczy, ale również smaczną i bardzo, bardzo słodką. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki pszennej (typ 450), 2 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta

Wyprawy kulinarne
Brak tytułu 190

stwierdzić, że papier ten pomoże Ci piec i gotować zdrowiej i smaczniej. Papier  SAGA  utrzymuje zapach potraw, nie zmieniając ich smaku. Możesz nawet podawać dania zawinięte w papier  SAGA , dzięki czemu aromatyczne niuanse Twoich potraw będą mogły być w pełni docenione przy stole. Papier  SAGA  chroni naczynia i blachy(...)pieczenia przed zabrudzeniem i codziennym zużyciem. Papier nie przepuszcza tłuszczu, a potrawy i wypieki nie przywierają do niego. Zamiast zmywania, wykorzystane naczynia wystarczy lekko opłukać. Papier  SAGA  pomaga w zachowaniu czystości podczas przygotowywania potraw, utrzymuje piece, blachy kuchenne oraz inne powierzchnie w czystości. Papier  SAGA  podlega biodegradacji i nadaje

kolorowotorcikowo
Tarta z morelami i migdałami 204

Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru

Ala piecze i gotuje
Dietetyczny deser na kefirze 400

deser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić truskawkami. Dietetyczny deser na kefirze z poziomkami, polecam. Przepis na 2 porcje. 300 ml kefiru 3 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny poziomki Kefir z cukrem pudrem ubijamy trzepaczką. Jak ktoś woli słodszy deser naturalnie może dać więcej cukru. Żelatynę zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 191

zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte nie tylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu

Przysmaki Karolki