lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:475/613)

Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami 385

Kolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek(...)około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar (około 2 cm kawałki) oraz przekrojone na pół truskawki. Lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 157

pierwsze chciałabym Wam niezmiernie podziękować za czynny udział w konkursie: za tak liczną ilość nadesłanych przepisów oraz za głosy. Nie spodziewałam się tak dużego odzewu (w głosach), dlatego też lekko zmieniłam podsumowującą punktację- otóż wliczyłam każdy głos i każdy komentarz za 1 punkt (a nie tak jak wspominałam, że trzy pierwsze miejsca otrzymają kolejno 5,10,15 punktów, a pozostałe(...)Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem

Tradycyjna Kuchnia
Tarta ze szpinakiem 219

akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !!  Pierwszy raz do wypieku  użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych(...)stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto nie chciało "trzymać się kupy", więc dodałam łyżkę zimnej maślanki.            Delikatnie formuję kulę, zawijam folią spożywcza i wkładam do lodówki na godzinę

Życie na widelcu
Jesienny sernik dyniowy 226

mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250  g  pieczonej dyni 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami(...)minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik podajemy całkowicie wystudzony. insertCookd("ae4cb63ae05cada71e1138d05b83b8bb

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki nie tylko na Wielkanoc 290

dlugiej i mroznej zimie z utesknieniem wypatrywalam Jej pierwszych oznak. Pogoda sprzyjala rodzinnym spacerkom, az tu w sobote, na ktora zaplanowalam wypad za miasto, spadl deszcz. Zaczelo sie niewinnie, lekki kapusniaczek. Pozniej jednak deszcz przybral na sile i rozpadalo sie na dobre. Z naszego wypadu na konie nic nie wszylo. By poprawic nam wszystkim nastroj przygotowalam bardzo szybkie i bardzo(...)konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy. Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Pascha Wielkanocna 469

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka

kgwjanczewo
Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno 247

Rewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY!  Potrójnie Czekoladowy Sernik na

Słodka Strona
Gniazdka - mini mazurki wielkanocne 236

lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka (ok 8 cm średnicy) po dwa na każdego mazurka. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 10 minut w temperaturze(...)temu powstanie więcej nitek na raz. Można też użyć widelca do ciągnięcia tych karmelowych nitek. 5 łyżek cukru roztapiamy z wodą tak, jak przy nadzieniu, powstanie nam karmel. Kiedy lekko przestygnie. Sprawdzamy widelcem  lub taką właśnie pociętą trzepaczką, czy karmel się ciągnie. Jeśli tak, wyciągamy z garnka nitki, układamy je na kształt gniazdek i kładziemy na ciasteczkach. Tę czynność

Kulinarne Inspiracje
PTASIE MLECZKO 131

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek(...)pudru. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, wlać do niej chłodną, fioletową galaretkę ciągle miksując. Dla wzmocnienia koloru dolać sok jagodowy. Masę przelać do formy i włożyć do lodówki, aż lekko stężeje. Tak samo ubić pozostałe 200 ml śmietanki tym razem z galaretką truskawkową i sokiem truskawkowym. Wylać na tężejącą, fioletową część, odstawić do lodówki na 10 minut. Na wierzchu ułożyć

Kuchnia w opałach
Tęczowy jogurtowiec z owocami 285

Zanim dodałam przepis na bloga, zdjęcie tego tęczowego jogurtowca wstawiłam na FB-ku. Komentarze jakie się pod zdjęciem pojawiły, były typu „Bajeczne ciasto na bajecznej paterze mniammmm , o rany!!! obłędny!!!, wręcz bajkowy”, przyjemnie czyta się takie komentarze! Tęczowy jogurtowiec z owocami jest tego warty, piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. A przepis na ten tęczowy jogurtowiec z owocami(...)jogurtowiec jest za mało słodki to może go dosłodzić, wg mnie jest wystarczająco słodki. Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, małokaloryczne desery Polecam np.: do wykonania tego torcika mini deseru cytrynowego mini deseru z truskawkami deser jogurtowy z truskawkami Składniki 12 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 100 g białej czekolady

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 269

Czasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy

W kuchni Karmel-itki
Marokański tagine z jagnięciną 237

grube piórka, 4 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej cebulę i czosnek. Dodałem wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże(...)niewielką ilością mąki oraz 50 ml letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą

Wyprawy kulinarne
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 207

roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia(...)musu z malin (użyłam domowej roboty) 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Żelatynę zalałam zimną wodą. Mus podgrzałam w rondelku. Po napęcznieniu żelatyny podgrzałam ją lekko w mikrofalówce i dodałam do ciepłego musu, wymieszałam. DODATKOWO: kilka malin do dekoracji (ja użyłam mrożonych, które rozmroziłam na ręczniku papierowym rurki mleczne, białe mikro krople mix wachlarzyki białe WYKONANIE: Biszkopt

Blondynka Gotuje
Takie wiosenne malowanie-sok 215

Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek. Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, starsze zaś suszy się i używa jako przyprawy, która najlepiej pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też(...)pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze

w mojej kuchni
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 186

dalszy…. bo wymyśliłam sobie taką serowo-dyniową tartę z dodatkiem gruszek i orzechów i okazało się, że tarta smakuje wspaniale Masa jest bardzo delikatna i pachnąca cynamonem i lekko imbirem, a do tego jeszcze soczysta gruszka i chrupiące orzechy… czy trzeba coś jeszcze dodać? Chyba tylko tyle, że ta porcja jest stanowczo za mała ;)! Zapraszam więc(...)jajka 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać aż powstaną okruszki. Szybko zagnieść ciasto (można dodać 1-2 łyżki chłodnej wody) Uformować ciasto w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie foremkę

UgotujmyTo.pl