zwykle trochę rozleje, nakruszy ciastkami i zostawi prezenty. A w tym roku ciasteczka wyjątkowe! Do powtórzenia obowiązkowo. Większość wyjedliśmy sami z mężem, chowając się przed dziećmi... Chrupiące i lekko ciągnące się w środku. Wypatrzyłam je na FB Manufaktury Splotów, a link pod zdjęciem kierował do pięknego bloga, którego wcześniej nie znałam - Blue Spoon. Nie lubię pisać: musicie je upiec(...)łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony
bistro mamamaślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugarcoś na ciepło - placki są idealnym rozwiązaniem, bo mam pewność, że zadowolą i małych i dużych członków naszej rodziny;) Moje placuszki w smaku przypominają gofry, są lekko słodkie, waniliowe. Polane cienką strużką miodu (miód bardziej do mnie przemawia niż syrop klonowy) z pokrojonymi truskawkami są wyśmienite! Składniki: 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem
Kulinarne Inspiracjetarty. Przygotowanie 10 minut. Piecznie 5 minut. Plus odłożenie czekolady na pół godziny do lodówki, by stwardniała. Potrzebne nam będą : 2 kiwi, 5 cl śmietany, 30 g masła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę), 150 g czekolady Wykonanie: Pieczemy spód tarty. W osobnej misce łamiemy naszą czekoladę na drobne kosteczki. W garnku podgrzewamy śmietanę(...)minut do lodówki, by czekolada utwardziła się. Obieramy kiwi, kroimy je w plasterki i dekorujemy nimi nasze tarty. Daje nam to połączenie rozpływającej się w ustach czekolady z lekko kwaskowatym kiwi. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Tarta czekoladowa z kiwi. is a post from: MODA NA BIO The post Tarta czekoladowa z kiwi. appeared first on MODA
MODA NA BIOsmakuje tak dobrze, jak skradzione z talerza mamy smakołyki! Staje przy mojej konstrukcji z pufy i desek i robi swoje porządki w mojej skrzętnie ustawionej kompozycji. Ostatnio Karola się lekko pochorowała, więc zamiast pójść do przedszkola została ze mną w domu. A że akurat miałam zaplanowaną sesję zdjęciową jednego z jej ulubionych koktajli - był niezły ubaw;) Dziś zamiast przepisu(...)porządku dziennym;) Przyłapana Asia nie wydaje się zawstydzona... Karola po takiej akcji mówi: pokaż, pokaż!!!! Skupienie.... A to mazurek, ta mała łapka wkrótce przyklepie ciasto na samym jego środku... ( tu znajdziesz przepis na ciasto) A to już Karola sprzed dwóch lat i nadgryziony kotlecik rybny (kliknij tu po przepis na ten smakołyk
Kulinarne Inspiracjełyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można je wcześniej wydrylować(...)małżeństwa i ich przyjaciół, mieszkających w Nowym Jorku. To trochę takie skrzyżowanie Seinfelda z Przyjaciółmi (w niektórych odcinkach spotykamy nawet Kramera i Ursulę). Więcej humoru słownego niż sytuacyjnego (wywołującego lekki uśmieszek a nie salwy śmiechu), ciekawy temat każdego odcinka i świetna obsada – te powody powinny was zachęcić do obejrzenia serialu w wersji oryginalnej, jeśli to tylko możliwe (w tłumaczeniu
Qlinarnie i QlinarnieBywają dni kiedy nie ma ochoty piec się ciasta lub nie ma lodówce potrzebnych składników wtedy na szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego(...)opakowaniu- ja rozpuszczam w półtorej szklanki. Gdy galaretka zacznie ostygnie przelewamy ją do 4 kieliszków (używam kieliszków do szampana) i wstawiam do lodówki, ale nie na prosto tylko lekko przechylam aby galaretka stężała pod skosem. W między czasie wkładamy herbatniki do woreczka i np. tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy je. Pół tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy
Amatorka kuchennasmaku ma inną tonację. Szpileczka wybrała jako danie główne p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym(...)domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania,pilnowania ,odgazowywania.Dzieki zakwasowi zytniemu i dodatkowi maki zytniej ma smakowity lekko wilgotny miazsz.Smaczny rowniez na drugi dzien.Potem juz nadaje sie tylko na tosty.W orginalnym przepisie jest pieczony w garnku zeliwnym.Przepis zaczerpnelam od Liski z Pracownia wypiekow Ja niestety nie posiadam malego(...)lyzeczki soli 2 lyzeczki kuminu rzymskiego( nie dawalam) Wieczorem wszystkie skladniki wymieszac w misce lyzka tylko do polaczenia skladnikow.Miske przykryc folia spozywcza i pozostawic na cala noc.Rano wyrzucic ciasto na sciereczke mocno wysypana maka.Jest to konieczne,bo inaczej ciasto sie nam przyklei.Manewrujac bokami scierki uformowac okragly bochenek i umiescic w misce,koszyczku lub durszlaku.Pozostawic do ponownego wyrosniecia.Trwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni. Składniki: 4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych (małe opakowania po ok 140 g każde(...)wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę. 3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Całość wylewamy d tortownicy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Polecam gorąco
Malinowe PocałunkiJuż dawno chodziły za mna takie bułku. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chhce wyplenić z mojego domu...niestety mój Tomek jakoś ciągle tylko te sklepowe i sklepowe. Te troche do niego przemówiły;))) Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut
Anioły w kuchniDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej
kgwjanczewoDziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami. Nie będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam drożdżowe w każdej postaci, więc nie będę wiarygodna ;-). Koniecznie zróbcie i się przekonajcie czy mam rację... :-). A przy okazji poczytajcie o maśle orzechowym. Czy na prawdę jest tak kaloryczne jak się uważa ? I czy warto(...)oraz B3 (niacyny). Masło orzechowe tuczy? To mit! 29% Polaków uważa, że masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi, że raczej jest tuczące. Jedynie lekko ponad 2% respondentów sądzi, że masło orzechowe zdecydowanie jest nietuczące. Wiedzy na ten temat nie ma ponad 23% naszych rodaków. Co prawda, fistaszki mają dużo tłuszczu, ale są to tłuszcze nienasycone, które
