orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia(...)zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz niewielką ilością dodanego do sałatki porto, oliwy i soku z cytryny powinny być jednak przed tym zabezpieczone. Najlepiej jest jeśli użyte orzechy będą lekko prażone – mają one wówczas dość specyficzny smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy
Kulinarna Pokusagodzinie wyrastania. Po zakończeniu wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy (jeśli będzie trzeba, podsyp ciasto mąką). Podziel ciasto na 18 równych części (po około 90 g). Daj kawałkom ciasta odpocząć pod przykryciem 5 - 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały i urosną(...)grzałkę, aby spody bułek również się ładnie upiekły. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce. Smacznego! Bułki z pieczonym czosnkiem, z perspektywy Bułki z pieczonym czosnkiem, lekko z góry Bułki z pieczonym czosnkiem, z bliska Miękisz inspirował przepis Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem
Grahamka, weka i kajzerkaTo kolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że
Słodko-Słony Świat IlonyRavioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) Makaron z ... makaronem(...)posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem
Walijskie Pichceniemojemu portfelowi. Stwórca znowu będzie sapał i rachował... chyba, że go czymś zapchamy ;) Hmm, mielone szybko podsunęło mi rozwiązanie! Do domu wracaliśmy obładowani jak tabor cygański. Gizmo obłożony rolkami ciasta do pizzy i i bananami wyglądał na dziwnie zadowolonego. Kopytkował w słoik suszonych pomidorów między nogami, a niebo gwiaździste chwilowo przesłaniały mu dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę(...)ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym
bastalenazapożyczony z bloga z cukrem pudrem . Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący się po domu aromat podczas pieczenia. Składniki na większą keksówkę 32x15x8cm (LxWxH) - uwaga, ma tendencję do rośnięcia jak głupek i "uciekania(...)kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę Wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto na chleb lepiej rośnie . Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, usmażoną cebulkę i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto. Można użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej
Grunt to przepis!Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe Misie Paweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarównych części o szerokości ok 5 cm - jeśli mamy ochotę na mniejsze i smuklejsze drożdżówki, kroić na 10 lub 12 części - Foto 3 . Każdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie długości - w lewej ręce trzymać górną część kawałka bez ruchu, prawą ręką chwycić zaś jego dolną część i zrobić nią jeden skręt w dowolna stronę. Zakręcone(...)przy mniejszych drożdżówkach skrócić czas pieczenia do 20-23 min . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Delektować się wyśmienitymi, zakręconymi drożdżówkami jeszcze lekko ciepłymi :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: www.chleby.info Smaczna Pyza Moje domowe kucharzenie Różowa kuchnia G L I K O Lidia bez bloga, ale zdjęcie TU Czarna Oliwka Ala piecze i gotuje Mia cucina
Grunt to przepis!wcześniejszych wpisów :) Pamiętacie ciasto karmelowe ? Proste i szybkie, gdzie zamiast mąki dodajemy suche budynie. Tym razem przypomnę je Wam w wersji mega czekoladowej ;) Piekłam to ciasto w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło ;) Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy, ani chęci na długie przygotowywanie(...)mniejszy garnuszek z pokruszoną czekoladą wstawić do większego wypełnionego delikatnie gotująca się wodą. Dodać śmietankę i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Lekko przestudzić i rozprowadzić po upieczonej babce. Można posypać dowolną posypką. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa jagodowa mojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g
Miód i pieprzWeekend więc obowiązkowo musi być coś słodkiego. Dziś prosty, szybki deser z jabłkami i kruszonką. Składniki: 10 jabłek ½ kg mąki 30 dag cukru 4 torebki cukru
Tradycyjna KuchniaDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6
Kuchnia Ellietrafny wybór tematu. Muffinki zjedliśmy na kolację, a że upiekłam od razu z podwójnej porcji, zostały dwie na rano do szkoly. Wyszły naprawdę dobre, miękkie i wilgotne, o ciekawej, lekko grudkowatej strukturze, chyba za sprawą mąki kukurudzianej. Idealne na drugie śniadanie, lunch do pracy, czy piknik. Polecam. Przepis oryginalny znajdziecie u Marty ( click ). U mnie wersja na 11 sporych muffinów(...)naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut. Czekamy( będzie
