szkl mąki ok 400g twardej marmolady Orzech cukier puder do oprószenia 1. Masło/margarynę zmiksować ze śmietaną. 2. Dodać mąkę i ręcznie wyrobić ciasto. 3. Stolnicę podsypać mąką, ciasto porcjami wałkować na ok 3 mm, wycinać kwadraty (o boku ok 8 cm), nakładać marmoladę i zawijać rurki. Uwaga: ja użyłam marmolady twardej Orzech - jest idealna do tego rodzaju wypieków(...)dość gęsto bo nie rosną w trakcie pieczenia) - mi wyszło 2 x po 21 rurek. 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok 25-30 minut - aż się lekko przyrumienią. 6. Gdy wystygną oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja: Z cukrem pudrem
Kto ugości moich gości?ciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret(...)grilla, polecamy kilka przepisów na danie z grilla rodem w Włoch. Stek po florencku – Bistecca alla Florentine Jest to tradycyjny przepis na włoskiego steka. Steki te są lekko przyprawione solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Składniki: 2 steki Fiorentina / New York Strip 2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Sok z jednej
naRuszcieGroszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować(...)masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać w niewielkich odstępach małe kuleczki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia
wyzwania kuchennezrobic jednak z maki pelnoziarnistej w calosci lub wymieszac ze zwykla w dowolnej proporcji. Jedynym mankamentem tego dania jest stanie przy patelni w taki upal,choc to swietna lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj: klik. Skladniki na 12 racuchow: 12 baldachow bzu 1 szklanka maki (orkiszowa(...)olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu. Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy przyrumienia ,odwrocic i smazyc z drugiej strony. Usmazone ,ukladac na talerzu wylozonym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Orange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę(...)ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą. Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną. Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji lepiej się
Kulinarny karnet ChristopheraPierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek
Kuchnia Łukaszalodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na papier wysypujemy ryż lub fasolę (ja użyłam ryżu), żeby ciasto nam nie urosło w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier razem z ryżem i pieczemy jeszcze 12 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia(...)dodajemy do białej czekolady, cały czas mieszając. Następnie (miska nadal powinna znajdować się na garnku z ciepłą wodą!) powoli dodajemy mleko skondensowane, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. 5. Kilka kostek (ja użyłam 4+4) mlecznej i gorzkiej czekolady ucieramy na tarce o małych oczkach. Połowę dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy
My Culinary Artsię uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)składniki. Na koniec dodajemy startą czekoladę oraz marchewkę. Mieszamy po czym masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 21 cm). Na wierzchu układamy truskawki, lekko wgniatając je w masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Mienta blogkońcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)się składnikiem Twojej diety, nawet jeżeli jest to dieta redukcyjna. Dostarcza wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Postanowiłam wykorzystać olej rzepakowy do przepisu dietetycznego, zdrowego, lekkiego, a zarazem smacznego, łatwego w wykonaniu i dobrze się prezentującego. Mam nadzieję, że znajdzie się on w "czołówce" i pokaże innym, że spożywanie zdrowych tłuszczów, w tym oleju rzepakowego
Zdrowie na języku :PSmakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 kg głowizny
kgwjanczewomiodowy. Wydawał mi się prosty w wykonaniu a przy okazji uniwersalny w smaku, pasujący zarówno do słodkich, jak i wytrawnych kanapek. W smaku przypomina odrobinę chałkę. Z wierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku godzinach mięknie. Jak na swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania(...)wodą, miodem oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, oliwą i rozczynem. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego zgrabny bochenek. Naciąć go z wierzchu 2-3 razy
My simple kitchenmoże odgrywać wiele ról ;) dodają do niego drożdże suszone będzie bardziej jak pizza, a bez bliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast powyższych przypraw dodać(...)przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę, (oraz inne dodatki jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszny, leciutki i puszysty sernik na zimno z truskawkami z masą z pianek marshmallow. Świetny przepis na sernik bez pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników 100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek 1 op. galaretki(...)rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia pianek - najlepiej mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Studzimy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki. W międzyczasie kroimy truskawki w plasterki, a galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ostudzoną galaretkę również wstawiamy do lodówki. Kiedy
Moje Kuchenne Rewelacjelodówki lub na 10-15 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 25 cm , dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Podpiecz tartę przez 12-15 minut w piekarniku. NADZIENIE: Filet z łososia obierz ze skóry (wyciągnij ewentualne ości) i pokrój w kostkę(...)ugotowaną rybę z pozostałości mleka. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej leciutko cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj do niej mrożone warzywa i mieszając odparuj z nich lekko wodę przez około 3 minuty. Zdejmij warzywa z ognia, dodaj do nich pokrojoną w niewielką kostkę paprykę, łososia (wraz ze resztkami czosnku). Śmietanę rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej z jajkami
Słodko-Słony Świat IlonyDoprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem(...)masłem i cukrami. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajami i mąką, a następnie przelewamy do gorącego mleka. Mieszamy bardzo intensywnie, aby uniknąć grudek i gotujemy przez kilka minut. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony wcześniej blat, przykryć kolejnym i schłodzić. Następnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego : ) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plśrednie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków), wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, Ja przygotowuję pierogi wcześniej, dlatego po ich przygotowaniu rozkładam na tackach, zamrażam(...)grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę, cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą
Kuchnia Beatycoś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną którą możecie wykorzystywać do ciast, gorących napoi czy nawet świątecznych mięs. Przygotowanie nie trwa długo, proporcje też nie są zbyt duże, gdyż z podanej ilości powstają jedynie 3 czubate łyżeczki przyprawy. Chodzi(...)moździerza lub elektrycznego młynka wrzucamy goździki i cynamon i mielimy na drobno, następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz i kardamon. Pod koniec mielenia dodajemy migdały i cukier, aby lekko złagodziły smak. Gotowy proszek przesiewamy przez sitko i wsypujemy do szczelnego pojemniczka. Przyprawa idealnie nadaje się do kaw, deserów i mięs. Przyprawa przyda Wam się do przygotowaniu korzennych sezamków : ) insertCookd("71fe97cbb02b2f2f2538d855de1ee0f4
Słodkie Przyjemnościoczywiście według nas, Wy musicie sami ocenić ;)) propozycję na jutrzejszy obiad :) Tagliatelle to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Z języka włoskiego tagliare oznacza ciąć . Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według przepisu podanego na opakowaniu. W tym czasie na łyżce oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki. 2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. 3. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu. 4. Gdy wino
W kuchni Katiemasła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić(...)złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać
Bernika - moj kulinarny pamietnikZa oknem szarość. Mgła, zachmurzone niebo i ciągłe opady deszczu. Po liściach na drzewach ślad po woli ginie. Dopadają coraz częściej małe smuteczki. Więc
W kuchni Karmel-itkiszczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej(...)solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych dodatków). Przygotujmy ją sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii. 6. Kapusta z grochem
Tradycyjna Kuchniapozwalamy wyrosnąć. Ciasto jest luźniejsze niż na pączki, dzięki temu mocno wyrasta i jest jak mój mąż powiedział... jak watka. Gdy wyrośnie, kładziemy łyżeczką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje ciasta. Ja użyłam do tego takiej metalowej łyżeczki do robienia kulek. Trzeba pamiętać aby za każdym razem maczać ją w tłuszczu. Jak się zrumienią z jednej strony, obracamy na drugą(...)było stać na specjalną formę z dołkami, gdy często pieczono placki na kuchennej blasze? Ja przyjmuję nazwę i fakt pochodzenia jaki jest zapisany na stronie MRiRW. Dołki są delikatne, lekki, puszyste i najlepiej smakują na ciepło. Niewielka ilość cukru też nie jest problemem, puder na wierzchu nadrabia zaległości
Dieta moja pasjawymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelać(...)masa stężała.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami mięty i porzeczkami...Smacznego
Gosia gotujeBabeczki z kremowym serduszkiem Kiedy chcemy upiec ciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak nie było nudno, gotowe wypieki możemy fantazyjnie ozdobić. Dziś chciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni(...)odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach. W czasie kiedy babeczki są w piecu z przestudzonego budyniu robimy krem . Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel czerwonego
Ciastkozercy