lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:273/613)

Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 142

może być za słaby - nie ma jeszcze takiej mocy, aby unieść ciężkie ciasto. Przez dwa kolejne dni zakwas dokarmiam co 12 godzin, czyli rano i wieczorem, dużą łyżkę mąki i tyle samo wody. Zakwas jest gotowy. To co musicie wiedzieć: - woda dodawana do zakwasu musi być lekko ciepła - zakwas robimy w wysokim naczyniu - przykrywamy np. ściereczką, lub ręcznikiem papierowym - stawiamy(...)odstawić na 12 h. Gotowy do użycia Chleb na zakwasie przygotowuje się troszeczkę inaczej niż ten na drożdżach tj. najpierw przygotowujemy zakwas, potem zaczyn a na samym końcu wyrabiamy ciasto na chleb. W przygotowaniu chleba na zakwasie ważny jest czas.  Czas odgrywa ważną rolę, fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę od początku do końca to klucz sukcesu. ZACZYN

SMYKWKUCHNI
Flapjacks po raz pierwszy 185

nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy. Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)pieczenia. Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, aż brzegi się zezłocą. Ostudzić. Ciasto pokroić w kwadratu lub prostokąty, przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Ostatnio nie ciągnie mnie do komputera - w szkole mnóstwo zadań wiąże się z siedzeniem przed monitorem; na szczęście skończyliśmy projekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paradoks czyli odchudzona oponka. 250

burak, marchew, tymianek, liofilizowaną skórkę z cytryny, wanilię, matche oraz wsadziłam do pieca. I wiecie co? Było dooobre ! Bardzo dobre. Nie takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne i pachnące. Zostały pożarte z kawą. Dla mnie wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało się, że da się zjeść, że smakuje(...)jakieś 2h i wsadzi się je potem takie całe do pieca, to wychodzą cudownie lekkie bułeczki deserowe. Może to wszystko brzmi dziwnie, ale jest fajne i inne. I warto czasem spróbować. Jeśli komuś wersja pieczona nie odpowiada, to zawsze może je usmażyć : ) to jest takie ciasto jak na tradycyjne oponki. Tylko inne. Już kiedyś napisałam, że brzydkie dzieci też należy

ladykitchen
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 144

piękne Polskie Babie Lato. Nadal świeci słońce i jest ciepło. Chociaż, powiem Wam szczerze, że nie mogę się doczekać wyjęcia moich jesienno-zimowych butów, kupienia sobie nowych dodatków, i tego lekkiego luzu, który zacznie się na uczelni, wreszcie będę mogła zwolnić, trochę oderwać się od rzeczywistości i znaleźć czas na odkurzenie mojej pułki z książkami. I jeszcze czeka mnie kurs(...)krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem.  Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około 25 minut ( wierzch możemy lekko posypać pokruszonym batonikiem ). Po wyjęciu z piekarnika, babeczki posypujemy batonikiem, jeżeli niektóre babeczki zbytnio wyrosły, możemy je lekko przygnieść, wkładając

Słodkie Przyjemności
Wykwinty sernik z ajerkoniakiem i kawą, cudeńko :) 193

thermomix na dole Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Lekko przestudzić. Każdy biszkopt zamoczyć w kawie i ułożyć kolejno na dnie formy. Jeśli macie expres do kawy to zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej podzielne użyjcie trochę większej formy jak ja . Moja forma

Kuchnia Pokoleń
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 165

pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym osobom :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 243

Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części. Każdy kawałek ciasta

kolorowotorcikowo
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 199

łyżeczka soli (dałam niepełną) 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka , lekko ubite 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (ok. 110g) pokrojonego w niewielkie kostki Dodatkowo na wierzch 1/4 szklanki masła 1/2 szklanki cukru Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Dodać 1/3 szklanki mleka i 1/2 szklanki mąki. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być klejące i gładkie), odstawić w ciepłe miejsce(...)odłożyć na bok na później. Pozostałe odłożone ciasto podzielić na 8 części. Rolować dłonią wałki od środka na zewnątrz. Kości powinny być dłuższe niż przygotowane wcześniej płaskie chlebki. Paski ciasta (kości) ułożyć na chlebkach na krzyż. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (40-90 minut). Piekarnik rozgrzać do 180C. Odłożone kulki przykleić za pomocą wody na środku chlebków

Pełny talerz
Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki 168

suchy patyczek, można wyjmować!   Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do dalszego przestudzenia. Wyjmować lekko ciepłe - nie będzie wtedy przywierać do silikonu. Aby przygotować glazurę, należy utrzeć mikserem cukier puder z sokiem z limonki i gorącą wodą

Grunt to przepis!
Pierniczki Witrażyki 151

opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć

Mama Gotuje
Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 185

migdałowy i miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe).  Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką.  Najlepsze ciasto na święta i nie tylko

MarciochaKucharzy
Cycki murzynki 215

zbyt optymistycznie, o grillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru

Ciasteczkowy Potwór
Magdalenki 184

białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z szynką i serem żółtym. 171

mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 316

zielonej pietruszki - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce

Kuchnia z widokiem na ogród