 Biszkopt z jabłkami 403
Biszkopt z jabłkami 403Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier
Kuchnia Danusi SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI 259
SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI 259końca. W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek. Wierzch schabu skropić oliwą. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop. Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił. Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec jeszcze 20 minut. Upieczony schab wyjąć na półmisek, obłożyć upieczonymi jabłkami, udekorować. (function
Kuchnia Danusi Rogale drożdżowe z sezamem 202
Rogale drożdżowe z sezamem 202ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę. Następnie kulę rozwałkować bardzo cienko podłużnie. Brzeg ciasta lekko zawinąć, drugi brzeg podtrzymując ręką, zwijać w rulon i przez zagięcie końców ciasta uformować rogale. Rogale układać na wysmarowanej tłuszczem formie. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować rogale i posypać sezamem, odstawić
Kuchnia Danusi Bakaliowe ciasteczka 199
Bakaliowe ciasteczka 199mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy wszystkie bakalie i za pomocą robota miksujemy. blachę wysmarować tłuszczem. Z masy formujemy okrągłe placuszki, po czym lekko w dłoniach je spłaszczamy. Placuszki układać na blasze, włożyć blachę do piekarnika, piec 20 minut w 170 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusi Makowa delicja 258
Makowa delicja 258Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego. Przykryć biszkoptem z makiem. Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym, galaretką. Ciasto posypać mlecznymi drażami. (function
Kuchnia Danusi Biszkopt z jeżynami 193
Biszkopt z jeżynami 193gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusi Pizza imprezowa 232
Pizza imprezowa 232olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. FARSZ Cebulę obrać pokroić w plastry i usmażyć na złoty kolor. Pieczarki lekko poddusić. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na dużą blachę, posmarować ciasto koncentratem. Na ciasto układamy warstwami, cebulę, kiełbasę, pomidora, pieczarki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stop.na około
Kuchnia Danusi Fale dunaju 208
Fale dunaju 208szkl cukier waniliowy 1 opak gotowa polewa 1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto
Kuchnia Danusi Schab w kapuście kiszonej 221
Schab w kapuście kiszonej 221kiszona - 1 kg śmietana - 250 g cebula - 2 szt sól i pieprz bazylia oregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć
Kuchnia Danusi Ciasteczka sezamki 178
Ciasteczka sezamki 178minuty, odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować dobrze na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop, piec do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroić ciasteczka w kwadraty. Jeżeli całkiem sezam wystygnie, ciężko go będzie zdjąć z brytfanny, bo się zrobi twardy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusi Fasolka po bretońsku 199
Fasolka po bretońsku 199Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej. Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła. Gdy zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy. Boczek przesmażamy lekko na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy. Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do fasoli gotujemy. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do fasoli. Gdy fasola jest miękka wyjmujemy
Kuchnia Danusi Tort błękitna laguna 228
Tort błękitna laguna 228MASA PIANKOWA Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając. WIERZCH CIASTA Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia. PRZEKŁADANIE TORTU Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki
Kuchnia Danusi Szarlotka 437
Szarlotka 437mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie jedną cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część
Kuchnia Danusi Filety drobiowe z serem i kurkami 261
Filety drobiowe z serem i kurkami 261jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem. Kurki umyć, osączyć, większe pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu. Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości. Wymieszać
Kuchnia Danusi Sernik z jagodami 301
Sernik z jagodami 301niewielkiej ilości wody, dodać do jagód. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto masa serowa masa jagodowa ciasto wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi