 Szaszłyk z indyka i kiełbasy. 232
Szaszłyk z indyka i kiełbasy. 232indyka 2 łyżki przyprawy klasycznej do grilla Prymat 1 łyżka przyprawy ziołowej do grilla Prymat olej 3 ząbki czosnku Wykonanie. Pierś z indyka pokroić w plastry. Lekko rozklepać. Olej wymieszać z klasyczną przyprawą do grilla Prymat, dodać posiekany czosnek i marynować plastry indyka około 1 godziny. Kiełbasę posypać ziołową przyprawą do grilla. Kiełbasę i kawałki piersi z indyka
Kulinarny karnet Christophera Letnie grzybobranie. 302
Letnie grzybobranie. 302płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis -połowę malin zmiksować dodając cukier
Kulinarny karnet Christophera Turecki fez. 191
Turecki fez. 191Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować olejem i układać na dnie i po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru. Na ułożone pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami i piec w temperaturze 180 oC 30 minut
Kulinarny karnet Christophera Sernik jagodowo brzoskwiniowy. 224
Sernik jagodowo brzoskwiniowy. 224brzoskwiniowe 50dag jagód 2 brzoskwinie Wykonanie. Formę z podnoszonym dnem, 28x24cm ,wyłożyć biszkoptami. Rozpuścić jedną galaretkę w 1 szklance wody. Ricottę wymieszać z cukrem i dodać oziębioną galaretkę lekko miksując. Mieszaninę wyłożyć na biszkopty. Jagody wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i wyłożyć na ser. Polać drugą gęstniejącą galaretką. Odstawić do stężenia. Brzoskwinie chwilę pogotować, zdjąć skórkę
Kulinarny karnet Christophera Caldo de papas- rosół z Gran Canaria. 227
Caldo de papas- rosół z Gran Canaria. 227Caldo de papas Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny ,szybki, łatwy i dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje. Składniki dla 2-3 osób. 4 ziemniaki 1 cebula ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej 1-2 pomidory 2 gałązki kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki nitek szafranu Sól, pieprz, maggi do smaku. 1 jajko
Kulinarny karnet Christophera Torcik z batatem. 240
Torcik z batatem. 240puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru
Kulinarny karnet Christophera Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 195
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 195kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christophera Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 235
Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 235łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona 1 papryka mała 2 łyżki kolendry posiekanej 1 łyżka parmezanu utartego 1 łyżka sera cheddar utartego 2 łyżki oleju Wykonanie. Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto. Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie. Zrumienić z obu stron na rumiano i posmarować koncentratem pomidorowym. Na każdym kawałku chlebka położyć
Kulinarny karnet Christophera Zraz zawijany z mielonego. 240
Zraz zawijany z mielonego. 240będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek
Kulinarny karnet Christophera Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 353
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 353fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy
Kulinarny karnet Christophera Brzoskwiniowe marzenie. 206
Brzoskwiniowe marzenie. 206Peach dream. Składniki. 0,5 kg brzoskwiń 4 gałki lodów waniliowych 100ml soku pomarańczowego 150ml mleka zimnego Plasterki pomarańczy Wykonanie. Brzoskwinie lekko obgotować i zdjąć skórkę Zmiksować razem z lodami na gładką masę Dodać sok pomarańczowy i mleko Przelać do kieliszków i udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty. Dodatkowo można dodać gałkę lodów
Kulinarny karnet Christophera Ptasie mleczko z owocami. 360
Ptasie mleczko z owocami. 360galaretka cytrynowa 250 ml mleka skondensowanego 3 owoce kiwi 1 szkl. malin Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości podanej na opakowaniu, czyli w 250ml wrzącej wody. Odstawić ,aby lekko stężała. Owoce kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć w pucharkach wokół ścianek. Do tężejącej galaretki wlewać stopniowo zimne mleko i miksować. Galaretkę-ptasie mleczko nałożyć do pucharków. Przybrać malinami. Mamy
Kulinarny karnet Christophera Smażone zielone  pomidory z ziarnami. 204
Smażone zielone  pomidory z ziarnami. 204Płatki owsiane wymieszać ze słonecznikiem, siemieniem i sezamem. Pomidory jędrne, zielone pokroić w 1cm plastry. Posypać solą, mieszanką pieprzu kolorowego i tymiankiem. Pozostawić na 5 minut. Panierować ,najpierw lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i otoczyć w mieszance z płatków owsianych z ziarenkami. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Podać z plastrami wiejskiej szynki
Kulinarny karnet Christophera Tarta z figami i gruszką. 229
Tarta z figami i gruszką. 229gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki
Kulinarny karnet Christophera Kurtosze 501
Kurtosze 501190stopni. Ustawiamy podpórki pod wałek np. w postaci kokilek Nasz poczciwy kuchenny wałek owijamy folią aluminiową. Zabezpieczamy tak przed upaleniem. Możemy poświęcić wałek i wtedy należy go przesmarować lekko olejem przed owinięciem go ciastem. Jeszcze lepiej jak drewniane rączki zastąpimy metalową rurką, a najlepiej, jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać
Kulinarny karnet Christophera