lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:249/613)

Mleczny sernik 256

Ostatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny .   Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w ustach.  Składniki: Ciasto: 1 jajko 12 dag zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka

Salonik smaków
Żegnamy Hokkaido 151

łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy warstwę puree, posypujemy Gorgonzolą i zalewamy masą jajeczną. Wsadzamy z powrotem do piekarnika na około

les mirabelles
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 201

syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe

les mirabelles
Pierniczki w czekoladzie 190

kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy

Luźna Kuchnia
Pełnoziarnisty chleb z płatkami 190

natłuszczonej formy "keksówki". Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podrośnięcia.  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut, aż chlebek lekko się zrumieni. Wyjąć go z formy i lekko postukać od spodu - upieczony powinien "pusto brzmieć". Wystudzić na metalowej kratce

wyzwania kuchenne
Domowe kajzerki z makiem 171

ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut.  Piec około 15-17 minut w temp

Z miłości do słodkości
Ciasteczka śmietankowe z miodem i żurawiną 241

wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz  żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Muffinki śliwkowe 146

puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki

Mix smaku
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 191

trochę do smarowania patelni Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze! Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy

Gotowanie to kochanie
Dyniowa chalka z korzenna kruszonka czyli Slodki Czwartek odc.59 205

zdobyły żadnej nagrody więc będę Was nimi raczyć :) Dzisiaj zapraszam na chałki. Upiekłam je ok 2 tygodni temu. Niebywale wilgotne, złote w środku, lekko słodkie, idealne by rozpocząć sezon dyniowy. Pyszne! Dyniowa chałka z korzenna kruszonka ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki z marcepanem 164

będzie się kleił. Dodać pozostałe, suche składniki, wymieszać.  W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączenia Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.  Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.    Smacznego

Stare Gary
PIEROGI RUSKIE 177

serem i serkiem topionym  . Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem z cebulką  lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe Chlebki Pita 197

sól. Dokładnie wyrobić ciasto, wierzch posmarować olejem i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na części i z każdej z nich formować kule. Każdą porcje lekko rozwałkować w celu uzyskania kształtu pit. Dobrze podsypać mąką i odstawić na kolejne

Słodka Strona
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 186

bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pysio 340

cukrem, wlać rozrobiony budyń.  Gotować aż zgęstnieje.  Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.  Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.  Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.  Posypać wiórkami kokosowymi.  Wstawić do lodówki na 3 godz. (function

Kuchnia Danusi