łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:259/593)

Cynamonowe ciasto ze śliwkami 158

"Nie trudno stwierdzić, że wielkimi krokami zbliża się do nas jesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka Makowe 190

Nowy tydzień, nowy przepis :) Choć tak naprawdę przepis czeka na Was już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-malinowe ciasto z truskawkami 202

Czerwiec, tak wiele do zrobienia a tak mało czasu. Dobrze, że mimo wszystko odnajduję chwilę na przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejszy przepis jest idealny na początek sezonu

Słodkie Przyjemności
Pierniczki glazurowane 283

mąki? Nie wiem, ale i tak są bardzo smaczne. W sam raz na Święta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu.Do przygotowania pierniczków użyłam blendera marki Sencor, który doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki.  Składniki (ok. 36 szt.):130 g śmietany 18%1 jajko200 g cukru1/2 łyżeczki sody330 g mąki1 łyżka

Pasja Smaku
Takie łatwe, takie dobre... 184

Wybaczycie mi dzisiejszą lakoniczność? Niestety, ale nie potrafię skupić się wystarczająco, żeby stworzyć interesującego posta. Wstałam o czwartej czterdzieści pięć, po mniej więcej czterech godzinach snu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 383

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję. Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję

Smaczna Pyza
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 627

prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki: 2 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umieścić cukier(...)równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki. Uwaga! Nie dotykać gorącego karmelu bo można się łatwo poparzyć. Polewa: 150 g czekolady deserowej 1/3 szklanki mleka zagęszczonego Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Oblać wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie obsypać ciasto kawałkami karmelizowanych orzeszków, lekko docisnąć. Przechowywać w lodówce. Smacznego

talerz przyjemności
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 262

czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności

Jem więc Jestem
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 370

czyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności

Jem więc Jestem
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 185

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto, musi być elastyczne i gładkie. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 3 części, każdą jeszcze raz zarobić, rozwałkować na wielkość blaszki. MASA(...)będą miękkie i aromatyczne. Trwa to około 30-40 minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego

Cakes By Kejt
Gwiazdeczki z makiem 97

500 g mąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych

Gotowanie jest łatwe
Makaron z truskawkami 422

Makaron z truskawkami tego dania nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Jest to szybka w wykonaniu, łatwa i pyszna propozycja na ciepłe dni.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rolada orzechowa 205

drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i  łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa to z nich aromat. Jak wystygną skórka schodzi bardzo łatwo. Potem mielę je w blenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka

mojewypiekiinietylko
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 316

wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha. Nie ma innej możliwości. Oto kilka moich(...)natychmiast i w efekcie nie wiemy na jakim etapie ubicia jest nasza beza. Łatwo wtedy o pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie.  Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe

maniapieczenia
Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina 132

Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)małe łapki, a Lulek też zwariował na jej punkcie i domagał się kawałka dla siebie. Ale czy i Was też kusi tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący

Niedzielny kucharz