 Nadziewane pomidory 192
Nadziewane pomidory 192sezonie na faszerowane warzywa u mnie w domu królowały papryki. Czasem gołąbki. Ale jakoś nigdy pomidory. Zawsze zdawało się, że nadziewane pomidory są takie niepoważne, zbyt lekkie na obiad, zbyt delikatne. Jako przystawka, być może. Jako obiad? Jakoś nie, weźmiemy paprykę. W tym roku złamałam schemat. Kupiłam przepiękne pomidory
Gotuj z Blue Raven Wegański chlebek bananowy z figami 223
Wegański chlebek bananowy z figami 223się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było odkrycie na miarę drugiego Księżyca. Moja własna galaktyka. Zwodniczo gładka skórka po bliższej inspekcji okazuje się być lekko szorstka, broniąc dostępu do ukrytej
Gotuj z Blue Raven Bakłażan nadziewany cukinią i suszonymi pomidorami 205
Bakłażan nadziewany cukinią i suszonymi pomidorami 205się rozjeżdżało, a połowa widgetów działa albo nie. Koszmar. Wszechmocny Admin uratował bloga, ale ja poważnie zastanawiałam się czy w ogóle warto. Ale po porcji poważnego myślenia połączonego z lekką depresją dotarło
Gotuj z Blue Raven Jesienna chrupiąca tarta 232
Jesienna chrupiąca tarta 232st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się. Ja dałam na 5-7 minut. Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz
Z Kuchni Do Kuchni Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 267
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 267mięsa i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy. Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę
Moniki Smakołyki Śmietanowiec z brzoskwiniami 372
Śmietanowiec z brzoskwiniami 372koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić. Polewa: 150g cukru pudru, 6 łyżeczek wody, 2 łyżki kakao. Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkości Wieczorne pyszności :) 204
Wieczorne pyszności :) 204gotowana brukselka jakoś nie wchodzi. Na szczęście znalazłam sposób na to, aby włączyć to cudowne warzywo do jadłospisu. Bo brukselka pieczona to zupełnie inna sprawa. Jest lekko chrupiąca, słodkawa oraz pozbawiona charakterystycznego zapaszku i goryczki. A do tego jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Pieczona brukselka może być podawana jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. ~ Pieczona brukselka ~ Składniki: dowolna
Kuchenny Skrawek Nieba Najprostszy krem brokułowy 156
Najprostszy krem brokułowy 156prostu czego dusza zapragnie :) ~ Krem brokułowy z jogurtem naturalnym ~ Składniki: kilka różyczek brokuła woda do ugotowania brokuła sól, pieprz ew. jogurt naturalny + dowolne dodatki Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy część wody (można całą jeśli chcemy otrzymać bardzo gęsty krem). Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt i ewentualne dodatki
Kuchenny Skrawek Nieba Jaglane śniadanie w 5 minut 176
Jaglane śniadanie w 5 minut 176cynamonem ~ Składniki: 40g płatków jaglanych 150g serka wiejskiego 100g musu jabłkowego (może być np.Gerberek lub prażone jabłka ze słoiczka) miód cynamon Płatki wsypujemy do garnuszka,zalewamy gorącą wodą. Lekko solimy, dosładzamy i gotujemy 3 minuty. W miseczce/słoiczku układamy kolejno warstwy: płatki jaglane,miód, pół serka wiejskiego, cynamon, mus jabłkowy, reszta serka wiejskiego i na koniec dekorujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek Nieba Płatki orkiszowe po raz pierwszy, czyli nowy wspaniały smak 181
Płatki orkiszowe po raz pierwszy, czyli nowy wspaniały smak 181myśli do jajka, które leżało samotnie na jednej z półek w lodówce. I tak oto powstała puszysta i kremowa "orkiszanka". Płatki orkiszowe idealnie wpasowały się w moje gusta. Mają lekko orzechowy smak i idealnie połączyły się z resztą składników. Jak widzicie prezentują się też nie najgorzej ;) ~ Orkiszanka z miodem, karobem, jajkiem, jogurtem naturalnym i kawą ~ Składniki: 40g płatków orkiszowych 150g
Kuchenny Skrawek Nieba Schab nadziewany śliwką 240
Schab nadziewany śliwką 240Składniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie: Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową
Aga w kuchni Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 212
Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 212zgniatamy. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Następnie odrywamy kawałkami, robimy wałki o grubości około 1 cm i tniemy je na kawałki o długości około 6-7 cm. Lekko zawijamy by przypominały kształtem księżyce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10 minut. Ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Są jeszcze
Aga w kuchni Palce czarownicy - straszne, ale smaczne... 191
Palce czarownicy - straszne, ale smaczne... 191Jakiś czas temu było Halloween... w ten dzień postanowiłam upiec popularne palce czarownicy... choć wyglądają strasznie to w smaku są bardzo smaczne o lekkim posmaku migdałów ;) Składniki: 200 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 30 migdałów. Przygotowanie
Aga w kuchni Pizza dwie pory roku 222
Pizza dwie pory roku 222dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek). Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków
Aga w kuchni Krokiety w waflach 276
Krokiety w waflach 276Jeśli ktoś nie lubi/ nie umie smażyć naleśników to polecam krokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać... Składniki: farsz: 1,5 kg karkówki, 700 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka drobiowa, 2 cebule, sól, pieprz. dodatkowo: 20 dużych wafli, 4 jajka, bułka tarta. Przygotowanie: Robienie
Aga w kuchni