lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:474/613)

Smalec (czysty) 259

smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec(...)często mieszamy drewnianą łyżką, później możemy trochę rzadziej. Smalec wytapiamy aż do momentu, kiedy skwarki się zrumienią, ale jeszcze będą daleko od przypalenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy wszystko do lekkiego ostygnięcia. Smalec przelewamy przez sitko do słoika albo ceramicznego naczynia . Ja najczęściej używam zwykłego sitka, dlatego też gotowy smalec ma na dnie odrobinę okruchów ze skwarków (na zdjęciu powyżej). Jeśli

PaleoSMAK
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 161

Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam i bardzo lubie jego subtelny,lekko slodki posmak.Wiele drozdzowych buleczek upieklam juz z dodatkiem mleka kokosowego.W tej babce dodatkowo wykluczylam dodatek masla ,zastepujac je wylacznie tlustym,aksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo(...)bialy puszysty kogel-mogel do ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo  luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy Kameleon 235

Ciasto nawiązuje do drinku Kameleon gdzie głównym składnikiem jest sok bananowy i Blue Curacao. Po dodaniu soku bananowego drink z niebieskiego zmienia kolor na zielony. Takie ciasto (deser) najlepiej smakuje w letnie dni. Składniki: 2 op. galaretki winiary Blue Curacao 2 op. galaretki winiary Mojito 2 op. galaretki winiary Pina Colada 1 op. biszkoptów 8 bananów (mocno dojrzałych) 4 serki(...)galaretkę Pina Colada zaś do drugiej tężejącą galaretkę Mojito.  Na biszkopty najpierw wylewamy masę z galaretkami Pina Colada i wkładamy do lodówki na 15 min. Jak masa się lekko zetnie wylewamy na nią masę z galaretkami Mojito i również wkładamy do lodówki na 15 min.  3 Banany kroimy w plastry i układamy na masie z Mojito, następnie wszystko

IMPRESJA SMAKU
BAJADERKA POD PIERZYNKĄ 388

BAJADERKA POD PIERZYNKĄ Składniki: - 60 sztuk herbatników - 200ml mleka - 3/4 szklanki cukru - 6 łyżek nutelli (może być zamiennik z Biedronki "Kremuś") - 280g powideł śliwkowych - 280g dżemu

Mentor Smaku
Pizza z Łososiem i Ognistymi Pomidorkami 206

puszki w sosie własnym Graal z Ognistymi Pomidorkami Eterno . Dodatków w tej pizzy jest mało, zrobiłam to celowo, nie chciałam aby smak łososia się zagubił. Wyszło pysznie. Smak lekki, ale bardzo ciekawy. Smak łososia i pomidorki pękające w buzi uwalniając swój niesamowity smak. Nie byłabym sobą gdybym nie pokazała Wam mojej kolejnej propozycji smakowej.  Składniki na 2 pizze(...)zagarniając trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto

Blondynka Gotuje
Kokosanki 154

Lekkie, pyszne i puszyste, kokosanki  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki ; 3 szklanki mąki  25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka  2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek

Apetyczna babeczka
2 in 1 245

Dobra pizza nie jest zła. A dwie to już niebo w gębie! Skusiłam się na domową pizzę. No dobra, nie tak do końca domową, bo ciasto sklepowe, ale mega wyborne, więc tak jakby było domowe ;) Nie napychałam jej zbyt wielką ilością składników, bo przecież nie o ilość, a o jakość tu chodzi. No i oczywiście nie mogłam zapomnieć o sosach(...)odstawiłam do przegryzienia się składników . Przepis  tutaj . Kurczaka pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na oliwie z dodatkiem mieszanki gyros.  Wystudzony sos pomidorowy rozsmarowałam na spodzie do pizzy. Oprószyłam lekko startym serem. Następnie na jednej połowie ułożyłam plastry kabanosa, piórka cebuli i paski papryki. Na drugiej kurczaka, kukurydzę i pieczarki. Całość obsypałam resztą sera oraz bazylią (i granulowanym czosnkiem

bastalena
Chleb z orzechami włoskimi 178

ardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam(...)drożdży instant 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h). 2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h. 3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze 220 o C (7-gaz), po czym należy zmniejszyć temperaturę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Deser wiśniowy z kozim jogurtem naturalnym 157

