Miodowe bałwanki na muffinkach 330pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, otrząsając nadmiar. Kłaść na muffinkach i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada lekko zastygnie (moja
https:KKuchniaMniam
Lane kluseczki z pomidorami i oregano 422Lekkie danie wegetariańskie na bazie delikatnych kluseczek w kolorze kurkumy. Z pomidorami i aromatycznymi ziołami. 2-3 pomidory świeże oregano 1/2 szklanki śmietanki 30% KLUSECZKI: 500g mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy pieprz czarny Jajka roztrzepać z mlekiem. Wsypać mąkę i kurkumę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić ciągnące się ciasto. Zagotować wodę
https:KKuchniaMniam
Kruche ciasteczka z bezą 219ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy i lekko spłaszczamy otwartą dłonią
Poezja smaku
Sernik z sosem miętowym 193ciasto do tortownicy o śr 24 cm wyłożonej suchym waflem. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190'C na 30 minut. Upieczone zostawiam w zamkniętym piekarniku na następne 30 minut, wyjmuję i studzę. Miętę zaparzam w 1/2 szklanki wrzątku, odcedzam na sicie, wywar miętowy doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję mąkę i lekko zasmażam
Ciasteczkowy Potwór
Pyszne naleśniki z pieczarkami i serem 284CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny sól pieprz do smaku 1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne nie musimy obierać ze skórki, tylko obsuszamy. Kroimy w poprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę kroimy w kostkę. Lekko
W kuchennym oknie Ewy
Ciabatta 280lekkiego przestudzenia na 10 minut. 2. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sól, 1 szklankę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejną szklankę mąki i mieszamy szybko i intensywnie do połączenia w jednolitą masę. Masa na tym etapie jest mocno klejąca. 3. Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem. Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką
My Culinary Art
Waniliowy lekki sernik i przedszkolne prezenty 210Waniliowy lekki sernik Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy
Mia Cucina Sofieta
Bułki na burgery i domowe burgery 225piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 340g letniego mleka. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, 2 żółtka, łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek oleju rzepakowego, sezam i mak do posypania, jajko(...)przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć na lekko natłuszczony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta. Pociąć na 12 mniejszych prostokątów. Każdy kawałek lekko rozciągnąć na kształt prostokąta, zwinąć w roladę. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Następnie formować bułeczki obracając
Z miłości do słodkości
Krokiety w orzechowej panierce 251ciasto farsz: 1 cebula 200g pieczarek sol, pieprz ostra papryka w proszku suszony rozmaryn 1 lyzka masla tarty ser Gouda - opcjonalnie panierka: 1 jajko posiekane orzechy wloskie wykonanie: Zaczynamy od usmazenia nalesnikow. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy, kroimy w plastry. Wrzucamy je na patelnie z 1 lyzka masla i smazymy az plyn z pieczarek odparuje, a one lekko sie przyrumnienia. dokladamy
Przysmaki Karolki
Paszteciki drobiowe dietetyczne - montignac 277cieście nie ma mąki, bułki, jest tylko mięso, jajka i trochę jogurtu i majonezu, które mają za zadanie skleić całość. Posiłek jest zgodny z dietą Montignaca jako posiłek tłuszczowy. Dla osób które na diecie nie są jak moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie i nie wymagają wiele pracy. Wychodzą bardzo delikatne, lekko słodkie, więc
Bernika - moj kulinarny pamietnik
TOTALNIE MOKRE brownie z batata z truskawkami | bez laktozy, bezglutenowe, dietetyczne | 386strukturę ma oryginalne, gdyż go nigdy nie jadłam.. może kiedyś skuszę się na cheata. Aktualnie szukam stale zdrowych zamienników i padło na to cudo. MEGA wilgotne, wręcz mokre, lekko rozwalające się. Mocno czekoladowe, słodkie i zdrowe. W połączeniu z truskawkami - obłędne. Bez cukru, bez mąki, bez laktozy. Ktoś chętny na kawałek? :) Hello! Witam Was już czerwcowo. Niedługo lato, wakacje(...)masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać
Czarnawisienka
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 333Dziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce
Be Fit Be Strong
Galaretkowiec - ptasie mleczko 445łyzka octu 1 łyzka wody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, Do żółtek dosypać proszek do pieczenia, dolać po łyżce octu i wody, rozmieszać. Gdy masa lekko podrośnie dodać ją do piany z białek. Nastęnie przesiać do masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok 30 minut. Warstwa śmietanowo - galaretkowa 3 galaretki(...)wody do rozpuszczenia żelatyny Galaretki rozpuszczamy w 3 naczyniach, każdą w 400 ml gorącej wody. Dwie z nich po zastygnięciu kroimy w kostkę, pozostałą delikatnie stężałą wylewamy na wierzch ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem i bitą śmietaną, dolewamy żelatynę , mieszamy razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pączki ultra lekkie 203My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pączki to ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału. Jak często pieczecie i jecie pączki? W moim …
My Blueberry Corner
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 224ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza choć równie dobrze sprawdziła by się taka jak ta poniżej carbonara. Lekka i bardzo
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny z otrębami na zakwasie 367przełożyłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsce w jakim postawisz chleb - im cieplej tym szybciej rośnie. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piekłam 10 minut, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Efekt wyszedł lepszy niż się spodziewałam, chleb jest miękki w środku, lekko wilgotny
apetytnapieczenie
Kluski kładzione ziemniaczane 158sól Lekko ciepłe ziemniaki przecisnąć przez prasę, zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka. Utrzeć na pulchną masę. Do masy maślano-jajecznej dodać ziemniaki, wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek z 1/2 łyżeczki soli, mąkę i delikatnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę
królestwo garów
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 200kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 195ºC. W międzyczasie do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, wsypać cukier puder i całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę pszenną i jeszcze raz ze sobą wymieszać. Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Gdy tarta uzyska lekko złoty
Ugotować
Placuszki serowe Nigelli 218ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy
Kulinarne Inspiracje
Babka tiramisu 528Wielkanoc za pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułki - chlebki pszenne ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. 208ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy i każdy pod skosem na trzy części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Po tym czasie wyciągamy bułki, piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Bułki smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy słonecznikiem i płatkami owsianymi lekko uklepując. Wstawiamy
BaRepas
Wuzetka z twarogiem 1344ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st.Biszkopty po upieczeniu ostudzić. Masa serowo-śmietankowa: Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się
Ala piecze i gotuje
Pączki z kremem budyniowym 203czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu
kulinarnyswiatdomi
Sernik z marakują 214ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Sernik z marakują upiekłam, w zasadzie, „na winie”. Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany, bo akurat takie składniki miałam. Jest delikatny, lekki niczym chmurka
mojewypiekiinietylko
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 626wymieszaj. Ciasto piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. MUS CZEKOLADOWY: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ostudzoną czekoladę wlej cienką strużką do ubitej śmietany, dosyp kakao i zmiksuj dokładnie na niższych obrotach miksera. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i lekko ostudź
Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb orzechowy 198Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Po wyrośnięciu uformować dwa małe bochenki i zrobić w środku otwory lub jak ja włożyć w środek małe żaroodporne naczynka posmarowane olejem. 3. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na następne 50-60 minut. 4. Wstawić wyrośnięte -można je lekko naciąć
UgotujmyTo.pl
Choinki z Czekoladowych Pierniczków 474ciasta wykrawamy pierniczki w kształcie kwiatków lub gwiazdek o rożnych rozmiarach. U mnie jedna choinka składa się z 13 elementów (3 x najmniejsze kwiatki, oraz 2 x po pozostałych wielkościach foremek). Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy
Słodka Strona
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie 245ciasto nabierze złocistego koloru. Upieczony spód do tarty ostudzić. Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną. Ugotowane gruszki pokroić w plasterki. Jeśli wnętrze gruszek nie przesiąkło winem, plasterki gruszek włożyć na kilka minut do wina. Po wyjęciu owoce lekko osuszyć
kolorowotorcikowo
Ciasteczka śmietanowe 399ciasto obficie podsypując je mąką, na dosyć gruby placek, min. 1 cm. Przy użyciu foremki wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, a następnie obficie posypujemy cukrem, który podczas pieczenia wraz z białkiem utworzy przyjemną, chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut, do lekkiego zrumienienia
Taste Of My Day
Sernik z borówkami 501Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Od dawna marzył mi się sernik z borówkami. Postanowiłam więc upiec pyszny, puszysty sernik z dodatkiem borówek, które wg
Marta Gotuje
Moja interpretacja dnia pizzy. 254połowę ciasta i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Rozsmarowujemy sos, posypujemy serem żółtym i pokrojoną mozzarellą i dodajemy swoje ulubione składniki. U mnie była to szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, oliwki, na jednej połowie małe kupki z pesto, a na drugiej z mascarpone (idealnie łagodził ostry smak sosu). Po wyjęciu z piekarnika całość posypałam rucolą oraz startym grana padano. Pyszna lekka wersja
Brzuszki Łakomczuszki