Kulinarne przygody GatityJajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy(...)gwiazda" i okrężnymi ruchami nakładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę formując choinki. Wstawiamy do nagrzanego do 80st C piekarnika na ok 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy i suszymy nasze choinki. 3. Wierzch babeczek troszkę ścinamy i smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Przyklejamy choinki, a na nich wykałaczką dodajemy po kropeczce czekolady
Kuchnia w czekoladziepopularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato. *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę wrzucamy do garnka podlewamy niedużą ilością wody(...)sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając aby składniki farszu dobrze się wymieszały. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki ciasta naleśnikowego. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki. Na ciepłe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w koperty. Panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju
Qchnia po prostusię dosyć niedawno, niecały miesiąc temu. Na chwilę obecną mam już za sobą kilka upieczonych chlebów. Jak na razie najbardziej przypadł mi do gustu ten przepis. Jest dość wilgotny, lekko kwaśny i bardzo długo jest miękki i świeży. Przepis znalazłam na stronie Smakowity Chleb , jednak sposób przygotowania zmodyfikowałam pod siebie. Nastawiam chleb na noc, a piekę rano po przebudzeniu. Taka(...)łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiałam, wsypałam sól i wymieszałam wszystko. Następnie dodałam zakwas i mieszając mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami wlewałam wodę. Mieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest mocno klejące. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który spryskałam olejem i obsypałam otrębami żytnimi i dopiero wyłożyłam ciasto do tak przygotowanej formy. Formę przykryłam ściereczką i pozostawiłam na blacie kuchennym
Blondynka GotujeŚwięta, święta ... Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie. Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu. Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz(...)dusić na małym ogniu około 4 minut, aż zmięknie. Następnie zdjąć z ognia, zblendować i podzielić: 2/3 i 1/3. Mniejszą część odłożyć na później. Kolejno należy zająć się naszym ciastem na roladkę. Do 2/3 szpinaku należy dodać mąkę i mleko, następnie zmiksować całość blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
Garniec MagalieCiasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny
Kto ugości moich gości?ciasto nie było za suche - ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę na babeczkę - uformowane ciasto nakłuć gęsto widelcem i ponownie schłodzić przez 20 minut - schłodzone babeczki piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić na krótko w foremkach, następnie delikatnie stukając(...)małej mocy palnika, cały czas mieszając - gdy mieszanka zrobi się ciepła, dodawać po kawałku czekoladę, mieszając, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę - całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika - jeśli masa nie jest jednolita, np. utworzyły się grudki ze ściętego białka, masę można przetrzeć przez sitko - masę czekoladową pozostawić do częściowego ostygnięcia, co jakiś czas
Smakołyki BerenikiRacuchy lubią mali i duzi. Często podawane w stołówka szkolno-przedszkolnych. Dla większości z nas, przywołują miłe wspomnienia. Przynajmniej moje są miłe:) Te które dzisiaj Wam proponuje są bardzo lekkie, puszyste i z chrupiąca skórką. Ja podałam je z dżemem z jagód leśnych Nasza Chata. Powiem Wam, że "niebo w gębie" :) Składniki: 270 g mąki pszennej typ 500 Młyn(...)łyżeczkę mąki. Wymieszać i odłożyć aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do misy z miksera wbić jajko dodać sól, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia objętości. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Usmażone racuchy przełożyć na papierowy ręcznik w celu
Ala piecze i gotujemargaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE ciasta: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)bułka tartą. Nadmiar bułki tartej odsypujemy. Masę przekładamy równomiernie do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min. Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem. PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru: Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję
kulinarnyJaobiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam(...)również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji) cukier do posypania cynamon Przygotowanie: Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy
Mania Gotowaniamoże lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam(...)świeżych, ale z mrożonymi też był pyszny. Poza Mamą C. wszyscy konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha. Mi smakował bardziej od tortu, ale ja na punkcie serników mam jednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę warto spróbować. Cytrynowy sernik z malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 60 g miękkiego masła masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeładnie kroiły w kromeczki. Jeśli chcesz chlebek wysoki to wystarczy jedna keksówka, ale jeśli chcesz uzyskać chlebek niski i przy tym bardziej aromatyczny, to zrób w dwóch keksówkach. Gdy ciasto będzie już w keksówkach, nakryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, można więcej, to nie przeszkadza. Ten typ chleba opornie rośnie bo ma masę ziaren(...)jedną keksówkę z 3 łyżkami wody i szybko zamknij piekarnik, to spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie się regularnie nawilżał. Gdy się upiecze, deliktanie wysuń go z foremek i lekko ostukaj, jeśli wyda głuchy dzwięk- jest upieczony. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Taki chelbek to samo zdrowie! Na drugi dzień jest najlepszy, a na trzeci to już rewelacja, ale jak znam
Z Kuchni Do Kuchni