kilka kwiatów cukinii 6-7 1 jajko mąka pół szkl mleka sól pieprz Jajko wybijamy do miseczki, dodajemy mleko i rozmącamy, dodajemy przyprawy i mąki tyle
Gotowanie jest łatweświątecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam, trzeba naprawdę(...)truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka do pieczenia Kasia + łyżka do posmarowania blaszki 4 łyżki śmietany 1 szklanka cukru Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, posiekać nożem, a następnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście
Gotowanie jest łatwe400 g kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki
Gotowanie jest łatwe600 g ziemniaków ugotowanych 250 g sera twarogu 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Ze składników zagnieść ciasto dobrze rozcierając
Gotowanie jest łatwePyszny, delikatny, leciutki serniczek bez pieczenia na mocno chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych. Jest łatwy w przygotowaniu i szybko się go robi. Sernik dodatkowo można wzbogacić
magiczna kuchnia KasiTym razem mam dla Was przepis na gulasz warzywny. Jest tani, szybki i łatwy do zrobienia. Idealny na obiad. Można go podawać ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiTarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość
Domowa cukiernia Ewywielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 250g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki cukru pudru(...)masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder
Tradycyjna kuchnia KasiPetticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny(...)każdymi shortbreadami, przygotowanie jest szybkie i łatwe, a ilość potrzebnych składników minimalna. Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru 115 g miękkiego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj. Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek
Grahamka, weka i kajzerkajakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem w sklepie, to bardzo zachęcam do wykonania ich własnoręcznie w domu - będziecie zachwyceni tym, jak łatwo się je przygotowuje i jak pysznie smakują ( i pachną ! ). Bardzo bardzo polecam :) Oryginalny przepis Basi Ritz(...)drewnianą łyżką, do połączenia składników, aż cała mąka będzie nasączona wodą. Miskę przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie; powinien pozostać otwór, którym będą uchodzić gazy tworzące się podczas rośnięcia ciasta. Miskę z ciastem pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin. W dniu pieczenia miskę wyjąć z lodówki, przełożyć ciasto
Opowieści z piekarnikamożna sobie pomóc nitką, tzn. poprowadzić ją po dnie tacki, w ten sposób łatwo będzie odkleić i wyjąć krążki. Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut
Jadło i czytadłoproszku do pieczenia 1/2-1 łyżka kakao CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki, a następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy
My Culinary ArtDzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami! Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka. Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie tak świątecznie! Składniki(...)połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki. Piekarnik rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia. Międzyczasie rozpuścić w kąpieli
Z Kuchni Do Kuchnimoja wiedza jest trochę większa, ale jeszcze nie całkowicie kompletna ;) Mąka jest efektem zmielenia ziarna później poddawana jest dalszej produkcji. Przed przemiałem ziarno jest odpowiednio nawilżane tak, aby łatwo można była zdjąć twardą okrywę. W wyniku czego pokrywa staję się „luźna” i można ją zdjąć w postaci otrębów. Pozostała część ziarniaka podlega zmiażdżeniu i roztarciu. Warstwa aleuronowa zawierająca minerały(...)jest tak łatwo dostępna, ale jest prosta do przygotowania wystarczy zmielić płatki owsiane. Dodana do pszennej mąka owsiana przydaje pieczywu aromatu i wartości odżywczych oraz nadaje mu bardziej interesującą konsystencję. Mąka żytnia , była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego
NaKońcuJęzykaKolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie lubię, więc łatwo nie było. Postanowiłam wykorzystać przepis, który pojawiał się już dwa razy, ale tym razem w innej formie :) Paluszki słone lubią chyba wszyscy, prawda? A co powiecie na paluszki(...)masła , 1/4 szklanki piwa (użyłam ciemnego), duża szczypta soli , jajko do posmarowania paluchów przed pieczeniem. Mąkę przesiać, zagnieść z masłem, solą i piwem. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Następnie odrywać małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, dłońmi formować wałki o grubości około
Codzienna kuchnia niecodzienna