lekkie dania - 4237 przepisów (strona:79/283)

Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 282

Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym  Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki(...)bułkę tartą. Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Rybę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Jako dodatek do dania podałam pieczone

Mania Gotowania
Tata, tata jest frittata!!! 148

łaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata(...)kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe

I tu będę miała takie te
Dietetyczne naleśniki na kefirze 555

naleśnikowe Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in(...)kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru .   Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją . Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową lekko przetrzeć pędzelkiem namoczonym w oliwie - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto

Grunt to przepis!
TALARKI Z BURAKA Z KOZIM SEREM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 216

nich bez pamięci!:)) Po raz pierwszy jadłam je u mojej koleżanki Kasi i z miejsca skradły moje serce:) Postanowiłam zrobić je koniecznie w domu. Ugotowałam buraki lekko al dente, w wodzie z cukrem i octem jabłkowym, następnie pokroiłam w półcentymetrowe plastry, przykryłam kawałkami koziego sera, polałam żurawiną ze słoiczka (którą specjalnie wcześniej podgrzałam) i udekorowałam(...)genialne:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób): 3 średniej wielkości buraki 1,7 l wody 5 łyżeczek cukru 5 łyżek octu jabłkowego (można użyć spirytusowego i dać wtedy o 1 łyżkę mniej) 10 dag koziego sera filiżanka żurawiny ze słoiczka orzechy włoskie sól, pieprz (opcjonalnie, ja nie użyłam) WYKONANIE: Garnek napełnij wodą, wsadź do niego

Słodko-Słony Świat Ilony
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 223

sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań -  fritto misto . Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie  griva .  Tapulone  to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się(...)jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze.  Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana Padano DOP po wierzchu i podawać, podawać szybciutko. Farfalle lubią sobie stygnąć. Grana Pandano DOP jest idelane do dyni. Dzięki temu prostemu daniu przeniesiecie się , chociażby

Z Kuchni Do Kuchni
Uwaga: czytam! 188

się jakoś dziwnie złożyło, o czym już kilkakrotnie wspominałam, że mam lekkiego fizia na punkcie książek. O ile D. podzielał to zboczenie, a wręcz doprowadzał do postępującego, trwałego uzależnienia, C. jest pod wrażeniem ilości kartonów wypełnionych książkami układanych ciasno jeden przy drugim. Myślę jednak, że chłopak jakoś to przełknie - w ramach przyzwyczajania, na urodziny dostał... Książkę. I to nie byle(...)podobno starych drzew się nie przesadza , uda mi się go przekonać, że książki są co najmniej warte uwagi. Coś tam niby czyta, ale sądzę, że owo coś tam da się zmienić w pełnowartościową, regularną lekturę. O postępach mojej pracy u podstaw będę informować na bieżąco. W każdym razie - wracając do meritum - zostałam zaproszona przez  Maggie  do zabawy. Gdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone ogony langusty 341

Sylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g(...)soku z cytryny - sól - biały pieprz - szczypta słodkiej papryki - koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć przy skorupce, aby mięso po upieczeniu łatwiej odchodziło. Przygotować sos. Wymieszać – roztopione masło, zmielony czosnek, sól, biały pieprz i szczyptę słodkiej papryki. Przygotowane ogony, każdy osobno, ułożyć

mojewypiekiinietylko
Dymka smażona 165

pęczek dymki, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 3 łyżki mąki pszennej, sól, cukier, masło lub oliwa do smażenia Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować

królestwo garów
Udka zapiekane z papryką i cebulą 338

Udka z kurczaka upieczone w sałatce paprykowo cebulowej z  tego przepisu 2 udka sól, przyprawa typu vegeta 1 słoiczek (400 - 500 ml) sałatki paprykowo cebulowej

Praktyczna pl
Frittata ze szpinakiem 187

Od kilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować

Kulinarne przygody Gatity
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 287

konieczne jego używanie! Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna. Jest duża, dzięki czemu można na niej spokojnie przyrządzić cały posiłek nawet dla 2 osób! NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala. Zdecydowania warta swojej ceny. GODNA POLECENIA! A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu! __________________________________________________________________________________________ Inne dania, które niebawem pokażę na blogu

Ostra na Słodko
Stek z rekina. 184

Dzisiaj prezentuję danie z rekina ,ale z mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się(...)się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski

Kulinarny karnet Christophera
Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 244

Potrzeba matką wynalazków i smacznych potraw :) Dokładnie tak było w przypadku tego dania. Do samego południa odpisywałam na maile, w między czasie poruszałam się z telefonem przyklejonym do ucha. Na zakupy nie było już czasu, dziecko niedługo miało przyjść ze szkoły, a obiad nie ruszony. Na kombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam(...)lekko na odrobinie oliwy. Potem wrzuciłam do niego odsączonego z oleju łososia i łososia z sosem pomidorowym, chwilę smażyłam, aby ryba nabrała temperatury. Następnie wyłożyłam do woka ugotowany makaron, wlałam kremówkę i podgrzewając wymieszałam wszystko, aby sos pomidorowo - śmietanowy zredukował się i obkleił dokładnie cały makaron. Na samym końcu dołożyłam koperek i włożyłam brokuły i ponownie przemieszałam wszystko. Doprawiłam danie

Blondynka Gotuje
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 185

jakiś czas. Jeszcze trochę zdjęć z tamtych rejonów, abyście nabrali apetytu, widząc skąd pochodzi pomysł na to danie :)   Kolory naszego dania idealnie oddają kolorystykę tamtego regionu. Niezwykła ilość przypraw to główna cecha dań hinduskich. To sedno niezwykłego smaku i tak wielkiej popularności kuchni Indii na całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :) A teraz, jak już(...)łyżkę pasty tandoori (dostaniecie ją w sklepach z przyprawami z całego świata lub w internecie,) wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki. Chwilę razem podsmażamy i wsypujemy warzywa, lekko podlewamy wodą i dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze

vegetanie
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 203

sałaty. Tuńczyka osącz z zalewy na sitku, lekko rozdrobnij palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie.  Sałatka ta jest bardzo zdrowa

Przepisy i porady kulinarne
Kalmary w panierce idealna przekąska od MyFood 207

krążków na głęboki olej i smażę do lekkiego zezłocenia. W czasie, kiedy się smażą, przygotowuje szybki sos czosnkowy z małego kubeczka jogurtu naturalnego i jednego ząbka czosnku. Pychota! Panierka jest chrupiąca, a kalmary w środku są bardzo mięciutkie. Nie zrażajcie się do komentarzy typu, że kalmary są jak "podeszwa", że nie da się ich ugryźć. Nic z tych rzeczy(...)Kalmary panierowane od MyFood  to bardzo szybka i smaczna przekąska przed głównym daniem. Serdecznie polecam!  Opakowanie zawiera 500 g pierścieni kalmarowych w panierce, wystarczy na przystawkę dla minimum 4 osób. Skomentuj

MamaOskarka
Pstrąg pieczony w folii 217

mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem.  składniki (1 porcja) 180 g - 200 g  pstrąg patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól pieprz młotkowany z kolendrą przygotowanie piekarnik nagrzać do 200 st  Rybę umyć osuszyć. Posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Skórę ryby lekko ukośnie naciąć po 3x z każdej

Stare Gary
Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :) 196

Witajcie :) Dzisiaj danie, które wszyscy zapewne jedliście lubicie lub wspominacie z dzieciństwa. Nasz przepis oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego pieprz(...)Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto,  jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta

vegetanie
Polędwiczki w boczku 173

boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone. Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku 3-4 łyżki musztardy 1łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka sól Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Każdy kawałek lekko oprószamy solą. Plasterki boczku smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem

Salonik smaków
Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba 241

całe jajko, rozmieszane 1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej  chlebowej  7g (paczka) suchych drożdży  przygotowanie W szystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.   Nastawić

Stare Gary
Spaghetti aglio e olio / Spaghetti z oliwą i czosnkiem 269

wielokrotnie przekonaliśmy się , że proste dania , proste połączenia smaków , składników potrafią stworzyć zaskakująco pyszna całość! Do dzisiejszego Spaghetti aglio e olio wykorzystałam 2 rodzaje makaronu – zwykły z mąki pszennej i drugi zrobiony z mąki pełnoziarnistej. Do tego czosnek …. najlepsza oliwa extra virgin … świeża pietruszka i mamy gotowe danie! SKŁADNIKI : * makaron Spaghetti(...)pęczek * sól – do smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Odlewamy 1 łyżkę oliwy , a pozostałą cześć rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Smażymy na lekko złoty kolor cały czas mieszając – nie może się nic przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki. W tym czasie w osobny garnku z osoloną wodą i reszta oliwy gotujemy

Ostra na Słodko
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 242

jest po prostu genialny - idealnie słodki, z lekko słonawą nutą spodu. Smaki równoważą się idealnie, całość jest po prostu wspaniała. I rozpływa się w ustach... Musicie go wypróbować! Nie uniknęłam drobnych modyfikacji - w moim spodzie znalazły się orzeszki ziemne, gdyż akurat takie znalazłam w szafce. Poza tym mieląc twaróg nie mogłam dać sobie z nim rady, i żeby łatwiej szło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 221

rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre... Najpierw zobaczyłam go u Kasi  - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się na drzewa i zjadać wszystko, na co miałam ochotę. Czereśnia nie dałaby rady się ode mnie opędzić nawet, jakby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 382

sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :) Składniki: schab bez kości około 1 kg suszony majeranek  2 łyżki czosnek 5 ząbków sól pół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżki Przygotowanie: Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia

głodny alergik
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 378

również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Składniki: 500g schabu bez kości,  2 ząbki czosnku,  1/2 pęczka pietruszki,  sól, pieprz,  2 łyżki oliwy z oliwek,  bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć

Z miłości do słodkości