 Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek. 207
Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek. 207indyka 250 ml. śmietana kremówka 36% 3 łyżeczki żelatyny Sól Biały pieprz Udziec z indyka, doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oC Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę
Kulinarny karnet Christophera Francuska niespodzianka. 202
Francuska niespodzianka. 202długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów lub więcej ze słoika przyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia. Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem. Nasz francuski przysmak można
Kulinarny karnet Christophera Chowder w stylu "Manhattan". 204
Chowder w stylu "Manhattan". 204pomidory i przecier, zagotować. Dodać kawałki ryb i krewetki, gotować na małym ogniu 3 min. Doprawić do smaku, na talerzu posypać otartą skórką i natką pietruszki. Chowder powinien być lekko pikantny, a bardzo intrygujący jest dodatek skórki pomarańczy
Kulinarny karnet Christophera Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 244
Tortilla de patatas – omlet hiszpański w wersji Christophera. 244Można przełożyć na miseczkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem roztrzepać w dużej misce, dodać szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Do roztrzepanych jajek, dodać ziemniaki z boczkiem i cebulą
Kulinarny karnet Christophera Łosoś w galarecie. 207
Łosoś w galarecie. 207dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość przecedzić
Kulinarny karnet Christophera Pieczeń  z  rostbefu na różowo. 161
Pieczeń  z  rostbefu na różowo. 161czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru 3 gałązki rozmarynu 3 gałązki tymianku Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć
Kulinarny karnet Christophera Tłusty czwartek. 190
Tłusty czwartek. 190soli. Odstawić ,aby trochę podrosło. Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego. Całość nakryć drugą częścią ciasta. Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając
Kulinarny karnet Christophera Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 200
Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 200Ozdoba wyszła bardzo ładna. Cukier trzcinowy rozpuścić w garnuszku z dodatkiem wody, cały czas mieszając aż do uzyskania właściwego koloru i konsystencji. Zdjąć z gazu i pozwolić na lekkie schłodzenie. Można wstawić garnuszek do zimnej wody, m.in. żeby przerwać gotowanie i zgęstnienie karmelu. Karmel wylewamy cienką strużką maczając łyżkę, na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać
Kulinarny karnet Christophera Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 222
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 222ryżu Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon. Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety. Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli. Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli. Zapiekać w temp.170 stop. przez 15 min. Nastawić ryż
Kulinarny karnet Christophera Clafoutis ze szparagami. 269
Clafoutis ze szparagami. 269jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe. Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową startego sera. Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę . Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko
Kulinarny karnet Christophera Ciasto z pianką poziomkową. 256
Ciasto z pianką poziomkową. 256ubijać do jego rozpuszczenia. Ubić żółtka i wymieszać delikatnie z białkami ,a następnie wmieszać mąki. Piec w temp.160stop. około30min . Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć ubijamy mikserem w celu napowietrzenia. Dodajemy stopniowo jogurt ciągle miksując. Biszkopt nasączyć winem ,wyłożyć piankę i pozostawić do stężenia ,które zachodzi szybko. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem ,wykładamy
Kulinarny karnet Christophera Stek z rekina. 196
Stek z rekina. 196się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski
Kulinarny karnet Christophera Fondue serowe. 255
Fondue serowe. 255ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem ,wlać wino i lekko podgrzać. Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając. Jeżeli ser nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną
Kulinarny karnet Christophera Malinowa zupa po skandynawsku. 204
Malinowa zupa po skandynawsku. 204Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro. Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita. Do każdej miseczki włożyć po kilka
Kulinarny karnet Christophera Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 164
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 164wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą
Kulinarny karnet Christophera