lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:362/613)

Słodkie maleństwa na jeden kęs 170

mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem i lekko kwaskowy dżem cudownie ze sobą współgrały. Ogromna porcja zniknęła(...)Masło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną). Schłodzić 30-60 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa, pyszna chałka! 187

Witajcie! Już do dłuższego czasu miałam w planach upiec domową chałkę, ale ta myśl trochę mnie przerażała. Ciastem drożdżowym w moim domu zawsze zajmuje się moja Mama. W Poniedziałek przeglądałyśmy przepisy na blogu Cynamonowy Pył i znalazłyśmy ten przepis na chałkę. Tak też się stało, że dziś miałam szansę upiec ten cudowny smak dzieciństwa. Paulina! Dziękuję Ci za ten wspaniały(...)kruszonki Jak przygotować? W garnku lekko podgrzewamy mleko z wodą, następnie ściągamy z ognia i dodajemy drożdże w małych kawałkach, cukier oraz masło. Chwilę mieszamy. Przykrywamy rondelek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nasze połączenie składników wyrosło. Powstałą mieszankę musimy teraz połączyć z resztą składników. Teraz jeśli macie robota z końcówką do ciasta drożdżowego to wszystko razem wrzucamy

Chocolate Stop Tempting
Ciasto jogurtowe z malinami (bez pieczenia) 507

cieście jogurtowym . Muszę przyznać, że jest wspaniałe. Kremowe, niezbyt słodkie, takie jak lubię. Zmieniłam owoce, oraz spód i delikatnie sposób wykonania. Jedyny problem jest taki, że ciasto nie może stać zbyt długo na stole, bo zaczyna płynąć. Składniki (na formę 18 cm): biszkopciki do wyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody(...)lekko przestudzonej dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu i mieszamy. Mieszamy z pozostałym jogurtem i wlewamy do ubitej kremówki cały czas ubijając. Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy. Maliny miksujemy z cukrem a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ciasto dekorujemy malinami

Sto kolorów kuchni
Pizza z serem mozzarella 185

miski i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Z każdej rozwałkować okrąg o grubości około 3 mm i wycinać kółka. Każde kółko posmarować sosem i ułożyć na nim ser mozzarella. Każde kółko złożyć na pół i lekko skleić, a następnie złączyć  dwa różki razem (jak robienie uszek) Układać w okrągłej

O kuchni z uczuciem
BABKA POMARAŃCZOWA 146

ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy

Ciastka - domowe słodkości
Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka 228

kilka minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i  wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Maślane ciasteczko
Knedle ze śliwkami 181

się bardzo klei dlatego warto mieć mocno oprószone mąką ręce.  Przygotowane ciasto na knedle wykładamy na dobrze oprószony mąką blat i lepimy grube wałki. Każdy z wałków kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki.  W każdy z kawałków wkładamy śliwkę i tworzymy kulkę, którą potem lekko obtaczamy w mące (żeby się nie przykleiła do niczego i żeby nasz knedel

Jedzeniomania
Zupa krem z kalafiora z chili, tymiankiem i koperkiem 199

kątem dietetycznym. Na pewno na blogu będzie pojawiało się mniej słodkich wypieków, ciast, ciasteczek (uwierzcie nam, odstawienie cukru boli!), ale postaramy się wypełnić tę lukę zdrowymi słodkościami :) Na początek naszej drogi w walce o zdrowsze, jeszcze lepsze odżywianie proponujemy Wam zupę krem z kalafiora. Aromatyczną, lekko pikantną, z delikatna nutą tymianku. Naładowaną błonnikiem w postaci płatków jaglanych. Sypiemy je wszędzie

W kuchni Katie
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 150

połączyć z masą miodowo-maślaną i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze. Za pomocą słomki zrobić dziurki, przez które można będzie przewlec nitkę. Pierniczki piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Zostawić na blaszce aż lekko przestygną i dopiero wówczas zdejmować. Udekorować wedle uznania.  Pierniczki dodaję do akcji

My simple kitchen
Puszysty placek z truskawkami i czereśniami 84

Ciasto tak puszyste, że owoce opadają na dno. Pomimo tego nie traci ono na jakości. Rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, a połączenie z truskawkami i czereśniami dopełnia smak całości. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe na świeżym powietrzu. Naprawdę polecam w sezonie owocowym

Milion Smaków
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 229

Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie na papierze i piecz

Z Kuchni Do Kuchni
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 132

miski z krewetkami dodać ricottę i paseczki szynki i dokładnie wymieszać. Kwiaty cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować

królestwo garów
Ciasteczka kruche -wielkanocne ciasteczka 176

zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami różne wzorki ciasteczek. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 12 minut w 180 st C ,  do lekkiego zrumienienia . Po wystudzeniu, ciasteczka można ozdobić wedle własnego gustu i potrzeby

Takie tam pichcenie
Ruskie pierogi 134

przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wlewać stopniowo gorącą wodę lub mleko. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka położyć farsz. Zlepić. W garnku zagotować lekko osoloną wodę.Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić niewielką ilość pierogów, ponieważ większa ilość

kulinarnajamka.blogspot.com
Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem 221

Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego go nie zagniatałam, tylko wymieszałam łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wysypanej mąką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny.  Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Chlebek wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Studzimy na kratce spodem do góry

Czerwona Porzeczka
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1139

smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką

Ostra na Słodko
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 168

przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą się wodę

Na słodko lub wytrawnie
Mini batoniki owsiane 111

Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie. Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do kilku

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czeskie 161

Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny. 2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki. 3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam). 4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki maślane 143

którego odlewaliśmy do rozpuszczenia i 3/4 mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło swoja objętość. Wyrobić jeszcze raz, dodać rodzynki i wymieszać. Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze

Garnkowe fanaberie
Lavas - turecki płaski chlebek 210

grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy  większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm.  Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki  po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków  i lekkiego zbrązowienia  tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić.   Kiedy placek

Stare Gary
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 350

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku

Ostra na Słodko
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 190

wielu potraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :) Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 150

hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę opakowania galaretki przygotować

Apetyczna babeczka
Co zrobić gdy zostaną banany.... 199

nutellą, prościej mówiąc naleśniki.  Robimy ciasto  naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5)  kroimy na połowę i jeszcze w poprzek. Naleśnik smarujemy cienko nutellą, kładziemy dwa kawałki banana  obok siebie i składamy w kopertę. Smażymy na maśle, lekko rumieniąc. Danie słodkie w sam raz dla łasuchów SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Chleb oliwkowy 129

miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekłuć, spłaszczyć i posypać oliwkami. Zwinąć i zagnieść tak, by oliwki równomiernie się rozłożyły. Odstawić na 5 minut, potem uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze. Zrobić na bochenku kilka głębokich nacięć i lekko je rozchylić. Bochenek przykryć i odstawić by wyrastał przez ok 45 minut. Rozgrzać

Apetyczna babeczka
CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 206

karobem, który ma lekko karmelowy posmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać

Smaczne Zdrowe
Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą 158

Ciasto rozciągnąć palcami na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce. Wierzch posmarować oliwą. Wcisnąć w ciasto oliwki, kuleczki mozzarelli i przekrojone w poprzek połówki pomidorów. Wierzch posypać resztą ziół. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Piec w piekarniku w temperaturze 190 o C przez 20 minut. Najlepiej podawać lekko ciepłą

Czerwień i błękit
1543. Mufinki z miodem i orzechami 209

przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na  muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.Lekko przestudzone mufinki nakłuć widelcem i polać naszą posypko - polewą, aż nasiąkną

Moje domowe kucharzenie