lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:264/613)

Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 394

pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masa bakaliowa: 4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek(...)biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu. The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Bułki śniadaniowe 178

bloga Kuchniamaryny. U mnie wyszło 16 bułek i wszystkie zniknęły w jeden dzień z czego się bardzo cieszyłam bo to  oznaczało tylko to, że były smaczne. Do ciasta dodałam prażoną cebulkę, która nadała świetnego aromatu i zapachu ale można dodać również inne dodatki. Składniki: 450 g wody 30 g drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej(...)cebulki prażonej 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie:   Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną

Ala piecze i gotuje
Ciasto z dżemem truskawkowym i galaretką 208

truskawkowego oraz zmniejszyłam ilość cukru, aaa, no i upiększyłam wierzch truskawkową galaretką. Jeżeli nie przeszkadza Wam mąka orkiszowa, to mimo wszystko, warto pszenną na nią zamienić- zawsze to zdrowiej! :) Ciasto delikatnie słodkie, z wyraźnym akcentem truskawkowym, proste, a przy tym apetycznie się prezentujące :) Oczywiście, zachęcam do wypieku! Spód: * mąka pszenna- 1 szklanka * masło- 100 g * jajka- duże 2 szt. * cukier(...)wym.27x20 cm) wylać masę i piec przez 30 min. Dodatkowo: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję stałą, ale nie ściętą zbyt mocno). Galaretkę rozdrobnić i przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Ozdobić truskawkami oraz czekoladowymi rurkami. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * mini rurki czekoladowe

Kraina Miodem Płynąca
Zdrowe ciasteczka owsiane 163

słonecznika 20g błonnika firmy Oleofarm cynamon Sposób przygotowania: Słonecznik prażymy na teflonowej patelni, następnie dodajemy płatki i smażymy aż się lekko zbrązowią, studzimy białka miksujemy chwilę ze zmielonym na puder ksylitolem do białek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ostawiamy ciasto na około 5 minut, żeby masa spęczniała z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Buchta drożdżowa z masą makową 161

kule.  Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211.    Ciasto 1/2 litra ciepłego mleka 5 dag drożdży 4 żółtka i 1 jajo 10 dag cukru (1/2 szklanki) szczypta soli 80 dag mąki 10 dag masła (stopione i lekko wystudzone) rozmącone białko tłuszcz i bułka tarta do blaszki ok 700 g gotowej masy makowej

Kuchenne aromaty
Pierogi leniwe 341

wpis do Wikipedii, jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.   Składniki: - 1 kg twarogu (u mnie oczywiście domowy) - 4 jajka - 2 łyżki cukru z wanilią - ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy od wilgotności twarogu) + do podsypywania - sól(...)sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim (tępą stroną noża) kratkę. Kroimy ukośnie na ok. 2 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę

mojewypiekiinietylko
Tarta z mięsem 160

ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut. - Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę zeszklić(...)mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje. Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. - Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Do ciasta włożyć farsz, posypać startym serem. - Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Sernik z bezą 355

Składniki: masa serowa:  1 kg mielonego twarogu 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier

Luźna Kuchnia
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 139

zrobić: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na końcu dodać świeże zioła, listki oregano i poszarpane listki bazylii. Z ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane

Kuchnia w opałach
Światowy Dzień Pieczenia - Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” 189

względu na połączenia kokosa i czekolady, które ostatnio jest moim ulubionym. Poniżej oryginalny przepis oraz moje modyfikacje. Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake”            Składniki:   Ciasto: 200 g miękkiej margaryny 200 g drobnego cukru 4 jaja 170 g mąki samorosnącej 30 g proszku kakaowego 160 ml kremu kokosowego (jeśli nie możesz dostać kremu kokosowego, można zastosować pełnotłuste(...)Blachę na 12 muffinów wyłożyć foremkami i odstawić na bok. W średniej wielkości misce ucierać margarynę i cukier do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Dodać jaja, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dosypać mąkę i puder kakaowy, dodać je do ciasta. Dodać krem kokosowy i wiórki kokosowe, wymieszać. Napełnić foremki do muffinów w dwóch trzecich objętości i piec w piekarniku przez

Mania Gotowania
Drożdżówki z dżemem i budyniem 413

mleka szczypta soli 1 jajko dżem truskawkowy budyń       Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki mikserem lub wyrabiamy ręcznie :) Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.   Szykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt

Smaki Edyty
Najprostsze muffinki malinowe 202

Proste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut! W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie. Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia(...)następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko oraz pastę waniliową. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć warstwami ciasto i maliny - u mnie całość dochodziła prawie

Grunt to przepis!
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 156

wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z barszczem czerwonym. zastawa

królestwo garów
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 203

miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Pierogi wigilijne 156

wlać około 150 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierożki. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Pierogi można przygotować dzień wcześniej. Ugotowane

królestwo garów
ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO 202

opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu  do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp

słodki bratek
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 246

okazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze

Kuchnia Ellie
Pączuszki last minute (na maślance i proszku do pieczenia) 1192

Rozgrzać olej w garnku (ja użyłam takiego o średnicy ok 20 cm i nalałam do niego pół litra oleju). Nabierać po łyżeczce ciasta i formować kuleczki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz pojedynczo i po wrzuceniu każdej kulki zamieszać lekko zawartość garnka. Jednocześnie można smażyć nie więcej niż 5-6 pączuszków, żeby nie było im ciasno:) Smażymy aż zrobią się złociste

Kulinarne Inspiracje
Chleb na owsiance 156

mała keksówka 11x20cm Przygotowanie: Płatki owsiane zalewam wrzątkiem. Natychmiast dodaję do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Dodaję mleko i mieszam. Łączę owsiankę z wymieszaną mąką z drożdżami. Wyrabiam dokładnie ciasto, ja ręcznie, ale można użyć miksera z końcówką hak. Ciasto bardzo się lepi i klei, i takie ma być. Przykrywam ściereczką i odstawiam

Kuchnia co dnia
Liebster Blog Award 203

gotuję, więc czemu nie zebrać w jednym miejscu sprawdzonych przepisów, w komputerze łatwiej odszukać. 2. Twoja największa kulinarna wpadka? Robiłam jedno ciasto z dwóch różnych (napisanych obok siebie) przepisów, zauważyłam to dopiero pod koniec. Miało być lekkie i delikatne, wyszło ciężkie i wilgotne, prawie jak zakalec :) 3. Kto jest dla Ciebie autorytetem kulinarnym? Jednego autorytetu nie mam, podpatruję różnych kucharzy

Kuchcik gotuje
Placuszki otrębowe 199

przygotowania: Jajka roztrzepujemy widelcem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i czekamy chwilę, aż otręby spęcznieją w tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnie, którą lekko przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek smażymy placki (na jeden placek 1 łyżka ciasta) pod przykrywką, na małym ogniu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27227

się ładnie zarumieniło.  Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. * W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy galaretkę. WYKOŃCZENIE tarty kremem i truskawkami: Na wystudzone ciasto wykładamy krem mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub inne owoce. Owoce dokładnie pokrywamy lekko stężałą galaretką.  Tak przygotowaną tartę schładzamy w lodówce. Najlepiej na całą noc i możemy serwować. Smacznego

kulinarnyJa
Pomarańczowe babeczki z makiem 184

przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut.  Babeczki są mięciutkie, delikatne, o lekkim cytrusowym zapachu

apetytnapieczenie
Sernik zamiast tortu 182

patere, na której będziemy go podawać. 10 g czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodne. Wafelki kroimy na pół. Każdy wafelek smarujemy lekko stopioną czekoladą i posmarowaną stroną przykładamy do boku sernika. W ten sposób ozdabiamy całe ciasto. Ponownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka, w drugim garnuszku topimy resztę czekolady gorzkiej, również dodając 50 ml mleka

Przysmaki Karolki
Styropian – sernik bez sera 2135

dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika (170°C) i pieczemy jedną godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy ciasto w środku przez następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Post Styropian – sernik

Poezja smaku
Knedle ze śliwkami 143

posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące. Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki z serka wiejskiego 383

Lekkie, puszyste placuszki z serka wiejskiego, smażone bez tłuszczu. Są bardzo delikatne, mi troszkę przypominały ciasto biszkoptowe. Jedne ze smaczniejszych placuszków, jakie jadłam. Sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z ich zrobieniem:) SKŁADNIKI: (na ok  10 placuszków) 200g serka wiejskiego (1 op., razem ze śmietanką) 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 1,5 łyżki cukru 5 łyżek mąki

Kto ugości moich gości?
Żytnie ciasteczka z melasą 223

bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę   www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 301

Owoce wyłożyć i docisnąć na wierzchu serowej masy. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Smacznego

Kuchnia Ellie
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 189

Składniki: ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl

Luźna Kuchnia
Drożdżówki z jabłkami 175

czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać

dom-agi.pl
Kluski leniwe z miętą 136

mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i  wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki.  Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu .  Mięta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :) 141

owoce suszone jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 139

miksować. W drugiej misce połączyć suche składniki. Wsypać je partiami do ciasta i wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Do gotowego ciasta wrzucić żurawinę, orzechy i czekoladę - wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać w lekkich odstępach, kulki wielkości orzecha włoskiego.  Ja nakładałam je łyżeczką. Zgnieść palcem, albo widelcem. Piec około 14 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 163

zuzytego plynu zawsze zalezy od rodzaju maki.Kazda maka wchlania inna ilosc plynu.Ciasto nie moze byc za geste,ani za rzadkie.To jest akurat lekko lepiace. Mise przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto wyrzucamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy. Dzielimy na 12 kawalkow,kazdy okolo 80 g.Najlepiej zwazyc ,poniewaz jednakowej wielkosci buleczki rowno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 289

wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz. Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki bananowo – czekoladowe 195

pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego

Ostra na Słodko
Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem 245

Niezwykle lekki torcik z delikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie. Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem -  Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki)  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy

Słodka Strona
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1747

włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką masę doprawiam solą , świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki . Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło. Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ravioli z grzybami i ricottą 189

również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić każdy fragment z farszem osobno. Pierożki pociąć radełkiem na kwadraty. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia. Wystudzić w zimnej wodzie lub podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 131

masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem wycinamy kluseczki. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej gotować je partiami, tak aby się nie posklejały. Gnocchi podajemy prosto

Food Square
Knedle ze śliwkami 339

śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta. Ważne, by ciasta nie trzymać za długo na blacie, bo stanie się zbyt rzadkie. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą rumienimy na pozostałym rozgrzanym maśle. Przed podaniem

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki cynamonowe 175

wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 4 mm. Na cieście rozsmarowujemy cienko przygotowane nadzienie cynamonowe. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 334

pięknie odchodzi od blachy. Pizza wyszła wspaniale, szczególnie dlatego, że ani smaki, ani konsystencja nie są jednolite. Zacznijmy od konsystencji - na kruchutkim cieście zachwyca nas płynny dip czosnkowy zestawiony ze świeżym szpinakiem, który się ciągnie (jak taki lekko zrobiony na maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część pizzy, która stopniowo przechodzi do górnej skorupki

Wypisz Wymaluj
Bułki na hamburgery, pszenne 197

około 80 g każdy. Jeśli chcesz mieć większe bułki, możesz podzielić na 8 kawałków po około 100 g. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułkę, którą ułóż na posypanej mąką blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) lekko spłaszczając dłonią. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami, gdyż znacznie urosną, zarówno w trakcie drugiego wyrastania, jak i w trakcie pieczenia. Odstaw bułki

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 186

kilka oryginalnych skonów z St.Andrews, Edynburga i Arbroath : Zwykle przygotowuje się je z mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej

Grahamka, weka i kajzerka
Ptysie 191

Już dawno powinnam je zamieścić. Robiłam je już nie jeden raz. Wychodzą i z porcji podwójnej i z tej podstawowej. Lekkie jak piórko, chrupiące przy nagryzieniu, a następnie rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto parzone, które użyłam na domowe: Ptysie Ciasto parzone: 80 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej (450) lub luksusowej (500) 4 żółtka

Eat Shrimps
Najłatwiejsze ciasto dyniowe. 246

wyjdzie takie pyszne, a do tego jest mega łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bo muszę Wam się przyznać że dyniowate ciasta nigdy mi nie wychodziły, a to jest rewelacyjne<skromność>. Nie za wilgotne, delikatne z lekką nuta dyniowego aromatu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Czytaj więcej

Farmażony
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 352

tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni. Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 250

polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka
Zielone pierniczki choinki 257

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 243

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne gwiazdki pierniczki 412

jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w  różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 182

gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.   Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną: na dnie

Z miłości do słodkości
Tort makowy z kremem jajecznym 412

minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy

Poezja smaku
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 150

które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem. Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale

Emcia Pichci
Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :) 218

Przepis na murzynka zna chyba każdy.  Trzeba przyznać, że ciacho jest proste, ale bardzo smaczne. Przedstawiam Wam dziś moją "świąteczną" wersję murzynka. Troszkę "piernikowatą" :) Przepis

Miksturownik
Lekka rolada śliwkowa 226

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

czekolady -50g białej czekolady Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy 24 kuleczki, następnie je lekko spłaszczamy tak aby powstały półkule. Pieczemy w temp. 180 * C przez około 20 minut. W tym czasie, łamiemy dwa rodzaje czekolady

Smaczne Zdrowe