 Ciasteczka krucho- drożdżowe. 207
Ciasteczka krucho- drożdżowe. 207mąką . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusi Deser  z truskawkami 266
Deser  z truskawkami 266Deser z truskawkami SKŁADNIKI: galaretka ametystowa - 1 opak bita śmietana - 1 opak 2 szkl mleka truskawki kolorowa posypka do posypania PRZYGOTOWANIE: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę przelać do 4 pucharków, odstawić do stężenia . Bitą śmietanę wsypać do wysokiego naczynia, dodać mleko, miksować z 5 minut na wysokich obrotach. Ubitą śmietanę wyłożyć
Kuchnia Danusi Słodka delicja 386
Słodka delicja 386Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę. NADZIENIE: Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy,wymieszać,lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek,robiąc kratkę. Piec ciasto w 170 stop,przez ok.40 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl,gotowanej wody,połowę wymieszanej galaretki
Kuchnia Danusi Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 240
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 240pastę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. 2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion
Tajskie smaki Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 234
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 234foremkach o kształcie przypominającym sztabki złota, jednak ja wolałam upiec jedno duże ciasto i pokroić na mniejsze porcje. Otrzymany wypiek ma chrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało
Chilli Czosnek i Oliwa Chlebek owsiany bez wyrabiania 1194
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1194foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut. Studzić na kratce. Smacznego
Słodkości i nie tylko Dyniowe kluseczki 182
Dyniowe kluseczki 182tarce o drobnych oczkach ścieramy dynię. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodajemy po trochu, mieszając ciasto. Ciasto ma się zagęścić, ale ma mieć nadal lekko płynną konsystencję. Jak dodamy za dużo mąki to będzie za twarde. Takie ciasto przekładamy na deseczkę i nożem odcinamy po kawałeczku i rzucamy na osolony wrzątek, Za każdym razem maczamy nóż
Aga w kuchni Straccatiella na maślance 313
Straccatiella na maślance 313cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając
Praktyczna pl Kalafiorowa zupa krem. 267
Kalafiorowa zupa krem. 267Jest idealna o bardzo fajnej, gęstej konsystencji i bardzo bogatym smaku. Smakuje na dużo lepiej niż prosta zupa krem z kalafiora, bo ziemniak dodaje jej trochę gęstszą konsystencje i lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej. Składniki: Średnia główka kalafiora 3 ziemniaki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1,5 bulionu drobiowego
Kuchnia Łukasza Pasztet z pieczarkami 236
Pasztet z pieczarkami 236Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby podlewamy wodą. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już na tyle miękkie że się rozpada mieszamy je z kaszą. Dla uzyskania lepszej konsystencji łączymy składniki mikserem lub blenderem. Łatwiej wtedy rozprowadzić pasztet
prawdziwe jedzenie Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem 277
Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem 277rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Moniki Smakołyki Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 244
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 244Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odkładamy na bok. Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlewamy bulion, dodajemy dżem z borówek i mieszamy. Dodajemy śmietanę i lekko zagotowujemy, przez około 5 minut gotujemy jeszcze na małym ogniu. Jeśli sos będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki. Klopsiki przekładamy z powrotem na patelnię i całość dusimy jeszcze
Mania Gotowania Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 317
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 317soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia
karmelowy Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 267
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 267pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem
karmelowy Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 667
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 667łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Edyty