cukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod(...)masa zrobi sie bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieram z naszą ostudzoną masą dodając ją stopniowo, jeśli widzimy ze masa jest zbyt gęsta dolewamy troszeczkę mleka, by lekko ją rozcieńczyć. Herbatniki nasączam mlekiem i na drewnianej desce do krojenia układam 9 krakersów po 3 w każdym rządku formując prostokąt. Następnie smarujemy herbatniki dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy
NaKońcuJęzykaskładniki ciasto * 7 białek * 1 szklanka maku * 150 g wiórek kokosowych * 2/3 szklanki cukru masa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 czekolada mleczna * 6 łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić(...)adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno. Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać. Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe. Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry
Mix smakuDzień dobry! Z samego rana kuszę Was bardzo, bardzo mocno! O to i on, mój pierwszy tort ombre, jagodowo- malinowy. Słodki z lekką nutą kwaskowatości. Uwielbiam
SMYKWKUCHNIZa dwa dni Walentynki a Wy nadal nie wiecie jak zaskoczyć swoją drugą połówkę czymś słodkim, smacznym a zarazem lekkim? Spieszę Wam z pomocą, bowiem kilka
Mango PapajaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Żurawina jest wieloletnią, płożącą krzewinką. Jej owocem jest mięsista, ciemnoczerwona jagoda, która w smaku jest kwaśna i lekko gorzkawa i …
My Blueberry CornerPóźne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja omletu cesarskiego , odpowiednia
Słodkie Przyjemnościpachnąca, o pięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder Rodzynki zalać wrzątkiem. W małej misce wymieszać drożdże(...)się spieniły. W rondelku rozpuścić masło i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, rozczyn z drożdży, skórę z cytryny i resztę mleka. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, dolewając w trakcie wyrabiania ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż powstanie gładkie, dość luźne i klejące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać odsączone
wyzwania kuchennekuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój(...)lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie zimne ) ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mlekiem i masą jajeczną. Dodawać mąkę i zagniatać ciasto
kolorowotorcikowomąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko – mieszać obroty 1, dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem – jak mąka się wymiesza z masą jajeczną to wylać ciasto na przygotowaną blaszkę. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć. Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką(...)cukru. Zagotować i gotować 5 minut. Gruszki muszą być lekko twardawe. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie. Odstawić masę do czasu, aż zacznie robić się gęsta. Taką prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki. Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort
Kuchnia Pokoleńteż się składa, że sporo biszkoptów mi jeszcze zostało. Jak też się domyślacie nie mam już więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu(...)miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można
Passions hobbies lifeprzy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek po malince i posyp z wierzchu cukrem. Piecz obok twojego ciasta w tym samym momencie ;). Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (Według mnie najlepszy jest z Piątnicy, bo nie wymaga już dodatku masła, nie polecam za to Dr Oetkera, gdyż jest(...)masę serową na przestudzony kruchy spód. Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy. Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALE pod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej
Eat Shrimpswolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki 600 g mąki 300 ml mleka woda 2 łyżki cukru waniliowego łyżeczka masła 3 jajka dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru cynamonowego dżem - u mnie(...)ewentualnie : 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko, masło i cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie. Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki. Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon
Słodkie Przyjemnościmąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. Masa Namoczyć żelatynę. 1 pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy (powinno się uzyskać 1 szklankę soku). Żółtka ubić(...)szklanki soku z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem. Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce. Polewa owocowa na wierzch Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć
Mix smakutakie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem w postaci lekkiej szarlotki. Ideał na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek z herbatką! Życzę
SMYKWKUCHNIjednolitą masę. Łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy całość na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy naszą tartę przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa się zetnie. Proponuję na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg z funkcją pieczenia od spodu. Tartę wyjmujemy z piekarnika, studzimy lekko przed pokrojeniem. Bon appetit
Garniec Magalie