mimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO
Smaczne ZdrowePyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary ArtTaka waniliowa babka z rodzynkami najlepiej smakuje w towarzystwie owocowej herbaty. Ja polecam przepyszną owocową herbatę Teekanne „Fruit Kiss” . Poleca, wspaniały smak i zapach… Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkami 2016-04-25 15:42:18 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M Przygotowanie Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły, a nie gorący tłuszcz). Do jednej miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy. Na koniec wsypujemy szklankę
Słodkie okruszkignioczczi :-D) – czyli włoskie kluseczki – to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie to tylko kilkunaście minut. Czas : Kilkanaście minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: 1 kg ziemniaków 220 ml mąki (około 2/3 szklanki) 2 żółtka Co zrobić z zimnymi ziemniakami, albo pure, które zostały z obiadu? Można je odgrzać następnego dnia, ale tu obowiązuje(...)marzenie o dobrym obiedzie. Znaleźć właściwe proporcje niestety nie jest łatwo, bo bardzo dużo zależy od stopnia wilgotności ziemniaków. Nawet używając dokładnie tej samej odmiany możecie trafić na bardziej wodniste bulwy, wymagające większej ilości mąki. Kluseczki miękkie jak puch Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, pozwalającej ocenić czy trzeba do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Wiemy, że brzmi to mocno zniechęcająco
Niedzielny kucharzbardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. Pyszny i łatwy piernik gotowy :)Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjechociaż dzisiaj z rana coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest łatwe w przygotowaniu i przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę.Następnie dodać mleko, śmietanę i mąkę z proszkiem,wszystko dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ja swoje ciasto upiekłam w okrągłej formie ale można w prostokątnej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, na cieście rozłożyć wiśnie odsączone z soku
Sama słodycz i szczypta chilimogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę(...)podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce
Maślane ciasteczkoPyszne wilgotne babeczki z czereśniami. Szał na wypieki ze świeżymi owocami trwa! Dla kogo: dla szukających bardzo łatwego przepisu dla lubiących szybkie przepisy dla zastanawiających się co zrobić z czereśniami Składniki: 2 jajka ok. 350g wydrylowanych czereśni 125ml oleju 160ml mleka 120g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, tak, by nie były wyczuwalne(...)olej i mleko. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, by się połączyły.Wymyć i wydrylować czereśnie. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wepchnąć po 3-4 czereśnie (można je przeciąć na pół). Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 25 minut. Z przepisu wychodzi
Mania Wypiekaniasobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com . Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe elementy(...)cytryny Składniki na brązowy lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 4 lizaki - laski mikołaja Ponieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek miodu. Podgrzać
Świat Ciastaświecie. Szczególnie dobrze wyglądają z nią torty w stylu „naked cake” lub z samym „crumble coat” (czyli ciasto cienko zabezpieczone kremem, jak ten torcik), wysokie co najmniej na 5-6 warstw. Czekolada tworzy świetny, mocny graficzny wzór, zostaje bardzo błyszcząca, miękka i łatwa do krojenia. Najlepiej wygląda przygotowana z ciemnej , gorzkiej czekolady, ale z mlecznej lub w wersji pół(...)temperaturze około 30-32⁰C. Za ciepła – rozpuści nawet bardzo zimny krem. Dopiero wtedy, gdy mamy gotową polewę czekoladową w odpowiedniej temperaturze, wyjmujemy z lodówki bardzo mocno schłodzone ciasto. Na wierzch wylewamy część czekolady i przesuwamy ją szpachelką lub szerokim nożem w stronę krawędzi, tworząc zacieki na bokach ciasta. Pracujemy dookoła, przy wszystkich krawędziach, zużywając resztę polewy (film
Karo in the Kitchenwww.izoni-smaki.blogspot.c om Justyna z www.niePieprz.pl Renata z www.gotowanie-jest-latwe.b logspot.com Eliza z www.pasja-kulinarna.blogsp ot.com Dziewczynki! Baaardzo Wam dziękuję za wspólne pieczenie! No i myślę, że na jednym wyzwaniu się nie skończy (po cichu liczę już na jakąś wersje grudniową, np. z ciasteczkami?;) hihi;)) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 125 g masła 150 g cukru
My simple kitchenjedzenie ich w takiej ilości jak w Polsce. I jak tu się poczuć jak w domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby
ciastkarnia na kruchym spodziełatwo i szybko. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy
Blog z Apetytemrozwarstwia się na trzy części. Góra jest biszkoptowa, środek jest kremem, a dół przypomina zbitą masę budyniową. Ciasto robiłam już dwa razy, jest bardzo smaczne i efektowne. Plus za wielką radość i czekanie niczym dziecko, czy się uda. W wykonaniu jest bardzo łatwe, należy jednak wykonywać je krok po kroku wg przepisu. Zdecydowanie będę powracać do tego przepisu, bo jest(...)sztywno Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć – zostaną grudki nie połączone Piec 1 godzinę – ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku w piekarniku – nie powinno wystygnąć raptownie. (opcjonalnie) posypać cukrem pudrem. Tak przygotowana masa będzie bardzo wodnista i rzadka. Spokojnie
Mojewlasne.plKruche,chrupkie ciasto wypełnione przepysznym nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!. 2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany 18% 2/3 szkl.miodu(...)włoskich kwiaty soli morskiej lub gruba sóla morska szczypta ************************************************************ Połowę prawdziwego masła posiekać z mąką , dodać 2 łyżki cukru pudru , 1 jajko oraz 1 łyżkę śmietany.Zagniatamy szybko ciasto,formujemy placek i wkładamy do foli spożywczej.Wsadzamy na 15 minut do lodówki po czym wałkujemy i wylepiamy formę na tartę( dokładnie)ciastem.Przykryć papierem do pieczenia i piec tartę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki