lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:258/613)

Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 190

Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie na mniej wiecej wysokość blaszek oprószamy lekko mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy temperaturę 170 stopni. Pieczemy około 45-50 minut. Wyciągamy i studzimy początkowo w formie

Made By Mom And Son
Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe 630

lodówce przez około godzinę - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż orzech laskowy) - z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80) - kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca, tworząc wzorek i formując w ten sposób około 1cm grubości ciastko - ciasteczka

Smakołyki Bereniki
Grillowane banany z czekoladą i czereśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.52 162

roku zasiedliliśmy na czas jakiś Chatę. Z początku pogoda nie dopisywała ale dzisiaj od rana mamy słońce wspaniale grzejące, wieje lekki wiaterek i jest wspaniale. Dzieciaki pomagają w koszeniu i grabieniu trawy, w pieczeniu ciasta, bo nie ma jak nazbierać w lesie jagód, wyjąć prodiż i upiec drożdżówkę z jagodami!!! Popołudniami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 256

Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy. Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj. POLEWA

Pasje Jolki
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 161

jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao Masło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie.  Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę.  Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Polewa kakaowa z żelatyną 285

kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy. 4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kapustą 253

rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło". Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej użyć np. silikonowego pędzelka). Naleśniki powinny być niezbyt mocno wysmażone, gdyż staną się zbyt sztywne i trudniej będzie je zwijać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 369

zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo

UgotujmyTo.pl
Chinkali – gruzińskie pierożki 232

bardzo cienko na okrąg o średnicy ok.13 cm Dajemy na środek farsz. Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę. Uważajmy , by nie porwać ciasta – takie chinkali nie nadają się do dalszego gotowania. Wrzucamy delikatnie do gotującej się , lekko osolone wody i gotujemy ok.15 minut od wypłynięcia. Pilnujemy , by nie przywarły do dna! Podajemy odrazu posypane odrobiną pieprzu. Smacznego

Ostra na Słodko
Makowiec z bezą 336

ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masa makowa: Do maku

Poezja smaku
Październikowe jeżyny 190

Partiami wsypywać do ciasta, nie przerywając miksowania.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jeżyny, równomiernie rozłożyć. Na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 60 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzić, zdjąć obręcz, obrócić do króy nogami i ułożyć na talerzu. Delikatnie oderwać papier. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Zbieranie jeżyn w lesie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 202

przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję oczywiście do dyniowej akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche różyczki - ciasteczka z marmoladą 195

ciasto i włożyć je na około pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać kółka .Krążki ciasta ( u mnie 5 )ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż  kółek nakożyć paseczek marmolady. Zwinąć w rulon, i przekroić na pół - powstaną dwie różyczki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik z batatem. 211

jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek) 254

grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia

głodny alergik