lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:356/613)

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 273

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym

Oryginalny smak
Deser truskawkowy 3230

Deser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie(...)preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy) - kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć - białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia - mascarpone krótko

Smakołyki Bereniki
Sernik - Malina 370

czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym) masłem. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Wysypać ją na spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić(...)upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając

Świat Ciasta
Sernikowe tartaletki z żurawiną 206

smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się do przygotowania mini serniczków. Tartaletki wspaniale smakowały z posiekaną suszoną żurawiną. Składniki na 12 mini serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pełnoziarniste pierniki 133

powiedziałam tak zrobiłam, a mianowicie upiekłam pierniki ;) wzorowałam się na już opublikowanym przepisie, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, coś na coś i mamy lekko zmodyfikowaną wersję pełnoziarnistych pierniczków ;) Składniki: szklanka płatków żytnich szklanka płatków owsianych szklanka płatków jęczmiennych szklanka otrębów pszennych szklanka  lnu mielonego firmy Oleofarm 5 łyżek domowej przyprawy do piernika(...)mąkę mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie czego dosłodzić wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szwajcarska chałka z szafranem 179

rondelku, do roztopionego masła dodać śmietanę i lekko podgrzać, dosypać cukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć. 4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie

Apetyczna babeczka
Zdrowa żywność od Vivio :) 137

cenię za większą zawartość składników odżywczych, które nie są utracone podczas procesu prażenia, tak jak w kaszy palonej. Kasza gryczana niepalona odznacza się większą zawartością białka, błonnika i węglowodanów. Lekko wyższą ma wartość energetyczną, a zawartość tłuszczu jest niemalże równa.  Właściwości kaszy gryczanej to: wysoka zawartość wapnia, fosforu, błonnika, kwasu foliowego, cynku  bardzo dobre źródło rutyny, wzmacniającej naczynia(...)wapń.  doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce  MORWA SUSZONA  Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna. Słodka, ciągnąca, w smaku przypinająca lekko karmel. Stanowi ciekawe urozmaicenie powszechnie dostępnych suszonych owoców. Świetnie nadaje się jako

Zdrowie na języku :P
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 610

wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych  ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam(...)jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku

Smaczne Zdrowe
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 215

całe jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielonego kardamonu   1 szklanka lekko uprażonego sezamu   lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać przyjemny  aromat, ale nie dopuścić(...)cały czas mieszać lub potrząsać patelnią)  J ajka , olej , cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto Z ciasta uformować około 40-50 paluszków , obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. P iec w   piekarniku nagrzanym do temperatury

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Torcik jabłkowo – budyniowy 173

tylko! Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko do szarlotki. Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia! SKŁADNIKI: CIASTO: - jajko – 4 szt – mąka pszenna – 1,5 szklanki – masło – 180 g – cukier – 1 szklanka – cukier wanilinowy – 1 op – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – kakao – 2 łyżki(...)cukier – 2 łyżki WARSTWA BUDYNIOWA : - budyń śmietankowy z cukrem – 2 op – mleko – ok. 700 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Lekko odciskamy. Słodzimy i skrapiamy sokiem cytrynowym. Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. Jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Jajka ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą

Ostra na Słodko
Francuskie à la donuty w czekoladzie 194

stopni piekarnika i piec przez około 12-15 minut (uważajcie, by ciasta nie spiec za mocno, bo będzie gorzkie i niesmaczne!). Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie rozpuścić obydwie czekolady, dodając do każdej po 1 czubatej łyżce kremówki (do białej można dać kilka kropli barwnika), lekko przestudzić. Wystudzone donuty polać czekoladą, posypać posypką. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kruche ciasteczka z kaszą manną 175

zamrażalniku. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180'C. Ciasto wyjmij z lodówki.Odrywaj z niego po kawałku i jak najszybciej formuj w dłoniach kuleczki i palcem rób wgłębienia (jak w kluskach śląskich). Układaj na blaszce w średnich odstępach.  Piecz do lekkiego zrumienienia około 15minut. Po tym czasie wystudzić, dowolnie ozdobić. Smacznego

Tagebuch po polsku
Rogaliki z marmoladą (na smalcu) 187

rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki. 3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Domowe tortille - ciasto 130

olej i ciepłą wodę. Wymieszaj całość a następnie ugniataj przez 3 minuty.  Ciasto powinno być na tyle miękkie, aby można było je łatwo zwinąć. Przykryć i odstawić na 15 minut. Podzielić na 16 porcji. Zrób małe kulki, a następnie rozwałkuj bardzo cienko placki na lekko posypanej mące. Na rozgrzanej patelni piecz pojedynczo tortille. Gdy tortilla zacznie wypełnić się powietrzem

Calzonella.com
Ciasteczka maślane z żurawiną 134

Przepis podsłuchany i lekko zmodyfikowany.     Składniki: -1 szklanka mąki krupczatki -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki cukru pudru -8,5 dkg masła -5 dkg margaryny -solidna garść żurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję