Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka: 300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy
Pasja SmakuPyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne * 100 g fileta z makreli
Magiczne Życie Martyosolonej wodzie około 3 minut. Gdy lekko przestygnie obieramy go ze skórki . Wędzony boczek kroimy w paseczki i smażymy na suchej patelni. Kromki chleba kroimy w małą kostkę, posypujemy granulowanym czosnkiem i podpiekamy na rumiano na suchej patelni . Gotowe grzanki i bób delikatnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, pieprz i sól . Sałatkę przyozdabiamy plastrami boczku i czerwonej cebuli
Smakowite DaniaSkładniki: 200g fasoli pinto 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik nitek z selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 2 łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski
Emcia PichciSałatka z Selerem – jest pełna wartościowych i odżywczych składników. Doskonała na nisko-węglowodanowe i pożywne drugie śniadanie. Ponieważ na co dzień nie stronię od pieczywa, kasz i innych zbożowych produktów to od czasu do czasu mam ochotę na lekkie dania złożone głównie z warzyw. Wystarczy, że dobrze przetrząsnę lodówkę aby nawet zimą stworzyć kolorowy posiłek. Oczywiście jest pysznie! Zrobiłam
rabarbarowoSłyszysz? To jesień. Dym z kominów już sączy, delikatną strużką szarą. Idziemy wieczorem do parku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. /własny;/ 300g ugotowanych i obranych buraków 3 płaty słonych śledzi 1 nie za duże jabłko 1 cebula czerwona pęczek koperku 3 łyżki majonezu Winiary Płaty śledziowe moczę godzinę w wodzie, wymieniając(...)usuwam gniazda nasienne, również ścieram na grubych oczkach. Cebulę obieram, lekko sparzam (nakłutą na widelcu polewam wrzątkiem lub umieszczam na minutę w gorącej wodzie, w misce), kroję bardzo drobno. Pęczek koperku także siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję majonez, doprawiam pieprzem. Sól wydzieli się od śledzi, dlatego zostawiam sałatkę na przynajmniej godzinę w lodówce, aby się "przegryzła". SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiwykorzystać je w sałatce i nadać mu jakiś smak - zamarynowałam je z solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Sposób okazał się prosty, a ser zyskał charakter. Wykorzystałam go m.in. w sałatce na zdjęciu, w której znajdziecie mix sałat, pomidorki koktajlowe, gruszkę oraz orzeszki pinii, polane dressingiem z oliwy z oliwek, z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tofu marynowane w ziołach(...)wyparzyć, wytrzeć. Kostki sera tofu obtoczyć w ziołach prowansalskich. W słoiku umieścić lekko rozgniecione ząbki czosnku, ułożyć tofu , posypać solą i zalać oliwą z oliwek (lub olejem), by przykrywała wszystkie kawałki sera. Słoik zamknąć i odstawić na kilka dni do lodówki. Zamarynowane kawałki tofu wykorzystywać do sałatek. Smacznego
Moje QulinariaSpodobały mi się te lunchboxy, wiecie? :) Dziś kolejna wariacja sałatkowa, choć, jak pokazałam Wam na zdjęciu powyżej, wcale nie musi trafić akurat do lunchboxa, równie dobrze sprawdzi się jako lekki, dietetyczny obiad jak i pożywna kolacja w domu :) Z jednej pojedynczej piersi z kurczaka swobodnie zrobicie dwie porcje, ale pamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone(...)gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz - woda Jeśli mamy w domu ugotowane mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później bulionu spod mięsa, warto dodać do niego sól, pieprz, szczyptę ostrej i sporo
Kulinarne zapędy Kokosaprzyjęcie. Czy może komuś nie smakować..;)? Serdecznie zapraszam!Sałatka z pomidorów i sera:ok. 300 g makaronu rurki6-8 pomidorów150 g startego żółtego sera3 ząbki czosnku10-15 listków bazylii (opcjonalnie)3-4 łyżki majonezusól, pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie al dente (czyli miękki ale stawiający lekki opór zębom), odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam ponownie i zostawiam
UgotujmyTo.plłyżki oliwyszczypiorekkilka listków mięty ogrodowejWykonanie:Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki, mieszamy i chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichcenierana słońce tak cudownie świeci ... Aż chce się żyć i jeść lekko, smacznie i cudownie. Z tego względu nie mogło być inaczej, jak tylko zrobić coś pysznego na dobry początek dnia. Zapraszam Was na kolejną sałatkę. Zapewne większość moich czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu. Bon appetit! Składniki
Garniec MagalieJeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się do potraw z grilla jak również jako lekka kolacja. Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 1/2 szklanki orzechów włoskich Sos: 2 łyżki musztardy stołowej 2 ząbki
Apetyczna babeczkawszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych
wegetalerzeSałatka z kuskusem .Zobaczyłam ją u Beti z bloga kruche babeczki i wymyśliłam swoją wersję z tego ,co znalazłam w lodówce. Wyszło smacznie i lekko .Zapraszam na kuskus!. Składniki: Kuskus ,125 g ,zalać gorącą wodą z łyżką oliwy i szczyptą soli i odczekać około 3 minut aż płyn się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek
Ladylaura.