Mia Cucina Sofietasię brak jakichkolwiek gadżetów stylizacyjnych - króluje niebywała prostota formy, co daje rezultat całkowitego skupienia uwagi na potrawie - to ona jest bohaterem. Ten olśniewający efekt udaje się także uzyskać dzięki lekkim, jasnym, pastelowym kolorom - tak charakterystycznym dla Donny. Przepisy, zgodnie z tym co mówi tytuł, są naprawdę proste i szybkie i mnóstwo w nich świeżości. Nie znalazłam ani jednego, który(...)wyręczył mnie mój 11,5-letni Syn otwierając książkę "na chybił-trafił" na stronie z cytrynowo-jogurtową babką. Po niespełna godzinie w domu unosił się obezwładniający zapach domowego ciasta, które na pewno podbije też Wasze serca. Jest bardzo proste w wykonaniu - składniki tylko miesza się w misce, długo pozostaje świeże (wiem to, dzięki sprytnie zakamuflowanemu kawałkowi, który ukradkiem schowałam
KUCHARNIAzachwyci moje wybredne podniebienie. Coś co nie smakuje jak sernik na zimno. Czyli coś zimnego, lekkiego, nie słodkiego, ale nie sernik na zimno.Nie wiem ale mam ostatnio lekką awersję do tego typu deserów. I tak po kilku minutach zrodził się w mojej głowie pomysł połączenia kokosa i ananasa. Uwierzcie mi na słowo, że jest boskie. Robiłam to z tego(...)dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę, kakao przesiewamy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto. Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i upuszczamy na podłogę w wysokości ok 60 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy ananasy z puszki
Malinowe Pocałunkijednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik. W drugiej misce ubijamy(...)którego był wlewany. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Polewa powinna się niemal zagotować, potem zdejmujemy ją z ognia i lekko przestudzamy. Rozsmarowujemy na zimnym serniku. Przed podaniem sernik klasyczny musi być dobrze schłodzony w lodówce. * Ser z wiaderka musi być bardzo gęsty – po wyjęciu z opakowania musi trzymać kształt nawet
Poezja smakuzapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem(...)czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy
Wędrówki po kuchninajlepszej postaci: lekkie śniadanie w postaci świeżych owoców, naturalnego jogurtu sojowego oraz wafli ryżowych: Właśnie takie śniadania dodadzą zdrowej energii i sprawią, że na wakacjach będziesz czuć się lekko, bez uczucia ciężkości. A obiady? Część posiłków przygotowywaliśmy samodzielnie. Oczywiście nie obyło się bez grilla. Na co komu ciężkie i tłuste mięsiwa, kiedy mamy do wyboru mnóstwo świeżych warzyw, które przyrumienione(...)dań, my wybraliśmy samosy z warzywnym farszem i surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było do wyboru kilka rodzajów ciast, w tym do wegan skierowana była tylko szarlotka, którą zamówiliśmy. Jabłkowy farsz był bardzo smaczny, jednak samo ciasto nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czuć było, że zrobione zostało
Roślinna - blog wegańskijuż ich z nami… Ale zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie wielu innych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę nie mało i warto rozłożyć(...)chłodzie (u mnie w piwnicy). W kolejnych dniach lepię uszka z grzybami. Przepis na domowe uszka z grzybami znajdziecie tutaj (klik) . Po ugotowaniu każdą partię uszek studzę na sitku lekko przelewając je chłodną wodą. Następnie układam na plastikowej tacy w małych odstępach. Po pewnym czasie każde uszko obracam na drugą stronę. Uszka muszą podeschnąć. Następnie wkładam uszka z tacą
Słodkie okruszkijest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :) SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym(...)wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Teraz przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i wsyp do masy. Ponownie dokładnie zamieszaj. Masę przelej do keksówki piecz około
Słodko-Słony Świat IlonyMasa serowa: · serek homogenizowany 500 g · śmietana kremówka 30% 200 g · biszkopty okrągłe · żelatyna spożywcza 2 lyżeczki spore · cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: · galaretka niebieska 2
Camilla w kuchniSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyJak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się w ustach. Na prawdę warto wypróbować, oto przepis. SKŁADNIKI 1 kg dyni(...)ilości oleju formując cienkie placki**. Można je podawać z cukrem, Golden syropem, bitą śmietaną lub dżemem. *Dynia powinna mieć temperaturę pokojową. **Cieńsze placki lepiej się smaży, grubsze mogą się lekko rozpadać. Smacznego
Złote przepisy