Przepyszny, słodko-kwaśny deserek dla każdego łasucha :) kozi jogurt naturalny w smaku jest bardzo podobny do krowiego i świetnie przełamał smak słodkich wiśni w galaretce :) 

Kolorowy Przepisownik
Sernik na zimno z truskawkami 181

U nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej

Gosia gotuje
Jeżynowy sernik na zimno 320

Gdy dodawałam przepis na  jeżynowe babeczki  wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia. składniki: 800

Monia miesza i gotuje
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 158

litry wody z drugą połówką łyżeczki cukru a piekarnik nastawiamy na 200*C. Na wrzącą wodę kładziemy ostrożnie bajgle- nam to słabo szło, bo nie posypałam mąką pod ciastem. W rezultacie musiałam uformować bułki od nowa. A nasz związek w tej dramatycznej chwili przez chwilę wisiał na włosku...:) Osuszone bajgle kładziemy na wyłożonej papierem blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem(...)samodzielnego robienia. To świetna, ale niestety czasochłonna zabawa. I pokłócić się można nad zdeformowanym bajglem... Chociaż wystarczyło przynieść gotową kanapkę, żeby wszelkie krzywdy zostały zapomniane. Bardzo delikatne w smaku, lekko gumiaste bajgle są świetną bazą do wyeksponowania dodatków. Łosoś i twarożek to oczywiście klasyk

les mirabelles
Krokiety z mięsem 229

ciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor(...)dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i 1-2 całe jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugi rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę ( można rolować, ja robię troszkę inaczej).   Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach

Na słodko lub wytrawnie
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 213

leipä - 'chleb' . Mój chlebek przeszedł pewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam ją na ciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki(...)posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z  solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść

Grunt to przepis!
Pasta tahini 207

arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang ( 芝麻醤 ), jap. nerigoma ( ねりごま ), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu(...)sucha, to miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą

mojewypiekiinietylko
Domowe Żelki. Owocowe. 175

Słowo "słodycze" zazwyczaj nie ma wiele wspólnego ze słowem "zdrowe". Nie tym razem. Jestem mamą trzyletniej dziewczynki, która wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i niestety

IzaGotuje
Cupcakes Blondynki, czyli Czekoladowe z Ganache, Kremem Śmietankowym i Wisienką 234

kuchni nie wyszła, mogłabym bawić się non stop :) No dobra, tylki, ale co zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać(...)sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku (125 ml) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kochani to ciasto jest specyficzne i pamiętam jak się bałam go robić pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdzie, bo po zmiksowaniu wszystkiego jest bardzo płynne. Wykonanie poszczególnych kroków było dla mnie absurdalne

Blondynka Gotuje
Kaczka w pomarańczach 213

Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze(...)sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować. Gorącym sosem polać kaczkę. Sos jak stygnie to gęstnieje i wtedy trzeba go lekko podgrzewać. Smacznego   Post Kaczka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Rolada żyrafa 23064

insertCookd("080bf1655016634174172d66a8204805");   Wzór znaleziony w sieci..... chwila namysłu ..... kombinacje.... pomysł.... I tak oto mi wyszło. Składniki na jasne ciasto: 1 jajko, 1 łyżka drobnego cukru  1 łyżka mąki pszennej  niepełna łyżka mąki ziemniaczanej  odrobinka proszku do pieczenia  5 g cukru waniliowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną(...)Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.   Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z erwać powoli papier, a roladę wzorem

Malinowe Pocałunki
Warstwowy deser z truskawkami 212

Dzisiejsza propozycja to lekki warstwowy deser z truskawkami, jogurtem naturalnym i… kawałkiem babki pomarańczowej . Zapasy babki zostały nam jeszcze zamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości(...)Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy

Kolizje Smaków