lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:380/613)

BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 176

    Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie

W kuchni Karmel-itki
Batoniki/ciastka musli 122

Idealne do pracy, na uczelnię, dla dzieci do szkoły. Świetna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Zaraz po upieczeniu przepysznie chrupiące, na następny dzień lekko miękną. mniam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik na zimno z brzoskwiniami 197

Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest.  Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy

Takie tam pichcenie
Pieczone faworki 250

Skoro jutro Ostatki, skoro po Tłustym Czwartku niejednemu jakiś kilogram doszedł do dźwigania to dziś proponuję faworki pieczone, lekkie i pyszne. Wszystkim posmakują na pewno. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Palmiers - mini ślimaki z ciasta francuskiego 112

się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć czynność dwu - trzykrotnie za każdym razem posypując blat cukrem  Zwijać jednocześnie z obu stron tak, aby ruloniki spotkały na się na środku Pokroić rulonik na 1 cm plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Plasterki lekko spłaszczyć ręką Piec 10 minut Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Co zrobić, aby pączki miały białą obwódkę. 124

dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki.  Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu i lekkim przestudzeniu, czyli tak jak robią to zawodowcy w cukierniach

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z chorizo i cukinią 253

śmietanę i parmezan, doprawić solę i pieprzem. Wyjąć ciasto. Wypełnić ciasto chorizo z cebulą, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, na wierzchu położyć cukienię, posolić ją i polać delikatnie oliwą z oliwą. Piec kolejne 30 - 40 minut na górnej półce piekarnika w temperaturze 190 stopni. Farsz powinien się zarumienić i lekko urosnąć

W kuchni wieczorem
Houskove knedliky - czeskie knedle 140

drożdży pół łyżeczki cukru  Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz pół łyżeczki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenny na zakwasie 162

jeszcze koszyczków do wyrastania chleba), końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po godzinie wyrastania włączyć piekarnik wstawiając do niego kamień do pizzy lub grubą blachę np. z wyposażenia piekarnika. 3. Po wyrośnięciu bochenek przełożyć na deseczkę wysypaną kaszą manną i ostrym nożem lekko naciąć wierzch. Na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą

UgotujmyTo.pl
Pianka jogurtowa z galaretką i owocami 190

Poniższy przepis pierwotnie ukazał się na stronie serwisu  Trendy Kosmetyczne , którego gospodynią jest  Malina  i którą pozdrawiam serdecznie :) Dzisiaj zaproszę Was na coś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka piernikowe 513

puder Wykonanie : Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Masło rozpuścić Mąkę wsypać do miski . W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto. Odstawić na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć

Malinowa Kawiarenka
Piernik bernardyński 212

równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi. Wystygnięty piernik wyjmij

Grahamka, weka i kajzerka
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 138

połączą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu wszystkich kulek delikatnie je dociśnij z góry palcami, lekko rozpłaszczając. Wstaw blachę z biskwitami do piekarnika rozgrzanego do temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 166

Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową: 250 g.  zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy: Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 213

wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy. Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Walijskie Pichcenie