lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:391/613)

Kruche ciasteczka II 153

się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości    3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 minut w temperaturze 180 – 190 stopni C do czasu aż się lekko zarumienią. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Wytrawny chlebek ze szparagami 161

wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy. Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik cappuccino 187

budyniem i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą. Odstawić

Mix smaku
Pralinki truskawkowe 153

Składniki na 20 czekoladek: 100-150 g truskawek  kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml

Świat Ciasta
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 410

wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały. Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 306

21x23 wykładam folią aluminiową, wylewam ciasto.  Można zrobić coś na kształt zebry, bądź pobawić się widelcem w esy-flresy lub tak jak ja, po prostu wylać jedną masę na drugą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę 45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę najpierw w zamkniętym, a następnie lekko uchylonym piecu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karpatka 265

minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką masę. 5. Cały czas ucierając dodawałam

Kulinarny Pamiętnik
Sernik gotowany 186

składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki. Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową

Moje domowe kucharzenie
Sernik na zimno z truskawkami 201

cukier puder - utrzeć. Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych

kolorowotorcikowo
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 200

warto. Zdrowe, "zgrabne" bułeczki idealne na lekkie wiosenne śniadanko-jak i nie tylko:) Składniki: -1 łyżka masła -1 łyżka oleju kokosowego -3 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży(6g) lub 12g drożdży świeżych -1 jajko -1 niepełna łyżeczka soli Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 204

temp.180*C. Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować na grubość ok.3mm ( najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spoż.) i wykrawać foremkami dowolne kształty, układać je na wyłożonej papierem blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać dowolną posypką, np. kokosem, płatkami migdałów, cukrem, kolorowymi posypkami, itp. Piec ok. 10-15 minut w temp.180*C do lekkiego zrumienienia ( termoobieg) Przechowywać w zamkniętym pojemniczku

Smaczne Zdrowe
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 197

Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu. Masa plastyczna:  750-800g cukru pudru,  100g glukozy,  4 łyżeczki żelatyny,  70ml wody, kilka kropel aromatu waniliowego. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę

Z miłości do słodkości
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 199

tutaj KLIK *na zdjęciu- Martha Gold Tacka do ciasta   Porcelana Bogucice _______________________________ SKŁADNIKI: Na spód: 24 okrągłe biszkopty duo  –kupuję w KLIK galaretka niebieska + 250 ml wody Na ciasto: 24 ciepłe lody –kupuję w  KLIK galaretka szafirowa + 200 ml wody galaretka rubinowa + 200 ml wody galaretka ametystowa + 200 ml wody 3 śnieżki + 600 ml mleka(...)wykładam papierem do pieczenia .    Wykładam biszkopty. Z ciepłych lodów odcinam wafelki i układam na biszkoptach ( przyklejają się ) Galaretkę niebieską  rozpuszczam w szklance gorącej wody, lekko studzę i wlewam delikatnie na dno, tak aby biszkopty ją  „wpiły” W między czasie rozpuszczam galaretki w osobnych  garnuszkach, czy miseczkach.  Każda ( szafirowa, rubinowa i ametystowa

Takie tam pichcenie
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 151

wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu ) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością, ale nie myślałam, że aż taką. A tu proszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało... W związku(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody 35 g masła 60 g pestek dyni dodatkowo: 3 łyżki mleka 10 g płatków owsianych Płatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 200

starego orzecha. Słyszę, jak ciężkie krople uderzają o parapet. Nie chcę. Zatapiam się w świat książkowych bohaterów, by nie słyszeć chaosu za oknem. Burza skłoniła mnie do upieczenia czegoś lekkiego, kontrastującego z groźną i ciężką jak torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny(...)Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu, a następnie poza nim, do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki