łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:289/593)

Mazurek czekoladowo-orzechowy 204

Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przenosimy (razem z papierem) do blaszki o wymiarach około 22 x 33 cm. i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Rozetki orzechowe: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i skórka będzie łatwo(...)spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi na suchej patelni i lekko posiekanymi orzechami laskowymi. Schładzamy. Smacznego

Oryginalny smak
IMPREZOWE TRÓJKĄTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I FETĄ 280

prostocie i smaku trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem ze szpinaku, fety, czosnku i cebuli. Z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej i świeżego pieprzu. W nadzieniu znajduje się również ser kozi, który osobiście ubóstwiam i jem go dużo za dużo:D, ale jeśli chcecie, możecie spokojnie go pominąć. Trójkąty te robi się bardzo łatwo, a ja podaję Wam przepis(...)grama soli, gdyż feta jest wystarczająco słona i nadzienie smakuje idealnie :)  Przy okazji tego wpisu dziękuję Beatce za wspaniałą inspirację :* SKŁADNIKI (na 24 duże trójkąty): 2 duże opakowania ciasta francuskiego (2 x 450 g) 1 opakowanie szpinaku w liściach (250 g) 1 opakowanie sera typu Feta  80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

Słodko-Słony Świat Ilony
Kulebiak z kapustą i grzybami 158

nasze ciasto rośnie zajmujemy się farszem. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Kapustę kroimy (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie”) i wrzucamy do garnka/patelni. Następnie dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę chili i czosnek. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić(...)papryczkę, czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą, mielonym zielem angielskim, kuminem rzymskim i pieprzem. Później dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Zwiększamy ogień i smażymy aż odparuje cały płyn. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy farsz, pozostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu z jednej strony. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i sklejamy

PatiGotuje
DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 157

Kocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie! Ciasta drożdżowe , słodkie drożdżówki , wypieki na słono , pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku! Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu. Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami . Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne! Gwarantuję, że takie bezglutenowe(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kefir rozpuszczamy z drożdżami. Dodajemy odrobinę mixu i pozostawiamy ok. 15 minut. Do misy przesiewamy resztę Mix C – Brot-Mix, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy na lekkie ciasto za pomocą miksera ( w razie potrzeby dodajemy kefiru lub dosypujemy mixu ). Po wyrobieniu odstawiamy na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( polecam robić to na małym ogniu

Ostra na Słodko
CIASTO UCIERANE NA KEFIRZE Z BRZOSKWINIAMI 156

ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami! W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu! Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka. Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach. Część przerobiłam na konfitury! Ale ciacha nie mogło zabraknąć! Łatwe, szybkie(...)mąka pszenna – 2,5 szkl * brzoskwinie– ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy pokrojone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45 minut w 180C. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasteczka Batman 243

szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy(...)foliową koszulkę, wyciskamy czekoladę z woreczka starając się nie wyjeżdżać za linie – na tym etapie logo nie musi wyglądać idealnie, dopóki czekolada jest płynna wszystko da się bardzo łatwo poprawić wykałaczką. Wykałaczka będzie pomocna także przy zaznaczeniu szpiczastych elementów loga – jak uszy czy końcówki skrzydeł. Całość odstawiamy do zastygnięcia. Masło i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły

Ciastkozercy
Zupa krem kalafiorowo-brokułowa 215

6+ 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorowo-brokułową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół główki kalafiora 1 brokuł 1 średnia cebula 1

PysiaGotuje.pl
Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 209

1 kg maki Luksusowej Młynomag 500 ml zsiadłego mleka 1 szkl śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki

Gotowanie jest łatwe
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 167

Witam, dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem.  Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Podudzie z indyka w cieście 115

(na 3 porcje) 1 duże podudzie 1 jajko 0,5 szkl mleka mąka majeranek sól pieprz Mięso oddzielić od kości, podzielić na płaty o grubości ok

Gotowanie jest łatwe
Rozkosz podniebienia 314

Wykwintny deser, który rozpieści nasze podniebienie, pobudzi zmysły, a przy tym jest bardzo łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 litr mleka 100 ml likieru advocat 100 gram

kgwjanczewo
Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym 162

Sobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu

dom-agi.pl
Orzechowiec bez pieczenia 161

treningu na zewnątrz także nie należy do rzeczy łatwych. Za to to dobry czas na nadrabianie książkowych zaległości, oglądanie filmów i seriali. I oczywiście dobre jedzenie. I tak już od kilku dni walczę z falą mrozów. Zaopatrzona w Netfixa i spory zapas książek, z kubkiem gorącej kawy lub herbaty i ciastem. Żeby nie dostać zawału, z powodu wskazówki wagi, ciasto

365 dni dookoła kuchni
Torcik kokosowy 181

będą miały sztywną i lśniącą konsystencję łyżką wmieszać w nie wiórki kokosowe.  Masę przełożyć do foremki, której dno koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia. Papier pomoże po wystudzeniu przenieść ciasto do przełożenia. Piec w nagrzanym do 160 stopni C (góra-dół) piekarniku przez 17 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę(...)górze, wtedy łatwo odkleimy z nich papier, a wierzch będzie równiutki. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać stopniowo sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Cukru pudru dodać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie. Miksować do połączenia się serka ze śmietaną. Krem podzielić na pół i przełożyć nim blaty kokosowe oraz posmarować wierzch ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kuchcik gotuje
Placek z agrestem 213

Placek jest przepyszny... puszysty i wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem, agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Gwarantuje, że bardzo szybko zniknie ze stołu :) Składniki: (na blachę o wymiarach 25cm x 25cm) 20 dkg masła 25 dkg cukru pudru 15g cukru waniliowego 4 jajka 320g mąki(...)pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku. Posypać wierzch ciasta. Piec ~50min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka

Pyry na Gaz