czosnku;3 czubate łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Ziarna słonecznika uprażyć(...)majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sałatki można użyć zarówno różyczki świeżego, jak i mrożonego brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować. Lepiej niech będzie lekko twardy niż rozwalający się.Majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo dodać
Gospodyni Miejskawytrawnych dań takich, jak mięsiwa czy sałatki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli. Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć przypadkowo, ze składników, które miałam akurat pod ręką, ponieważ chciałam zrobić szybką i lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia
Zawsze głodna!Fantastyczna propozycja na zdrowe śniadanie na słodko - kawałki ciasta francuskiego a'la ciasteczka z owocami i ekologicznym musem kokosowym, a do tego sałatka owocowa również polana musem kokosowym. Ciasto francuskie z owocami to również fajna opcja szybkich przekąsek imprezowych lub gdy mamy ochotę ma "coś" słodkiego - możemy nimi delektować się bez wyrzutów sumienia. Smakują rewelacyjnie - sama nie mogłam się(...)granatu wyłuskujemy ziarenka. Jeszcze ciepłe kawałki ciasta francuskiego smarujemy musem kokosowym. Pozostały mus kokosowy lekko podgrzewamy, aby stał się półpłynny. Następnie na ciasto francuskie wykładamy plasterek kaki, plasterek banana i polewamy lekko roztopionym musem kokosowym. Na wierzchu układamy ziarenka granatu. Oprócz tego możemy wykonać sałatkę z tych samych owoców. Na talerzyku układamy plasterki kaki, następnie plasterki bananów
Kuchnia MagdaLenyJako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy. Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała kalarepa pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy(...)wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem (najlepiej czosnkowym) i nakładamy na każdą pomidory pokrojone w kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek
vegetanieKażdy z nas lubi warzywne sałatki, ale pewnie wielu nie lubi przygotowywać do niej tych wszystkich warzyw. Możemy sobie pomóc , pozbywając się chociaż..marchewki! Nic prostszego, trzeba się tylko zawiziąć w jednym dniu i zorganizować i..napełnić słoiczki marchewką. Wykonanie jest proste. Gotujemy czystą i całą marchewkę, w łupince, w osolonej wodzie. Uważajmy, aby marchewka nie była zbyt miękka(...)mnie Friends of Glass – polub- warto! Zalewamy przefiltrowaną gorącą wodą, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy około 10 minut od zawrzenia wody. Woda ma lekko pyrkać, nie ma bulgotać! Wyciągnąć wystudzić...a zimą cieszyć się z marchewki do sałatki
Z Kuchni Do KuchniMaroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak, który lubię? Nie do końca. Przygotowywanie potrawy po marokańsku jest cudowne, zapachy unoszą się po kuchni. Jeść? Dla mnie osobiście za bardzo aromatyczne. Najbliższym sałatka jednak smakowała bardzo, więc to wszystko to kwestia gustu :)Składniki:1 szklanka kaszy kuskus pełnoziarnisty Skworcu1(...)lekko się zrumieni. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy, kurkumę, pieprz cayenne i smażymy jeszcze minutę.Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie. Sałatkę odstawiamy
Blondynka GotujeIdealne na śniadanie, czy na obiad do pracy...do tego lekka więc możemy się nie ograniczać. Składniki: 1 ogórek zielony 1/2 cebuli 1/2 makreli wędzonej kiełki u mnie brokułu 3 łyżki kukurydzy 4 jajka 2 łyżki naturalnego jogurtu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobna kostkę, ogórek oraz cebule rozdrabniamy na mniejsze kawałki...dodajemy kukurydze(...)kiełki Makrele oczyszczamy z ości dodajemy do reszty składników...Mieszamy nasza sałatkę z jogurtem i doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykasię nam zmierzyć w Wyzwaniu Blogerek i Blogerów. Ja przygotowałam guacamole, wodę smakową z bananem oraz najlepszą sałatkę ze szparagami. Woda smakowa z cytryną i bananem : Składniki : * pół cytryny * kilka listków mięty bądź melisy * kilka plasterków banana ze skórką * woda mineralna lekko gazowana Przygotowanie : Do butelki wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy wodą, odstawiamy do schłodzenia. Żeby banan nie zrobił
Magiczne Życie MartyOliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła za mną i nie żałuję. Jest pyszna. Lekka, orzeźwiająca i co najfajniejsze, smaki do siebie pasują.To jest mój klimat, który tak bardzo lubię. Macie ochotę na nowe? Polecam! Każdy(...)Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce. Jest smaczny i całkowicie naturalny. Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy chce i ma ochotę mieć ten właśnie ser, więc możecie
Blondynka Gotujewięc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje na 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej(...)drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywęglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki. Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy
Emcia Pichcipietruszkisok z 1 cytrynyoliwasólpieprzprzygotowanieKaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę, pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Do lekko przestudzonej kaszki dodać pozostałe składniki, polać oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), wymieszać. Przed podaniem sałatkę dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare GaryLekkie salatki sa zawsze mile widziane na miom stole. Bardzo lubie je przerzadzac, bo moga byc samodzielnym daniem, pasuja tez do roznych mies. Ta dzisiejsza doskonale
Przysmaki Karolki