lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:279/613)

Wykwinty sernik z ajerkoniakiem i kawą, cudeńko :) 168

thermomix na dole Zaparzyć mocną kawę 3/4 szklanki, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Lekko przestudzić. Każdy biszkopt zamoczyć w kawie i ułożyć kolejno na dnie formy. Jeśli macie expres do kawy to zróbcie espresso. Ilość biszkoptów zależy jaką dużą formę użyjecie. Jeśli chcecie, żeby ciasto było bardziej podzielne użyjcie trochę większej formy jak ja . Moja forma

Kuchnia Pokoleń
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 138

pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym osobom :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 214

Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części. Każdy kawałek ciasta

kolorowotorcikowo
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 168

łyżeczka soli (dałam niepełną) 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka , lekko ubite 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (ok. 110g) pokrojonego w niewielkie kostki Dodatkowo na wierzch 1/4 szklanki masła 1/2 szklanki cukru Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Dodać 1/3 szklanki mleka i 1/2 szklanki mąki. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być klejące i gładkie), odstawić w ciepłe miejsce(...)odłożyć na bok na później. Pozostałe odłożone ciasto podzielić na 8 części. Rolować dłonią wałki od środka na zewnątrz. Kości powinny być dłuższe niż przygotowane wcześniej płaskie chlebki. Paski ciasta (kości) ułożyć na chlebkach na krzyż. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (40-90 minut). Piekarnik rozgrzać do 180C. Odłożone kulki przykleić za pomocą wody na środku chlebków

Pełny talerz
Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki 142

suchy patyczek, można wyjmować!   Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do dalszego przestudzenia. Wyjmować lekko ciepłe - nie będzie wtedy przywierać do silikonu. Aby przygotować glazurę, należy utrzeć mikserem cukier puder z sokiem z limonki i gorącą wodą

Grunt to przepis!
Pączki czwartkowe z kremem jajecznym (portugalskim) 207

nata. Palce lizać. A do tego, że żółtka są zdrowe, zdrowsze od dżemu równie słodkiego, nie trzeba zbytnio przekonywać. SKŁADNIKI na ciasto: 2 x 7 g drożdży instant 75 g cukru 125 ml letniego mleka 3 jajka lekko roztrzepane 75 g prawdziwego masła lekko roztopionego i wystudzonego 500 g plail mąki olej do głębokiego smażenia dodatkowo: cukier puder wymieszany

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jabłecznik z rozmarynem 153

najefektowniejsze. Figurki z ciqasta ułożyć na jabłkach. Roztrzepać drugie jajko i posmarować nim urzywając pędzla górną powierzchnię jabłecznika: jabłka i ciasto. Piec jabłecznik w 180*C przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyjeciu z pieca lekko przestudzić i wtedy obsypac przez sitko cukrem pudrem Podać opcjonalnie z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych oczywiście. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierniczki Witrażyki 126

opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć

Mama Gotuje
Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 152

migdałowy i miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe).  Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką.  Najlepsze ciasto na święta i nie tylko

MarciochaKucharzy
Cycki murzynki 192

zbyt optymistycznie, o grillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru

Ciasteczkowy Potwór
Magdalenki 154

białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z szynką i serem żółtym. 144

mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 274

zielonej pietruszki - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce

Kuchnia z widokiem na ogród
Muffinki czekoladowe z bananem 234

mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło

Grunt to przepis!
Kluski- kopytka. 159

mogą być zbyt wodniste, Do utłuczonych  ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia

Kuchnia Beaty
Chruściki drożdżowe. 124

szczypta soli WYKONANIE: Do miski  wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka, Następnie dodać roztopioną,ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko, Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży, Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto, Pozostawić kilka łyżek mąki do podsypania przy wałkowaniu, Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1godz

Kuchnia Beaty
W czasie deszczu dzieci... 146

ekstraktu z wanilii  1 szklanka mąki  pół łyżeczki sody oczyszczonej Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia

KUCHARNIA
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 252

cynamonu Wykonanie : Jajka zmiksować z serkiem. Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę. W garnku rozgrzać olej.  Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz. Smażyć do zrumienienia Osączyć na ręczniku papierowym . Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 216

miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji  2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy 3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym 4/ Rozgrzewamy patelnię i formujemy małe placki z masy

Kuchnia PROzdrowotna
Placki owsiane z bananem 202

jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę. 4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane z bananem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Dyniowe biscotti 156

folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Lekko przestudzić, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć z powrotem na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 167

orkiszowych - łyżka soli Drożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki i otręby, sól i dokładnie wymieszałam dodając po trochę letniej wody. Ciasta nie wyrabiamy długo 8-10 minut. Az zacznie odchodzić od ścianek. Powinno być mokre i lekko klejące, ale elastyczne. Przełożyłam do foremek wyściełanych papierem do pieczenia i przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia

Pasje Jolki
Sernik wiedeński 146

partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową. Rady Sernik

Sama słodycz i szczypta chili
Knedle rybne z sosem koperkowym 138

masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.  Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią

Anioły w kuchni
Syryjskie chlebki cebulowe 148

ciasto do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na osiem kawałków i rozwałkować każdy na lekko wklęsły krążek o średnicy 13-15 cm. Nakłuć krążki widelcem i ułożyć w dużych odstępach na blachach, odstawić na 20 minut

Apetyczna babeczka
Kruche różyczki 143

kółka tak, aby zachodziły na siebie do połowy. Przez środek posmarować białkiem, a następnie zwijać w ruloniki zaczynając od kółeczka ciasta, które jest na wierzchu. Każdy rulonik przeciąć   w poprzek na dwie części (powstaną dwie różyczki), lekko ścisnąć przy podstawie, a górę lekko odwinąć na wierzch kształtując płatki róż. Gotowe różyczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Praktyczna pl
Włoskie bułeczki ziołowe 140

przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawaj z niego kółka lub inne kształty przy pomocy szklanki, miseczki czy też foremek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki..bez jajek.. na gazowanej wodzie 231

mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać

Moje domowe kucharzenie
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 181

mieszając drewnianą łyżką. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy.  Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25   minut w piekarniku nagrzanym

Mania Gotowania