łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:457/593)

Kolorowa sałatka makaronowa 13433

Kolorowa sałatka makaronowa Pyszna, lekka i łatwa w przygotowaniu, kolorowa sałatka z makaronem. Smakuje rewelacyjnie, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się zarówno na kolację jak i jako drugie śniadanie w pracy albo pyszna sałatka na przyjęcie!   Składniki: 200g drobnego makaronu (u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 3 jajka 10 dkg szynki(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kolorowa sałatka makaronowa pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 485

barwę, kruchą i jędrną tkankę, obrośniętą białym tłuszczem. Wszystko to za sprawą karmienia młodych sztuk mlekiem, przy zastosowaniu karmienia paszą, mięso staje się bardziej czerwone, wodniste i łykowate. Cielęcina łatwo wysycha w czasie pieczenia. Chcąc tego uniknąć, warto ją obsmażyć na tłuszczu przed pieczeniem. Tak też zrobiłam z moją pieczenią, dodatkowo można polewać ją masłem podczas pieczenia, oraz piec(...)energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy

Kierunekuchnia
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 184

tort :) Musiałam tylko zmienić trochę składniki, ponieważ orzeszki piniowe są jednak bardzo drogie. Zastąpiłam je orzechami włoskimi. I był to bardzo dobry i smaczny pomysł ;) Tort jest w sumie łatwy do wykonania ale jest bardzo pracochłonny szczególnie wówczas, gdy orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny(...)kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie

Szczęśliwa kuchnia
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 183

czytam książki, nadrabiam filmowe i serialowe zaległości i oczywiscie serwuję sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy je w wersji dyniowej. Cieszyły nie tylko smakiem, ale i pięknym, optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół(...)sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy ok pół minuty. Placuszki podajemy z ulubionymi

Zawsze głodna!
Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami 142

kaszy manny od wieków. Podejrzewam, że miałam jej dość z czasów dzieciństwa, kiedy musiałam ją jadać lub wypijać codziennie z mlekiem przez kilka lat. W wakacje Bratowa poczęstowała mnie ciastem wykonanym z tej kaszy. Było bardzo smaczne, ale brakowało mi w nim jakiegoś świeżego smaku, np. owoców.  Skoro na bazarku p. Jabłuszko" nadal ma węgierki, postanowiłam dorzucić(...)masła. Do jednego z rondli dodać kakao. Gotować mannę do miękkości, czyli do zgęstnienia kaszy. Pamiętać o mieszaniu, by nie zrobiły się krupy. Kasza powinna się łatwo mieszać, nie może będzie zbyt gęsta. Jeśli będziecie gotować kasze równolegle, wcześniej zdjąć z palnika rondel z ciemną kaszą. Białą gorącą kaszę wyłożyć do keksówki. Wyrównać. Na białej warstwie ułożyć karmelizowane śliwki miąższem

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 169

pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski.   Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce.  Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3  głębokości ciasteczek.  Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy(...)wielkościach okręgu. Od teraz każda pizza będzie idealnie okrągła. Druga strona z kolei posiada miarkę długości, która świetnie sprawdzi się przy rożnych wypiekach typu bagietki czy paluchy. Mata jest łatwa w utrzymaniu czystości jak i w przechowywaniu, zajmuje niewiele miejsca i co najważniejsze nie odkształca się. Produkt ten jest godny polecenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 188

tort :) Musiałam tylko zmienić trochę składniki, ponieważ orzeszki piniowe są jednak bardzo drogie. Zastąpiłam je orzechami włoskimi. I był to bardzo dobry i smaczny pomysł ;) Tort jest w sumie łatwy do wykonania ale jest bardzo pracochłonny szczególnie wówczas, gdy orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny(...)kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj) 351

ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie(...)wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.  Rozwałkować na grubość około

głodny alergik
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 6469

Pancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą.  Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Zapraszam do oglądnięcia wideo z przygotowania Pankejków: Smacznego

Kuchnia Łukasza
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 141

Sezon szparagowy w pełni.Skończyłam lekcje, zadzwonił upragniony dzwonek, wszyscy zerwali się z krzeseł i wybiegli z klasy. Okrzyki radości,że już czas do domu, wypełniły

W kuchni Karmel-itki
Sernik z Ricottą i Wiśniami na ciastkach 115

Sernik z Ricottą i Wiśniami na ciastkach Polecam bardzo łatwy przepis na smaczny i aromatyczny sernik, pieczony na gotowych ciastkach z dodatkiem wiśni i galaretki. Jest bardzo smaczny o delikatnym waniliowym smaku.Do tego przepisu nie użyłam żadnego tłuszczu ani proszku do pieczenia jest dietetyczny, lekki i zdrowy. Puszystość i delikatność nadała mu piana z ubitych białek i miękki twaróg-ricotta(...)pozostałe składniki : twaróg ricotta, aromat waniliowy, jogurt,mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie suchymi ciasteczkami. Na ciastkach ułożyć odsączone z soku wiśnie ( zostawić kilka do dekoracji ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową

zielonacukinka
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 186

Tort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK Z FIGAMI NA SPODZIE BROWNIE 131

mięciutkim, mocno czekoladowym spodzie brownie.  Z aksamitną serową masą i gęstą polewą z sosu toffee. Udekorowany świeżymi figami ( myślę, że równie dobrze sprawdzą się też maliny). Łatwy do zrobienia, choć nieco pracochłonny. Zachwycił wszystkich bez wyjątku. Sernik jest dosyć krótko pieczony i powinien być wyjęty z piekarnika, gdy jego środek jest jeszcze sprężysty i nie do końca ścięty(...)krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito) i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się czekoladowa skorupka. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWA

cool and minty
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 187

idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek) i tak samo łatwo ją oczyścić. Znakomicie nadaje się do pieczenia w całości nafaszerowana ziołami czy cytryną. W sprzedaży bywa dużo mniejsza od karpia, którego ze względu na wielkość praktycznie trzeba zawsze pokroićw dzwonka. SKŁADNIKI(...)zdjęciu), pozostawiając wzdłuż długości grzbietu i brzucha nienaruszony pas. Pozwoli to zachować rybę w ładnym kształcie w trakcie smażenia. Wymieszać mąkę z taka ilością wody by powstało gęste ciasto takie jak na naleśniki. Posolić ciasto do smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 654

Pancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą.  Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza