Bułeczki z żurawiną 188pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Mleko lekko podgrzać (musi być letnie). Do mąki dodać pół łyżeczki soli, cukier, wbić 1 jajko, dodać letnie mleko i roztopione (również letnie) masło. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Następnie całość przesypać na blat i zagniatać tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki
Ugotować
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 230taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym masłem czosnkowym. (Ja wkładam 2 łyżki masła klarowanego do rondelka, dodaję lekko rozgnieciony nożem, nieobrany ząbek czosnku
Kulinarne Inspiracje
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem. 229ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy 10 bułeczek. Układamy je na blaszce podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża robimy przedziałek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące. Gdy ostygną robią się mięciutkie. Przepis
Aga w kuchni
Kruche rogale z marmoladą 183blacie na grubość około 1/2 cm. Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 10 cm, a następnie pociąć je na trójkąty. Przy podstawie trójkąta położyć marmoladę i zwijać w kierunku wierzchołka, tak żeby powstał kształt rogalika. Można też samemu ukształtować rogaliki swoją metodą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę obsypać lekko mąką. Każdy rogalik dobrze posmarować roztrzepanym jajkiem
Passions hobbies life
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 215ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor. Bób gotujemy na parze - al dente. Podczas gotowania możemy go lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy na 3 razy
Bon Appetit Małgorzaty
Gozleme ze szpinakiem i fetą 257przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzić Ciasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi. Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme
Stare Gary
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 206Szybko - smacznie - zdrowo :) Składniki ciasta naleśnikowego: 2 szklanki mleka , 1 szklanka wody , 3 jajka , ok. 1 szklanka mąki pszennej , ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej , 2/3 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru . Wszystkie składniki połączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem
Codzienna kuchnia niecodzienna
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 224garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy
Mango Papaja
Rolada 391piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4. Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6. Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej
Sama słodycz i szczypta chili
Gnocchi 198zbyt długo bo zrobi się papka. Z ciasta urywamy spore kawałki i tworzymy wałeczki. Kroimy je na kawałki i formujemy kluseczki. I jeszcze jedno: małe rowki charakterystyczne dla gnocchi to ślady widelca lub specjalnie ryflowanej deski do klusek (segnagnocchi). Kluseczkę należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy
prawdziwe jedzenie
Frużelina jagodowa 207Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji. 2 litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Ja użyłam lekkiego półwytrawnego wina austriackiego. Odstawiamy garnek z zawartością
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 302ciasta posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto przełożyć na paterę i wstawić do lodówki. Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie
Z miłości do słodkości
Orzechowy tort kajmakowy 531masy jajecznej , delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownic y wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła) . Piec ok. 40 -45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, o puści ć biszkopt formie na blat z wysokości o k. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyją ć formę
coolinarnastrefa.blogspot.com
Zielone kopytka 194rozgrzewamy masło lub olej , wrzucamy posiekany czosnek, lekko go szklimy i dorzucamy posiatkowany szpinak. Całośc ok. 5 minut podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy wykładamy chłodne ziemniaki i wyciskamy je przez praskę. Dokładamy ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki
Słodkości i nie tylko