lekkie dania - 4237 przepisów (strona:78/283)

Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 158

drąży. Na początku musimy odciąć jej górną część, najlepiej lekko pod skosem, by nasza czapeczka się trzymała. Teraz odcinamy nadmiar miąższu od czapeczki, a następnie przystępujemy do żmudnego procesu drążenia. Miękką część po wyjęciu oddzielamy od pestek, twardą trzeba niestety skrobać łyżką, chyba że mamy na tyle dużą dynię, by dało się ją wyciąć nożem. Pestek nie wyrzucamy - wysuszone będą

Kulinarne zapędy Kokosa
Oszukana pizza z patelni 209

patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut, aż ciasto lekko się przypiecze, a ser roztopi. Przekładamy na talerz i podajemy

My Culinary Art
Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem 162

jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie... Do beszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat. Składniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni

Czerwień i błękit
Sandacz po polsku z wody. 167

potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy   5 ziaren pieprzu   3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 168

Doprawić solą i pieprzem. Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć  warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą  ,położyć  plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć  „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać

Kulinarny karnet Christophera
Diabelskie Podudzia 101

bardzo smaczne jednocześnie proste i diabelsko pikantne danie obiadowe... Składniki: 6 podudzi 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżka płaska chili 1 łyżka słodkiej papryki  1 łyżka curry 1 łyżka bazylii Podudzia myjemy wkładamy do rękawa do pieczenia wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy...Ząbek czosnku lekko zgniatamy i dodajemy do środka...Ja dodałam kilka pieczarek

NaKońcuJęzyka
Chocolate chip cookies 133

koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można również dać gotowe czekoladowe groszki). Odstawiamy ciasto do schłodzenia na 1 godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Za pomocą łyżki nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze porcje ciasta wielkości piłeczki do ping ponga zachowując 5 cm odstępy a następnie lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 15-17 minut ale proponuję zaglądać

Pudełko rozmaitości
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 367

lekką budyniową pianką, od razu skojarzyło mi się z wakacjami, nie wiem dlaczego, być może świeże maliny przyniosły mi na myśl lato. Ciasto jest wilgotne(to chyba oczywiste), delikatne i jeszcze to kruche ciasto z malinami...NIEBO! Ostatnio robiłam podobne-jednak tylko z wyglądu:) Przepis jest na małą blaszkę. Znalezione tutaj -jednak jak zawsze troszkę zmodyfikowane. Następnym razem dam mniej(...)czas kiedy blaszka ze spodem była w piekarniku.  Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek

Smaczne Zdrowe
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 231

proszku; 1 łyżka oleju; 1/4 pęczka natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić. Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać(...)minut, aż ziemniaki  się przyrumienią. Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja nie obieram pieczarek, jedynie dobrze je myję pod bieżącą wodą. Słodką paprykę można zastąpić ostrą lub chili. Danie idealnie się sprawdza jako samodzielny posiłek oraz jako dodatek do dania głównego. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Cassoulet 201

wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się z nim zmierzyć. Nie żałuję. Spędziłam nad nim większość soboty, ale kiedy wróciliśmy z mężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia(...)żeby fasola był w niej lekko zamoczona. Na wierzch położyć drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni 1/3 fasoli z dodatkami. Zalać wodą z gotowania, tak jak poprzednio. Bułkę tartą wymieszać z olejem. Posypać nią zapiekankę. Całość piec bez przykrycia 1 godzinę w 160 stopniach, a następnie 2,5 w 120 stopniach. Kiedy danie ostygnie można je przechowywać

W kuchni wieczorem
Leczo z cukinią 762

domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych warzyw – a zatem ma wiele wartości(...)garnek i dużą patelnię. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cukinię. Gdy zacznie się lekko rumienić delikatnie przesypujemy ją do garnka (bez oleju). Na patelni podsmażamy pieczarki – po podsmażeniu także dodajemy do garnka. Dolewamy olej na patelnię i podsmażamy cebule. Lekko je solimy. Gdy będą szkliste posypujemy po wierzchu ostrą papryką i tymiankiem. Mieszamy, podsmażamy przez pół

Poezja smaku
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 179

pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga  Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))  Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam.  Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży(...)łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Wykonanie:  Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i  zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać

Walijskie Pichcenie
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 167

być jędrny i biały, beż żadnych plam, o świeżym, anyżkowym zapachu. Do zapiekania fenkuł należy pokroić w ćwiartki lub ósemki i zblanszować. Składniki (dla 2 osób - jako dodatek do dania głównego): 2-3 fenkuły 4 łodygi selera naciowego kilka suszonych pomidorów 250 ml pomidorowej passaty 2 łyżeczki oregano świeżo starty parmezan (ok. 50 g) sól i pieprz Sposób(...)wyrzucić. Tak przygotowane fenkuły należy pokroić na ćwiartki lub ósemki. Łodygi selera naciowego umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Tak przygotowane warzywa należy blanszować przez 8-10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wraz z suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki. Passatę mieszamy z oregano, pieprzem i solą i równomiernie rozkładamy na warzywach

W SMAK
Kurczak w sosie kurkowym 291

Kurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina

Pociąg Do Kuchni
Zdrowe święta! 115

lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzy          Zamiast soli używajmy przypraw pobudzających trawienie – rozmaryn,  majeranek,  tymianek, mięta, chili, bazylia, cynamon          Od stołu starajmy się odchodzić z uczuciem niedojedzenia – do mózgu dopiero po pewnym czasie dociera informacja, że żołądek jest pełny          Dania serwujmy na mniejszych talerzykach – porcje będą wyglądały na większe, a my szybciej się najemy          Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt!          Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania

Powiedz dietom nie