POPĘKANE CIASTECZKA CYTRYNOWE 1062pieczenia. Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte". Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa stężeje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zostawiać odstępy, gdyż podczas pieczenia lekko zwiększą objętość. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Kuchnia w opałach
Podwójnie czekoladowe muffiny z wiśniami 254pociąć nożem na małe kawałeczki. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, dodać olej i jogurt. Powstałą masę przelać do miski z suchymi produktami, wrzucić pokrojoną czekoladę i wiśnie. Wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Piec 25 min. Wyjąć
maniapieczenia
Prawdziwe knedle ze śliwkami 187rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło
mojewypiekiinietylko
Kruche zawijaski makowe 415minut - piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni - jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości) - utworzone ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach - piec przez około 15 minut, ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu - upieczone ciasteczka
Smakołyki Bereniki
Gnocchi serowe na słodko 294jajka ( albo jedno całkiem duże ) i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto do momentu powstania zwartej kuli. Dzielimy na 2 części ( dla wygody ) i formujemy cienkie wałki. Kroimy na 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek możemy jeszcze delikatnie uformować w palcach i odciskamy na nim rowki widelcem. Wrzucamy delikatnie na wrzącą , lekko osoloną wodę. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minutę
Ostra na Słodko
Pierniczki z witrażami 304dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy je cienko (im ciasto grubsze tym pierniczki będą miększe), wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach, w środku również wycinamy otwór (ja wykorzystałam do tego pojemnik po wykałaczkach). Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki dzięki zawartości sody lekko rosną. W każdy otwór wycięty w pierniczku wkładamy pokruszone kolorowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1104lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki będą bardzo miękkie tuż po upieczeniu dlatego
Słodka Strona
Mandarynkowy tort na Walentynki 230chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej). Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy , pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Króliczy tort z malinami 230ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru, 200g glukozy, 8 łyżeczek żelatyny, 3 krople gliceryny, 140ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie migdałowy), barwniki spożywcze. Żelatynę zalać 140ml wrzątku, mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę, glicerynę i dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkości
Owsiane warzywne placuszki 230papryki żółtej 1/2 pomidora 1/2 krążka sera pleśniowego lekkiego Sól, oregano Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Płatki i otręby mieszamy ze śmietaną i odstawiamy na 5-10 minut. Paprykę, pomidora oraz ser kroimy w drobną kostkę. Następnie do płatków dodajemy błonnik razem z jajkiem, oliwą i mlekiem. Ciasto doprawiamy i dokładnie wszystko mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i nakładamy
Emcia Pichci
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 256pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki się lekko zarumienią
Mania Gotowania
Owsiane ciasteczka. 263miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. aż będą lekko brązowe. Ciastka są miękkie więc nie należy ich od razu
Miksturownik
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 316suszone pomidorki. Chwilę wszystko podsmażyć, aż szpinak będzie mięciutki Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasteczka orzechowe 227miałam czasu i od razu wzięłam się za pieczenie. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić foremkami ciasteczka,ja wykroiłam serduszka i gwiazdki. Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut aż ciasteczka lekko sie podrumienią. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem i można chrupać
Monia miesza i gotuje
Pizza z tuńczykiem i rukolą 198pizzę z zielonym akcentem w postaci rukoli. Spód lekko uzdrowiłam, dodając do niej mąkę razową pszenną oraz otręby pszenne. Na wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami będą tuńczyk i rukola, tak więc plany ziściłam i dzisiaj przedstawiam Wam przepis na to cudeńko. Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej (u mnie
Fabryka pomysłów
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 289moje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje(...)już mówię, to dodatek cukinii:) Tak cukinii, nie pomyliłam się;) Przepis pochodzi ze strony King Arthur flour , znaleziony na Moje Wypieki . U mnie z lekkimi zmianami. Serdecznie polecam;) Składniki: 115 gram miękkiego masła pół szklanki oleju 300 gram drobnego cukru do wypieków (można użyć zwykłego) łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli
Krakowskie smaki Ani
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem 489Dzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również
Niezły Młynek
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 577Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny
Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z mandarynkami 409To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna
Ala piecze i gotuje