lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:359/613)

Owsiane muffinki z dynią 176

porzuciłam dyni i dobrze, bo pod postacią dodatku do muffinek zdecydowanie mi odpowiada i smakuje ;) Może dlatego, że nie czuć w nich jej smaku? i dodaje tylko lekkiej słodyczy babeczką? ;) Składniki (na 6 sporych babeczek): 300g miąższu z dyni 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrębów 0,5 szklanki mąki żytniej (ja użyłam mąki do wypieku chleba(...)jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki i mieszamy do drugie jajko i pure z dyni, mieszamy wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko miksujemy ja spróbowałam jeszcze ciasto, żeby mieć pewność czy jest dość słodkie, w razie czego możemy dosłodzić miodem ;) tak przygotowane ciasto wykładamy do formy na muffinki z papilotkami (ja użyłam silikonowych) pieczemy około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 183

Croissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Mini Croissants z Czekoladą - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska łyżeczka(...)lekko ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i ok. łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. 30 g masła roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze

Słodka Strona
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 190

piekarnika. Dla tych co lubią kokos będą strzałem w dziesiątkę . Może macie inne propozycje na zużycie płatków kukurydzianych ...? Składniki: 130g miękkiego masła ( dałam margarynę) 160g cukru 2 jajka lekko ubite widelcem 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżki rodzynek 100g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g pokruszonych płatków kukurydzianych Wykonanie: Margarynę(...)pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.   Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką .   Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.   Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 155

naszym domu cieniuteńkie, idealne ciasto przypominające pergamin. Przed Wami pieróg idealny - Pan Napakowany i Pikantny. Taki co na hasło "pokaż kotku co masz w środku" może się spokojnie rozkleić i zaprezentować wnętrze. Ale kto by w takiej chwili tracił czas na zbędne pogaduszki, jak można przejść do konkretów i zająć się konsumpcją.  Polane lekko masełkiem, bo co im więcej(...)ceregieli zapraszamy Państwa do naszego stołu częściej. Jeśli chcecie być na bieżąco z przepisami, to zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj :) Przypominamy, że wszystkie wskazówki dotyczące wyrobu ciasta (bezglutenowego i zwykłego) oraz podgrzewania tak cieniutkich a napakowanych pierogów: tutaj . Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ", A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze

Wypisz Wymaluj
Ciasto do pizzy I 277

wodą, zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Przygotować żaroodporną, dużą miskę. Przesiać do niej mąkę. Zrobić zagłębienie. Wlać drożdże (fot.1) , oliwę (najlepiej z oliwek) i sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż do podwojenia objętości (fot.2) . W tym czasie można zająć się przygotowywaniem dodatków. Pierś z kurczaka pokroić(...)płaską łyżką przyprawy Gyros i polać 1 łyżką oleju. Zamieszać, przykryć folią i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie podsmażyć na wolnym ogniu, aż mięso lekko się zarumieni. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy

Świat Ciasta
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 211

proszkiem do pieczenia  Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik. Galaretka: Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka(...)jeśli mamy jej mniej niż 3 szklanki należy uzupełnić wodą ) i ponownie doprowadzić do wrzenia ,Zdjąć z ognia dodać cukier i żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić ,aż galaretka zacznie lekko tężeć. Masa : Śmietanę ubić na sztywno. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cały czas ucierając dodawać po łyżce śmietany. Podzielić masę na pół . Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody

Malinowa Kawiarenka
Faworki light 1843

odsączanie faworków na ręczniku papierowym z jego nadmiaru. Wszystkie Faworki układamy za jednym zamachem i faworki light z piekarnika pieką się same Te Faworki są również wyjątkowo delikatne, lekkie, chrupiące i do tego dietetyczne. Nie smażone w głęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Polecam też inny przepis na faworki z piekarnika. Ale jeśli ktoś ma ochotę na klasyczne faworki(...)Przygotowanie: Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, ale ja faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Kroimy radełkiem na paski szerokości ok. 2-3 cm i równiej długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska i przekładamy przez naciętą dziurkę jeden

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszny piernik 514

Piernik ten nazwany został jako najlepszy na stronie "kwestiasmaku", gdzie znalazłam ten przepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :) Wymiary foremki : 29 x 11 cm Czas pieczenia: 50 - 55 minut Temp. pieczenia : 175 C Składniki(...)ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane

Słodkości i nie tylko
Truskawkowa magia smaku 418

Truskawki opanowały już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się(...)stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start

Z miłości do słodkości
Biszkopt z serem- łatwy przepis na pyszne ciasto 142

bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i lekko wymieszać z masą serową. Następnie ubić pianę na biszkopt z 5 jaj i dodawać stopniowo cukry. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitej piany razem z octem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Na cieście układać łyżką masę serową i piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto piankowe - bez pieczenia 641

markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g roztopionego masła  50 g roztopionej czekolady (opcjonalnie, jeśli chcecie żeby spód był słodszy) Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i ugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki. Składniki na mus: 200 g pianek marshmallows 125 ml mleka 3,2% 50 ml likieru truskawkowego(...)jednak że nie mogą się zagotować, ponieważ zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające. Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję.  Gdy pianki trochę przestygną łączymy je z bitą śmietaną

W kuchennej krainie
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 115

ŚmietanFix   truskawki A jak to zrobić:   EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę. W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mikserem(...)całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni

Kuchnia w opałach
Słodkie maleństwa na jeden kęs 180

mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem i lekko kwaskowy dżem cudownie ze sobą współgrały. Ogromna porcja zniknęła(...)Masło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną). Schłodzić 30-60 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa, pyszna chałka! 193

Witajcie! Już do dłuższego czasu miałam w planach upiec domową chałkę, ale ta myśl trochę mnie przerażała. Ciastem drożdżowym w moim domu zawsze zajmuje się moja Mama. W Poniedziałek przeglądałyśmy przepisy na blogu Cynamonowy Pył i znalazłyśmy ten przepis na chałkę. Tak też się stało, że dziś miałam szansę upiec ten cudowny smak dzieciństwa. Paulina! Dziękuję Ci za ten wspaniały(...)kruszonki Jak przygotować? W garnku lekko podgrzewamy mleko z wodą, następnie ściągamy z ognia i dodajemy drożdże w małych kawałkach, cukier oraz masło. Chwilę mieszamy. Przykrywamy rondelek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nasze połączenie składników wyrosło. Powstałą mieszankę musimy teraz połączyć z resztą składników. Teraz jeśli macie robota z końcówką do ciasta drożdżowego to wszystko razem wrzucamy

Chocolate Stop Tempting
Pizza z serem mozzarella 195

miski i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Z każdej rozwałkować okrąg o grubości około 3 mm i wycinać kółka. Każde kółko posmarować sosem i ułożyć na nim ser mozzarella. Każde kółko złożyć na pół i lekko skleić, a następnie złączyć  dwa różki razem (jak robienie uszek) Układać w okrągłej

O kuchni z uczuciem
BABKA POMARAŃCZOWA 151

ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy

Ciastka - domowe słodkości
Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka 242

kilka minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i  wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Maślane ciasteczko
Knedle ze śliwkami 191

się bardzo klei dlatego warto mieć mocno oprószone mąką ręce.  Przygotowane ciasto na knedle wykładamy na dobrze oprószony mąką blat i lepimy grube wałki. Każdy z wałków kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki.  W każdy z kawałków wkładamy śliwkę i tworzymy kulkę, którą potem lekko obtaczamy w mące (żeby się nie przykleiła do niczego i żeby nasz knedel

Jedzeniomania
Zupa krem z kalafiora z chili, tymiankiem i koperkiem 213

kątem dietetycznym. Na pewno na blogu będzie pojawiało się mniej słodkich wypieków, ciast, ciasteczek (uwierzcie nam, odstawienie cukru boli!), ale postaramy się wypełnić tę lukę zdrowymi słodkościami :) Na początek naszej drogi w walce o zdrowsze, jeszcze lepsze odżywianie proponujemy Wam zupę krem z kalafiora. Aromatyczną, lekko pikantną, z delikatna nutą tymianku. Naładowaną błonnikiem w postaci płatków jaglanych. Sypiemy je wszędzie

W kuchni Katie
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 161

połączyć z masą miodowo-maślaną i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze. Za pomocą słomki zrobić dziurki, przez które można będzie przewlec nitkę. Pierniczki piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Zostawić na blaszce aż lekko przestygną i dopiero wówczas zdejmować. Udekorować wedle uznania.  Pierniczki dodaję do akcji

My simple kitchen
Puszysty placek z truskawkami i czereśniami 91

Ciasto tak puszyste, że owoce opadają na dno. Pomimo tego nie traci ono na jakości. Rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, a połączenie z truskawkami i czereśniami dopełnia smak całości. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe na świeżym powietrzu. Naprawdę polecam w sezonie owocowym

Milion Smaków
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 235

Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie na papierze i piecz

Z Kuchni Do Kuchni
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 140

miski z krewetkami dodać ricottę i paseczki szynki i dokładnie wymieszać. Kwiaty cukinii lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować

królestwo garów
Ciasteczka kruche -wielkanocne ciasteczka 183

zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami różne wzorki ciasteczek. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 12 minut w 180 st C ,  do lekkiego zrumienienia . Po wystudzeniu, ciasteczka można ozdobić wedle własnego gustu i potrzeby

Takie tam pichcenie
Ruskie pierogi 140

przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wlewać stopniowo gorącą wodę lub mleko. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka położyć farsz. Zlepić. W garnku zagotować lekko osoloną wodę.Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić niewielką ilość pierogów, ponieważ większa ilość

kulinarnajamka.blogspot.com
Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem 231

Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego go nie zagniatałam, tylko wymieszałam łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wysypanej mąką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny.  Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Chlebek wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Studzimy na kratce spodem do góry

Czerwona Porzeczka
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1150

smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką

Ostra na Słodko
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 175

przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą się wodę

Na słodko lub wytrawnie
Mini batoniki owsiane 117

Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie. Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do kilku

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czeskie 175

Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny. 2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki. 3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam). 4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki maślane 156

którego odlewaliśmy do rozpuszczenia i 3/4 mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło swoja objętość. Wyrobić jeszcze raz, dodać rodzynki i wymieszać. Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze

Garnkowe fanaberie
Lavas - turecki płaski chlebek 222

grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy  większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm.  Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki  po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków  i lekkiego zbrązowienia  tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić.   Kiedy placek

Stare Gary
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 356

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku

Ostra na Słodko
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 199

wielu potraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej kuchni :) Przygotowanie kandyzowanego jest proste i dość szybkie. Przy okazji otrzymujemy wspaniały syrop, który można dodać do herbaty (działa rozgrzewająco) czy do ciast i deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 160

hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę opakowania galaretki przygotować

Apetyczna babeczka
Co zrobić gdy zostaną banany.... 208

nutellą, prościej mówiąc naleśniki.  Robimy ciasto  naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5)  kroimy na połowę i jeszcze w poprzek. Naleśnik smarujemy cienko nutellą, kładziemy dwa kawałki banana  obok siebie i składamy w kopertę. Smażymy na maśle, lekko rumieniąc. Danie słodkie w sam raz dla łasuchów SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Chleb oliwkowy 138

miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekłuć, spłaszczyć i posypać oliwkami. Zwinąć i zagnieść tak, by oliwki równomiernie się rozłożyły. Odstawić na 5 minut, potem uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze. Zrobić na bochenku kilka głębokich nacięć i lekko je rozchylić. Bochenek przykryć i odstawić by wyrastał przez ok 45 minut. Rozgrzać

Apetyczna babeczka
CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 214

karobem, który ma lekko karmelowy posmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać

Smaczne Zdrowe
Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą 169

Ciasto rozciągnąć palcami na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce. Wierzch posmarować oliwą. Wcisnąć w ciasto oliwki, kuleczki mozzarelli i przekrojone w poprzek połówki pomidorów. Wierzch posypać resztą ziół. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Piec w piekarniku w temperaturze 190 o C przez 20 minut. Najlepiej podawać lekko ciepłą

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania