lekkie dania - 4237 przepisów (strona:93/283)

FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 282

musi się dać rozsmarować, nie może być sucha. Na samym końcu dodajemy sezam i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską

Smaczne Zdrowe
Makaronowa sałatka z grillowanym bakłażanem 196

Chyba nie ma teraz chętnych na stanie przy garach. Za oknem dzisiaj u mnie ponad 40 stopni było. Można się wykończyć, jedyne co polecam to dużo

Magiczne Życie Marty
Koktajl, co przynosi słońce. KOKTAJL TRUSKAWKA-ANANAS. 237

Wczorajszy dzień dał chyba większości nam w kość. I przedwczorajszy. W ogóle cały początek tegorocznych wakacji cały czas zaskakuje nieprzewidywalną pogodą. Zachmurzone, toporne niebo, nieznośna gorączka, wręcz parnota. Wilgotne powietrze ważyło chyba z tonę! Przygniatało do ziemi i oblepiało całe ciało. Miałam wrażenie, że znajduję się pod wodą. Na domiar tego, padało. I to wielokrotnie. Albo lekko pokrapiało, albo przychodziła

W kuchni Karmel-itki
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 800

samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze nie poznałam osoby, której by nie zasmakowały. Już pomijam ich atuty : dużo zdrowsze od gotowych, czy nie, smażonych w głębokim oleju frytek, czy gotowanych z wody(...)koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu ( Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze )  z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane kefirem lub maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym, czy keczupem są pyszniaste :) Polecam Składniki -1 kg ziemniaków - 2 łyżki oleju - sól, domowa wegeta , papryka czerwona

Kuchnia z widokiem na ogród
Tort na Pierwszy Dzień Lata 231

biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli(...)Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek. Na wierzch zetrzeć czekoladę, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego! W Danii letnie wakacje trwają zaledwie sześć tygodni. Trzeba się więc nimi cieszyć i korzystać, jak tylko się da. My trzy tygodnie spędzimy w Polsce, później wrócimy do domu, i nie wiem jeszcze, co dokładnie będziemy robić. A jak wyglądają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak balti z chlebem pita 409

łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę(...)podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulę i rozwałkować. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte pity posmarować lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 260 stopni, wraz z blachą do pieczenia. Na gorącą blachę zsunąć chlebki wraz z papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut. Upieczone pity powinny być mocno

Obiad za dychę
Włochy, czyli mule a'la marinara 291

gram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki. Cała trudność i żmudne przygotowanie tego dania sprowadza się do przygotowania muli - dalej danie robi się już prawie samo. Mule należy dokładnie umyć i pozbyć się resztek wodorostów - każdą muszlę należy dokładnie obejrzeć i oderwać wystające "wąsy". Następnym krokiem(...)płynu na patelni. W międzyczasie 150 gram masła roztarłem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku, niewielką ilością soli i pieprzu przygotowując masło czosnkowe, którym posmarowałem pokroją w kromki bagietkę. Po lekkim zgęstnieniu sosu dodałem do niego posegregowane wcześniej mule, zwiększając jednocześnie ogień pod potrawą. Całość gotowałem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodałem

Wyprawy kulinarne
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 311

Można planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz(...)czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne plastry. Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny. * Pierwsza rada - marchewkę która dajemy

Buniabaje w kuchni
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 204

Pożarski. Potrawa kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku . Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba.   Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych - 2 jajka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 2 małe czerstwe(...)matą lub papierem do pieczenia, rozkładamy warstwę pokrojonego chleba i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem

mojewypiekiinietylko
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 160

połączenie słodkiej gruszki z wytrawnym wyrafinowanym smakiem sera gorgonzola, a wszystko ubrane w formę tarty. Ostatnio w ogóle mam straszną ochotę przygotowywać tarty ze wszystkim, z czym tylko się da - zarówno wytrawne, jak i słodkie, więc dzisiaj poszedłem na kompromis - wytrawna tarta ze słodką nutą gruszek.  Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram(...)piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem

Wyprawy kulinarne
Pasztet z selera i batatów z nutą imbiru idealny na Święta i...nie tylko! 195

Dobry, lekki, leczniczy. WZJG to paskudna choroba, nie wiem do czego ją przyrównać. Potrafi wywrócić całą kuchnie do góry nogami. Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Pasztet podałam w towarzystwie grillowanej cukinii i bułeczki pszennej. Idealne śniadanie lub kolacja. Osoby z WZJG śmiało mogą włączyć takie danie do swojego

Z Kuchni Do Kuchni
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 604

góry - lekko wciskając je w masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia na kilkanaście minut. Po tym czasie całość zalać wcześniej przygotowaną galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia - a najlepiej zostawić na noc . Następnie wyjąć gotowe ciasto z lodówki i pozostawić na ok 30 minut w temperaturze pokojowej - dzięki temu ładnie da się wyłuskać

Grunt to przepis!
Piątkowy makaron :) 148

daniami spod znaku Wezuwiusza. Dzisiejsza wersja : Pastani na zielono z brokułami, kalarepą i szpinakiem. Pastani na zielono : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu pastani 1 świeży brokuł 1 kalarepa 4 brykiety szpinaku garść żółtej fasolki szparagowej 250 ml jogurtu naturalnego pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie, fasolkę

vegetanie
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 181

danie z stanu Bahia w północnej części Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro. Moqueca de peixe com camarão, w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko

Smaki Brazylii
Racuszki ryżowe z bananami 247

myśl słoneczne , egzotyczne wakacje! Tymi przepysznymi racuszkami ostatnio zaskoczyłam rodzinkę! Smaczne i sycące … a do tego zdrowe! Ugotowany ryż z dodatkiem bananów , kokosu i odrobiny wanilii tworzy fantastyczne danie , które jest świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad , jak i podwieczorek! Polecam! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * ryż – 1 torebka * banan – 2 szt * wiórki kokosowe -4 łyżki * cukier(...)jajko – 1 szt * mąka pszenna – 1 czubata łyżka * wanilia – 1 laska * olej rzepakowy – 250 ml * cukier puder – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości , odcedzamy , lekko studzimy. Dodajemy 2 zmiksowane ( lub bardzo drobno posiekane banany ) , łyżkę mąki i jajko. Wrzucamy podprażone wiórki kokosowe , ziarenka wydrążone z wanilii i dosładzamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania