lecz na składzie. Wybieram to, co faktycznie mieści się w mojej definicji ,,zdrowego jedzenia”, a nie to co producent chce mi wmówić, że jest zdrowe. Nie jest to jednak łatwe, mam tego pełna świadomość. Dlatego zwracam się do Was z pytaniem: Jakie stosujecie strategie zakupowe? Czytacie etykiety? Zwracacie uwagę na ,,zdrowotne właściwości produktów”. Dajecie się czasem nabrać na ,,marketingowe(...)kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj składniki mokre: mleko z syropem lub miodem oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta. Zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto. Odłóż je na ok. 20 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki. Odrywaj niewielkie ilości
365 dni dookoła kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (10-12 szt): 200g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2
Słodkie zapomnienietruskawkami, który pozwoli urozmaicać poranki - omleta z piekarnika z dodatkiem kakao. Przygotowałam go wieczorem, zostawiłam do ostygnięcia, a rano miałam gotowy posiłek. W smaku trochę przypomina lekkie ciasto. Możecie go podzielić na dwie śniadaniowe porcje lub 4 mniejsze. Inspiracja: Jedzenie na miarę Składniki na 2 porcje: 4 jajka 4 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, ale może być inna(...)Piec 20 minut w 180 stopniach. Porady: osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia i mąki bezglutenowej (np. ryżowej) jeżeli zdecydujecie się na mąkę owsianą możecie ją łatwo uzyskać poprzez zmielenie płatków owsianych osoby z nietolerancją laktozy powinny użyć mleka bez laktozy lub roślinnego kakao można zastąpić również karobem Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpięknie złocą się w ostatnich promieniach słońca, za długie wieczory spędzane pod kocem z kubkiem gorącego kakao (lub herbaty z imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis(...)minut, aż zmieknie. Marchew, pietruszkę, selera, pora cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki (ja zostawiam selera i pora w większych kawałkach, żeby móc je później łatwo wyjąć. Jeśli lubicie te warzywa-spokojnie mogą zostać w zupie). W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej pokorojone warzywa, aż się przyrumienią. Dolewamyy wodę, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym
Zawsze głodna!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jeśli ktoś miał styczność z mąką kokosową - to wie, że nie jest ona łatwa do współpracy dla osób początkujących. Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu... Ciasteczka(...)Jajka zmiksować z mlekiem, a następnie z roztopionym (ale nie gorącym) olejem. Dodać cukier, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (można dłonią). Na końcu do ciasta wmieszać (delikatnie) kakao. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dosyć mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posypać (opcjonalnie) wiórkami/kawałkami gorzkiej
Di gotujeDziś powracam do bobu. Mam kolejny fantastyczny pomysł na na jego wykorzystanie. Tym razem będzie to tarta z bobem, szynką i żółtym serem. Mnie ona bardzo
Codzienne GotowanieWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Postanowiłam upiec moje pierwsze pączki w życiu. W związku z tym, że nigdy tego nie robiłam nie wiedziałam jakiej wielkości
dom-agi.pl"Macie już pomysł na sobotnie śniadanie? Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejną słodką, śniadaniową propozycję. Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej. Niezbyt słodkie, ale za to bajecznie chrupiące
Słodkie PrzyjemnościDeser w pucharku jest bardzo łatwy w przygotowniu, pięknie się prezentuje i z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smaczne, niskokaloryczne "co nieco". Zawartość pucharka i jego kaloryczność zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych. Dzisiejszy smakuje bosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogutrem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych(...)laski wanilii dodatkowo: 1 mango sok i skórką z limonki/cytryny 250 g mascarpone 4 łyżki mleka 200 ml jogurtu greckego 3-4 łyżki cukru Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego
karmelowywyrazicie zgodę to zrobię podsumowujący post z Waszymi zdjęciami chlebów, bo chodziło mi przede wszystkim o świetna zabawę, a jak już zdążyliście zauważyć pieczenie chleba może nie jest tak łatwe, jak pójście do sklepu i zapłacenie za niego ale nie należy też do ekstremalnie trudnych. Ja zastanawiałam się jaki chleb upiec, chciałam wykorzystać ziarna żyta Melvit, które ostatnio udało(...)ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach do zaczynu wsypujemy: - 400 g mąki pszennej - 20 g oleju rzepakowego - łyżeczkę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto, ja do swojego musiałam dosypać jeszcze łyżkę mąki ale być może, że Wasze mikstury nie będą tego wymagały ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej jest czymś przykryć wierzch miski i czekać
MamaOskarka250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny
królestwo garówJakiś czas temu robiłam podobny deser ale z mlekiem skondensowanym. Natomiast niedawno zauważyłam, że można i ze zwykłym mlekiem zrobić to samo. Wyszło pysznie i przypomniało
W kuchni u MonikiOddworld Abe’s Oddysee – znaliśmy ten tytuł, ale o dziwo żadne z nas w niego nie grało i dlatego nigdy nie braliśmy pod uwagę jego potencjału
Nerds Kitchenwody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie formujemy bochenek. Chleby(...)krzyż. Wyjmujemy (bardzo ostrożnie!) z piekarnika naczynie żeliwne, zdejmujemy pokrywkę i przekładamy do środka chleb razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastał (ten papier jest właśnie potrzebny, aby łatwo przetransportować bochenek do naczynia żeliwnego). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy w ten sposób przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę
Marder&Marder Manufactureweekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w szafce na samotną puszkę z masą makową to wiedziałam, że nie będzie łatwo dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę(...)masło się rozpuści dodać serek mascarpone i go również rozpuścić. Do przesianej mąki z drożdżami dodać lekko ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu
UgotujmyTo.plOstatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi... Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc(...)dobrze rozetrzyj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania
Grahamka, weka i kajzerkaCesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są
Nerds Kitchen