lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:395/613)

Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 149

wody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek

upichcona
Wegańskie muffiny z granolą 190

wmieszaj ją w ciasto. Masę wykładaj do przygotowanych foremek lub papilotek na muffiny (jeżeli pieczemy bez tłuszczu to warto zaopatrzyć się w silikonowe), najwygodniej jest zrobić to za pomocą łyżki do lodów   i wstaw do piekarnika na 25 min. Po upieczeniu wyjmij babeczki na metalową kratkę i odczekaj- tak chociaż 10 min- aż lekko przestygną. Najlepiej smakują jeszcze

Roślinna - blog wegański
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 159

wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Teraz przygotujemy sos. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka

My Culinary Art
Sernik dyniowy 258

przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można

UgotujmyTo.pl
Time for dessert! 210

porcję pysznego ciasta, tylko... po co, skoro słodycze mogą być również zdrowe i nie skutkować godzinami wyrzutów sumienia?  Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje!". A jednak! Doskonałym przykładem jest wcześniej prezentowana przeze mnie  cudowna granola , ale w tak upalne dni świetnie sprawdzi się coś lekkiego i orzeźwiającego, jak na przykład

peanutbuttermonster
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 343

wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.  Lekko przestudzić i wyjąć

Smaczne Zdrowe
Bagietki 159

czasie wyjąć ciasto z miski i ponownie krótko wyrobić. Podzielić na trzy równe części i z każdej uformować bagietkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  i oprószyć mąką. Przełożyć na nią bagietki, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nastawić na 230 stopni. Na dnie wstawić formę z gorącą wodą. Wyrośnięte bagietki lekko ponacinać nożem na ukos i wstawić

wyzwania kuchenne
Fakes czyli Grecka zupa inaczej 266

Fakes to typowa grecka zupa a ja uwielbiam Grecję! Pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować oryginalny grecki przepis i zrobić tę zupę po swojemu.   Składniki: Cieciorka 1

IzaGotuje
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 296

Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam

W kuchni Karmel-itki
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 320

**** Nauczono mnie, że w piątki nie jada się mięsa. Przestrzegał tego mój Tato, jego ojciec, a mój Dziadek, jego dziadek, a mój Pradziadek, etc.  Przestrzegam

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka sypana 293

przyniosła kiedyś Olka z pracy. Dostała od koleżanki z rekomendacją, ze jest banalnie prosty w wykonaniu i wyśmienity w smaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka, delikatna, rozpływająca(...)przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy mannej 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych) Łyżeczka cynamonu ¾ kostki masła Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mąkę, cukier oraz kaszę mieszamy ze sobą. Następnie dzielimy na trzy w miarę równe części

Kolizje Smaków
Dietetyczny sernik waniliowy 195

tego typu zabawy zostałam zaproszona przez Magdę z bloga FOODMANIA , mam za zadanie wyłonić 7 faktów o mnie i nominować dalej 15 blogerek/blogerów, z czym będę mieć lekki problem, bo nawet tylu nie znam:p dlatego pozostanę przy faktach i nie będę nominować dalej. Cd. pod przepisem. Inspiracja Składniki (na tortownice o średnicy około 24cm) 4 jajka(...)miksując dodajemy ksylitol, skrobię, wanilię, miksujemy formę owijamy od zewnątrz folią aluminiową, aby nie przeciekła (będzie to sernik w kąpieli wodnej) wewnętrzną stronę standardowo wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto do formy wkładamy sernik do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie gorącą wodą do wysokości 1/3 formy z sernikiem stawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 1,5 godziny zostawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zawijane ciasteczka smalcuszki 157

odpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady na węższą krawędź. W tym roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając na końcu. Dzięki

I tu będę miała takie te
Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami 206

góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt o wymiarach obwodu tortu i jego wysokości ( + 1 cm jeśli chemy żeby opaska wystawała lekko ponad tort). Wyciąć

Maślane ciasteczko