Długo była naszą ulubioną sałatką, ale się "przejadła". Teraz najczęściej robimy ją na Wigilię. Z podanych proporcji wychodzą dwie salaterki. Mnie urzeka w niej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej
Pasja SmakuWinogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki:Winogrona - 600 gPapryka czerwona - 5 sztukOcet jabłkowy
SzczyptaSmaQjakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych, do rosołu daje piękny złoty kolor - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubiępodawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand:naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana do dań z fasoli, soczewicy, dodatek sosów, do przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni LubięEkspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoja ulubiona sałatka to grilowane warzywa i kuskus lub makaron rurki. Prosta, smaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla…Warzywa z grilla – skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko(...)sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą lekko miękkie. Gdy warzywa wystygną mieszam je z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu kuskusem lub ugotowanym al dente makaronem. Dodaję cały sos od warzyw bo wtedy sałatka jest bardziej wilgotna. Smacznego Przepis zgłoszony do akcji:Post Sałatka: warzywa z grilla
UgotujmyTo.plpomidorków koktajlowych, 1 opakowanie serka typu włoskiego (użyłam Capreggio z Biedronki), 3-4 szalotki, sól, pieprz Szalotkę kroimy w piórka i lekko podduszamy na masełku po czym odstawiamy do wystygnięcia. Rukolę wykładamy na salaterkę. Na to wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, serek typu włoskiego pokrojony w kliniki oraz posypujemy szalotkami, delikatnie solimy i pieprzymy, Przepis(...)pyszny dressing poniżej... Dresing: 2 łyżki miodu, 1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę), sok z połowy cytryny, Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotową sałatkę. Smacznego
Delicious Titbitsbakteryjne i nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy(...)zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Jak kupić najlepszą cytryną tą soczystą musi być ciężka, ładnie wybarwiona, dojrzała lekko pachnie na końcach. natomiast cytryny pofałdowane zawierają mniej soku i maja gruba skórę np. cytryny zakończone "pępkiem". Cytrynę można spożywać jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, ryb. Ciekawostka - skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również
Ciastka - domowe słodkościPo raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym
Salonik smakówMazury! A wtedy już tylko relax, odpoczynek i dobre jedzenie. Przez 4 dni non stop grill więc będzie go trzeba jakoś uatrakcyjniać, na przykład taka Grillową sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu ! Składniki :4 małe pomidory młoda zielona sałata(...)male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i musztardę, wsypujemy zioła i przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościczosnkowym z pieczonymi warzywami i sałatką z rukoli Odkryj przepis na idealny niedzielny obiad – soczysty kurczak w kremowym sosie cytrynowo-czosnkowym, podany z pieczonymi warzywami i świeżą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. To danie łączy w sobie bogactwo smaków i tekstur, od delikatnego, aromatycznego kurczaka, przez chrupiące pieczone ziemniaki i marchewki, po orzeźwiającą sałatkę z rukoli, która dodaje lekkości(...)pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj parmezan i mieszaj, aż się rozpuści. Połączenie z kurczakiem : Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj przez 2-3 minuty, aby kurczak nasiąkł sosem. Przygotowanie sałatki : W dużej misce wymieszaj rukolę, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Dodaj oliwę z oliwek
Moja Książka Kucharskainnego słodu)1 łyżka octu ryżowegosólPrzygotowanie:Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią
Food Squarestole – wszystkie inne michy długo stoją pełne, dopóki ta nie zniknie… Polecam!Sałatka z makaronem – składniki:ok. 250 g makaronu świderkiok. 200 g szynkimały słoiczek pestook. 100 g orzeszków piniowych Makaron gotuję al dente czyli aż będzie miękki ale będzie stawiał lekki opór przy przegryzaniu. Tak ugotowany makaron jest zdrowszy bo nie wchłania się w całości(...)odlaniu makaronu przepłukuję go zimną wodą i ponownie odcedzam. Zimny makaron łączę z pokrojoną w kostkę szynką i orzeszkami które wcześniej tostuję na suchej patelni teflonowej i pesto.Smacznego Post Sałatka z makaronem, z pesto i orzeszkami piniowymi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pljuż niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej klopsiki z indyka. Całość nadal jest lekka
Cooking for EmilySałatka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: mix sałat 1,5-2 gruszki garść orzechów laskowych 80 g sera lazur Sałatę lekko opłukujemy i suszymy. Układamy na talerzu lub w głębokiej misce. Gruszkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Na sałacie układamy pokrojone gruszki , kostki sera
Aromatyczne Podróże