zimnego masła sok z 4 cytryn skórka starta z 1,5 cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach - wystarczy je lekko wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Spód Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym(...)dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszne muffinki o cudownym waniliowym smaku, mieciutkie, lekkie, takie "babkowate" a nie zbite i ciężk ie. W cale nie czuć w nich alko holu , a d odatek likieru dodaje delikatności i cudownego waniliowego posmaku . Całości dopełnił śmietankowy krem z dodatkiem pysznego likieru truskawkowego . SKŁADNIKI: (ok 16-20 szt w zależności od wielkości foremek ) 250 g masła/margaryny(...)Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot y, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę do połączenia składników . 5. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego
Kto ugości moich gości?przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage . Składniki na 6 porcji: 7-8 łyżek(...)naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez
Mała Cukierenkajadłam drożdżówek.. Szybki przegląd spiżarni - powidła z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek(...)jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki) Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła
Garnkowe fanaberiePrzyjemnie słodkie, ale nie przesłodzone. Naturalną słodkość muffinek otrzymałam dzięki dodaniu miodu od Miody Polskie , a także całej pomarańczy, banana i bakalii :) Muffinki wyszły chrupiące na zewnątrz i lekko wilgotne, mięciutkie w środku :) Mają subtelny aromat pomarańczy, a całość pachnie słodko-owocowo :) Składniki (10 muffinek): 150 g płatków owsianych 50 g mąki z amarantusa 1 duża pomarańcza(...)skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę. Gotowe ciasto przelej do muffinek (najlepiej silikonowych). Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut
Zdrowie na języku :PBABECZKI CZEKOLADOWE Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz babeczki około 20 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. KREM: Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij
Słodko-Słony Świat IlonyBezglutenowe! Niesamowicie delikatne , puszyste i lekkie! Smażone bez tłuszczu …. z dodatkiem jabłek i płatków owsianych są fantastycznym pomysłem na zdrowe i lekkie śniadanie. Wspomagają przemianę materii i sycą na długie godziny. Śmiało mogą sięgać po nie osoby będące na diecie! Spróbujcie … a zakochacie się w nich od 1 kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mąka ryżowa(...)przygotowanymi drożdżami. Wbijamy jajko , dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Jabłka obieramy , kroimy na małe kawałeczki, a następnie dodajemy do wyrośniętego ciasta. Rozgrzewamy patelnię ( jeśli mamy teflonową nie musimy używać oleju , a jeśli zwykłą posmarujemy jej dno odrobiną tłuszczu ). Smażymy z dwóch stron na złoty kolor ( lepiej dłużej , na wolnym ogniu ). Podajemy
Ostra na Słodkosłoika(potem) inspiracja Niemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xd Ktoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś się udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką. Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier
More food, love and dreamstylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :) Spód: opakowanie ciasteczek digestive (180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki(...)laskowych lub włoskich. Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu greckiego - poezja! :) Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym roku będzie koncert, tak więc nie odmówię sobie: insertCookd("64b53e95ff8dd38bede13451d76945d7
sama złodyczTapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku
W kuchni Karmel-itkiNie wiem czemu, ale wątróbka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Tylko, że w moim przypadku nie chodzi o niesmak jaki pozostawiła w mojej pamięci
kulinarnyJaJutro Światowy Dzień Czekolady, nie mogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił się zdrowy akcent, wykorzystałam w tym celu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu(...)twarogu; - 3 łyżki nutelli; Dodatkowo: – 3 posiekane cukierki czekoladowe Wykonanie: Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi, do powstania gładkiej konsystencji. Papilotki (12) napełnić masą, masa właściwie nie rośnie, więc można napełnić do końca
dom-agi.plCebulę z pieczarkami dodać do ryżu i mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Z kapusty wyciąć głąb, oderwać wierzchnie liście i wrzucić w całości do lekko osolonego wrzątku. Gdy liście będą dość miękkie odcedzić. Odrywać liście, na każdym układać porcję farszu i zawijać, aż do zużycia farszu. W sporym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liście kapusty(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/golabki/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('f7e69eebc1f35522580fc467af330441').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: ciasta na boze narodzenie sernik na swieta bozego narodzenia The post Gołąbki appeared first
dom-agi.pldostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie. Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach! Któż z nas tego nie lubi? ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami. Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy! A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy(...)proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinie ( lekko wciskamy ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut. Studzimy i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkobezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną kobiecości, czyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie(...)długo, w trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu. Stopień wysmażenia pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec
ladykitchen