lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:275/613)

Lebkuchen 278

będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe  oblać lukrem i studzić

Ala piecze i gotuje
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 176

papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok.       Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą(...)grudek i nierówności. Przekładamy do rondelka z dżemem (najlepiej własnej roboty!) i lekko podgrzewamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia; możemy potem zmiksować na gładko jak w przypadku glazury pomarańczowej  lub też zostawić owoce w całości. Gdy sernik będzie też już całkowicie zimny możemy przelać masę na wierzch ciasta i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. Łasuchy muszą niestety poczekać

sama złodycz
Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi 169

ciasta. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Płatki karmelizowane: 170g płatków kukurydzianych 100g masła 40g cukru 40g mleka w proszku/śmietanki do kawy 1/2 łyżeczki soli Masa serowa: 500g twarogu (użyłam z wiaderka) 1/2 szklanki śmietany 12/18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dodałam syrop waniliowy) Przygotować płatki karmelizowane . Płatki (można lekko pokruszyć(...)stopniach.   (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.   Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka. Pieczone w tradycyjny sposób też wyjdzie.) Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać (lekko wgniatając) resztą płatków

Di gotuje
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 156

względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 01/2015 Składniki: Ciasto: 1 torebka drożdży instant (7 g) skórka otarta z 1 pomarańczy 180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła + masło(...)pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę i lekko podgrzany sok z pomarańczy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki. Mieszamy składniki, dodajemy resztę mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość

Smakowity Blog Kulinarny
Mini serniczek na śniadanie 169

Moje śniadanko;) zdjęcie zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarniki, potem lekko opadł. Dziś pan pogodynek w Dzień Dobry TVN powiedział, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a zima nie powinna już wrócić, trzymam go za słowo! ;D (choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki(...)Białko ubić na sztywną pianę ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać dodać białko i delikatnie wymieszać przekładamy masę do małego żaroodpornego naczynia, pozostawiając około 1 łyżki masy do pozostałego ciasta dodać kakao i wyłożyć na jasną masę piec około 20 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciągnik 228

zrobienia, pieczone w ekspresowym  tempie..a zjadane jeszcze szybciej..Przepis na ciasto o nietypowej nazwie [ jestem ciekawa czemu ktoś tak nazwał to ciasto] pochodzi z książki  Ciasta, ciastka i takie tam. 4 jajka 2/3 szkl.cukru 200 g czekolady gorzkiej 180 g margaryny 3/4 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  Czekoladę rozpuścić razem z margaryną(...)proszkiem do pieczenia.Dodać rozpuszczoną margarynę wraz z czekoladami i wymieszać.Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni [ lekko nagrzany piekarnik]. Uwaga z książki: Piec 12 minut -ani minuty dłużej - chodzi o to, żeby czekolada w środku była rozpuszczona. Moje ciasto piekło się ciut dłużej..i czekolada była rozpuszczona ale tylko pośrodku ciasta, ale i tak ciasto było pyszne

Moje domowe kucharzenie
Malinianki 137

byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe!  Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej  25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy) 2 jajka 100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka(...)czasie w garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić

Cakes By Kejt
Piernik z jabłkami 279

jabłek 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy Wykonanie: - margarynę stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe z malinami 149

masła, 10 dkg mąki, 10 dkg brązowego cukru, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce

Anioły w kuchni
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 202

dodawać wodę  do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi.  Dodawać   wodę   równocześnie zagarniając   mąkę   do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól  aż wszystkie składniki po łączą się w jednolitą masę.   Wyrabiać tak długo  aż ciasto będzie gładkie i miękkie.  Zajęło mi   trochę czasu

Stare Gary
Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 211

kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty. Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców . Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek .  Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem . Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zazłocenia.  Po lekkim przestudzeniu do owoców(...)wiedziałam jak go wykorzystać. Chciałam, żeby to nie było coś oklepanego no i wymyśliłam tarteletki z owocami. Pomysł się sprawdził, połączenie smaków jest rewelacyjne, gdyż neutralny smak ciasta, kwaskowatość jabłek, słodycz ananasa i banana to coś po prostu pysznego :) Smacznego! p.s. ze względu na ilość anonimowych komentarzy ze spamem (pochodzących prawdopodobnie z jakichś botów) włączyłam chwilowo weryfikację obrazkową

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 845

ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków. Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen. Ciasteczka dyniowe z cynamonem Składniki ciasto 220g mąki pszennej 100g masła 100g purée z dyni hokkaido (lub inne(...)stopni - cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk - dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego - kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach - kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm - uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika

Smakołyki Bereniki
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 197

kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego zrumienienia ), bez termoobiegu , tylko program góra-dół . Z termoobiegiem - krócej. Studzimy na blaszce. Wystudzone najlepiej

Smaczne Zdrowe
Chleb oliwkowy od serca bo z lubczykiem 112

czas na wyrośnięcie ciasta i pieczenie. Jego smak  z pewnością zależy od jakości oliwy.  Do wyrobienia ciasta użyłam    oliwy z oliwek extra vergine Classico ,     która ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy oraz lekko pikantny smak. Idealnie połączyła się z czarnymi oliwkami i lubczykiem, który jak oliwa ma lekko gorzkawy smak. Chleb(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie do którego dodajemy rozczyn  z drożdży, sól, lubczyk i oliwę z oliwek.  Dokładnie ręką  wyrabiamy ciasto, zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej ciasto złapało powietrza. Formujemy kule, którą oprószamy mąką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Oliwki oprószamy

Moniki Smakołyki
Jagodzianki z miodem 147

środku. Pycha! Przepis znalazłam w moich przepastnych zasobach karteczkowych wyciętych z gazet (z dość dużymi moimi modyfikacjami). Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej wielkości. Składniki na ciasto : 500 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży kilka kropel olejku waniliowego 80 g masła 250 mleka 2 jajka 4 łyżki miodu szczypta soli Nadzienie jagodowe: 300 g jagód 3 łyżki(...)łyżką mleka ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody Sposób wykonania: Mleko delikatnie podgrzać z miodem ( powinno być lekko ciepłe). Mąkę przesiać dodać o niej masło, jajka, sól olejek waniliowy, drożdże suszone i ciepłe mleko. Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto, starając się nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny

Na słodko lub wytrawnie