lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:401/613)

Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 137

świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto

Calzonella.com
Domowe hod-dogi 192

godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki

Bajeczna Kuchnia
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 199

wypiekach . Gofry, lekkie i chrupiace 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle 223

ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej łyżki. Przyrządź grzyby. Kurki oczyść i pokrój jeśli są bardzo duże. Smaż grzyby na rozgrzanym tłuszczu aż będą lekko zrumienione. Grzyby powinny

codojedzenia
Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką. 161

delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę  i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko ciepła. Śmietanę

Symfonia smakowa
Samosy Królowej 269

Rozwałkować ciasto i wykroić dużą filiżanką, albo miseczką koła średnicy ok 10 cm. Każde kółko przekroić na pół. Nadzienie: Warzywa ugotować, wystudzic i pokroić. Kurczaka pokroić w małą kostkę, posypać odrobiną soli i curry i uzmażyć. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarenka zaczną strzelać dodać pozostałe przyprawy, imbir i chilli, lekko podsmażyć

Kulinarne Inspiracje
Tarta cytrynowa / Lemon tart 141

wykładamy na ciasto krem cytrynowy. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić krem). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy

Projekty ze smakiem
Bułeczki serowe z masełkiem czosnkowym. 233

ciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na cztery pasy i każdy pod skosem na trzy części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy serem lekko uklepując. Wstawiamy

BaRepas
Ravioli - włoskie inspiracje :) 141

kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy  jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek  Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej

vegetanie
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 390

można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe). W rondlu rozgrzać olej (u mnie cały słoik 800ml). Gniazdka wkładać na rozgrzany olej (papierem do góry) i smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 175

Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami. Składamy na trzy części. Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy.   Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.     Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując kruszonką

BaRepas
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 151

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A

kulinarnyJa
Pierniczki II 154

leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.  Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym. Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące

Mix smaku
Kompot z papierówek z miętą 155

zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot. Ten z dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający. Składniki: 5-6 dużych papierówek 2 litry wody gałązka świeżej mięty cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne. 2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku

Kuchnia domowa Ani
Ciastka kokosowe 248

Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut.  Wszystkie składniki polewy umieścić w naczyniu, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając bardzo krótko gotować. Wystudzone ciastka udekorować polewą i obsypać lekko kokosem

Praktyczna pl