lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:256/613)

Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków 881

całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki wypadek formę z ciastem ustawić na większej, pełnej blasze, żeby nie zabrudzić piekarnika. Na dno foremki wsypać 1/3 sypkich produktów (cukier+mąka+kasza+proszek), powierzchnię wyrównać potrząsając lekko formą. Na sypie wyłożyć połowę jabłek - wyrównać i lekko docisnąć. Na jabłka wysypujemy kolejną, drugą z trzech

Codzienna kuchnia niecodzienna
PTYSIE z mascarpone i truskawkami 239

wodę z margaryną i solą. Wsypać mąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle  ucierając. Miksować aż masa stanie się szklista. Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut

kolorowotorcikowo
Sernik z mango i spodem z sękacza 241

mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 40-50 minut z miseczką wody tak jak w tym przepisie.      3 łyżeczki(...)łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy ze śmietaną i cukrem, po dokładnym rozmieszaniu dodajemy też żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.       Jako że ciasto jest mocno słodkie, najlepiej je spożywać, jak to ktoś kiedyś ujął, w towarzystwie kawy o mocy tysiąca skorpionów

sama złodycz
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 192

brzegi. Końcówki wywinąć w jedną stroną i razem skleić, formując tym samym kształt uszka. Układać na lekko oprószonej mąką powierzchni. Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek

Moja Delicja
Świąteczne Muffinki reniferki 202

wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru

Kubki smaku
Rolada jabłkowa 223

pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Nalewka czekoladowa 473

święta zrobiłam sobie taką nalewkę i powiem Wam że była super. Lekko słodkawa i niezbyt mocna ale za to kremowa, idealna do kawałka babki czy ciasta, polecam gorąco. Dużo składników nie potrzebujecie tylko wódkę 38% i czekoladę. Zachęcam do zrobienia. Nalewka czekoladowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 215

Dodoajemy cukier, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy jajko i żółtko. Mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość delikatnie mieszamy, lekko wyrabiamy dłonią i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zgniatamy 8 razy. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła

Made By Mom And Son
.1112. 2xczekolada 188

gazowanej) ~łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Pyzy z mięsem 148

oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule. Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy okrasą

Camilla w kuchni
Mintaj w kukurydziano-ziołowym cieście 207

Zastanawiam się jak to u Was jest z rybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem? Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko.  Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej

Wanilia i Kardamon
Makaroniki orzechowe 158

pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką

My simple kitchen
Pierniczki świąteczne 223

miodu 120 gram masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika  1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.  Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem

Garniec Magalie
Francuskie rogaliki (mini croissant) 172

kawy :) Składniki: płat ciasta francuskiego jajko dżem lub nutella płatki migdałów Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty. Trójkąty lekko ponacinać pośrodku najkrótszego boku i nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zawinąć każdy, formując rogaliki. Przełożyć je na blaszkę, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać

wyzwania kuchenne
Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną 159

dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron

Tradycyjna Kuchnia