Ciasteczka warszawskie skąd taka nazwa zupełnie nie mam pojęcia :) ale ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne , nie wymagają wyszukanych składników i są łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Do nadzienia użyłam marmolady śliwkowej i kwaśniejszej mirabelkowej, która łamie słodycz cukrowej otoczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 50 dag mąki 25 dag margaryny 15 dag cukru 2 jaja 8 dag drożdży 3 łyżki(...)ulubione Dodatkowo: cukier na obtoczenie krążków Sposób wykonania: Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części Rozwałkować i na jednej części ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, na drugiej połowie wykroić krążki i za pomocą kieliszka wyciąć w nich dziurki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawięcej nic nie powiem, sami spróbujcie. Składniki: Ciasto ( dla przypomnienia ) lub wielokrotność 375 gram mąki 1 żółtko 1 łyżka oleju 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula Sól Pieprz Sok z ½ cytryny Kwaśna śmietana 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Szpinak odparowujemy ( łatwo odparowuje się w mikrofalówce ). Na patelnię wlewamy
Smaki EwyPiernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodobno dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu sernik na zimno. To sernik z wyczuwalnymi kawałkami czekolady, nie mieliłam więc do niego sera, co znacznie skróciło czas jego wykonania, zaś ser świetnie współgra z czekoladą. Sernik nie jest mocno słodki, idealny na upalne dni :) foremka 24x24 cm Spód(...)Smacznego:)) Przepis dodaję do akcji Ciasto na weekend na FB Razem ze mną sernik upiekli
Z miłości do słodkościChoć niektóre z dań mogą – na pierwszy rzut oka – wydawać się czasochłonne, w ogóle takie nie są za sprawą znakomitych pomocników kuchennych: gotowego delikatnego ciasta filo i mrożonego ciasta francuskiego. Można błyskawicznie wyczarować z nich fantastyczne przekąski, robiąc w parę chwil pieczone pierożki, lub zawijając w nie to, co akurat ma się pod ręką w lodówce: parówki, warzywa, kawałeczki(...)jeżeli chcemy w pełni sił i radośnie przetrwać tę noc. Możemy – co prawda – przygotować dania wcześniej, wybierając te, które nie tracą wartości i smaku lub takie, które są łatwe do przyrządzenia w ostatniej chwili, ale… ponieważ w tym szczególnym dniu zdecydowanie stawia się na wygląd i dobrą zabawę – nie powinniśmy poświęcać zbyt wiele czasu na skomplikowane menu. Choćby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wystarczą zaledwie trzy składniki : sok marchewkowy, odrobina cukru i kuleczki z tapioki, by powstać mógł niesamowity deser! Łatwy, a jaki smaczny :] Idealny dla małych, ale i
W kuchni Karmel-itkiSernik truskawkowy bez pieczenia to kremowy, o wyraźnym smaku truskawek deser, który na pewno sprawi przyjemność ukochanej osobie. Łatwe i mało pracochłonne przygotowanie powinno zachęcić do jego wykonania. Zimą często mam ochotę na letnie smaki, niestety, w tym okresie świeże truskawki są drogie i nie tak smaczne i aromatyczne, jak latem. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie mrożonych truskawek, które(...)pieczenia jest o umiarkowanej słodyczy, po jego zjedzeniu czujemy się lekko i z pewnością sięgniemy po następny kawałek. Latem do tego sernika wykorzystuję świeże truskawki, którymi również dekoruję wierzch ciasta. U mnie proporcje składników są na dużą formę, wykonując deser z połowy składników, otrzymamy mniejszą porcję sernika na zimno. Składniki: (forma
Kuchcik gotujeTematu babki ciąg dalszy. Tym razem na warsztat poszła pyszna i bardzo, bardzo wilgotna babka serowa. Przepis łatwy i prosty. Babka serowa przez długi czas zachowuje swoja świeżość . Jest to przepis, który dopiero nie dawno przetestowałam i mogę powiedzieć, iż był to strzał w dziesiątkę. Na pewno posmakuje również waszym gościom podczas rodzinnego przyjęcia. Polecam! Składniki: 350 g maki pszennej(...)cały czas miksując. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy. Całość miksuję do połączenia się składników. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Ciasto piekę około 60 minut w 170 stopniach . Studzę. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam. Polewam wystudzone ciasto. Smacznego! Źródło: https://przepisyjoli.com/2017/03/babka-serowa/
Ciasta z tradycjamilekturze jesteście gotowi, więc zabieramy się do pracy. To ciasto to sama przyjemność, poczujecie to zaraz w dłoniach :) Odważamy wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne, a nie mażące się czy rozpuszczone. To takie masło, które łatwo się smaruje. Piekarnik od razu rozgrzewamy(...)połączenia żeby go nie napowietrzać. Do masła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy jedno – powietrze. A te ciastka mają być superpłaskie. Po kopiastej łyżce, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy
Karo in the KitchenKrążki cebulowe w cieście to bardzo popularna przekąska w Ameryce. Podawane mogą być z rożnymi sosami, mogą być dodatkiem do różnych mięs ale doskonale smakują same. Proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki 3 cebule 250 ml gazowanej wody tarta bułka lub pokruszone płatki kukurydziane 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka … Czytaj dalej Krążki cebulowe(onion
gotuj ze mnąobtoczonej w tempurze. To danie o niezwykle poetyckiej nazwie znajdziecie niemalże w każdej portugalskiej restauracji, jednak bardzo łatwo można je również zrobić w domu. Szczególnie polecam je wypróbować, kiedy sezon na fasolkę trwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie
Food Squareinnym wydaniu. Pączki hiszpańskie Pączki te nazywa się również wiedeńskimi lub gniazdkami. Są jednocześnie bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w tworzeniu słodkich wypieków. Pomysły na pączki znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/paczki-oponki-donaty Ciasto na takie pączki przyrządzimy z: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 4 jajek, szczypty soli, oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaelementy: słodki, słony, kwaśny, ciepły, zimny, kremowy oraz chrupiący. Wierzcie lub nie, ale nie jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzeszków ziemnych sól do gotowania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. 2. Banany obieramy i kroimy w półplasterki takiej wielkości, żeby łatwo nam było formować pierogi. 3. Na każdy krążek nakładamy kawałek banana i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy
Izabelawkuchniwanilii szczypta drobnej soli Sposób wykonania : O rzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast, wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C na około 10 minut. Orzechy w tym czasie się lekko podprażą , skórka popęka i można ją będzie łatwo usunąć. Gorące orzechy przekładaj partiami na czystą , suchą ściereczkę , Pocieraj mocno dłonią , aż skórki całkiem zejdą z orzechów
Przepisy i porady kulinarneCurry nie jest trudne do zrobienia ale przyprawy, które do niego są potrzebne nie są łatwe do kupienia. Dynia piżmowa w stylu curry Dzisiaj na obiad robiłam potrawę z dyni w stylu curry. Z dyni piżmowej gotowałam już zupę, piekłam ciasto oraz ciasteczka, a tym razem postawiłam na danie jednogarnkowe. Dynia w połączeniu z papryczką chili komponuje się bardzo fajnie
mecookssklepu lub warzywniaka, sezona na dynie w pełni! Nie marnujmy go :) Batoniki są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie wymagają pieczenia :) A jeżeli zostało Wam jeszcze troszkę dyni.. polecam Wam zrobić z niej na śniadanie placki dyniowe lub upiec ciasto idealne do kawy. Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. płatków gryczanych 200g puree dyniowego
CzarnawisienkaMalutkie, podłużne krokiety z ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników . Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte i dobrze się formuje. Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju
cool and mintySernik na zimno to idealne ciasto na lato. Bardzo lubię letnie serniczki bez pieczenia udekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik na zimno Składniki
codojedzeniasody oczyszczonej 115 g miękkiego masła 1 jajko 8 krówek-ciągutek CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy cukier z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części, krówki kroimy na pół. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta, formujmy w rękach
My Culinary Artkremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody(...)pewnym ruchem ciągle mieszając gotować, aż bardzo zgęstnieje i zrobi się wielki "kluch" odchodzący łatwo od ścianek garnka. Ciągle mieszając gotować jeszcze parę minut po czym odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą
Kto ugości moich gości?troche bardziej skomplikowane czy czasochłonne. Wystarczy wiedzieć jak powienien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek, a gotowanie będzie łatwe i przyjemne :) A jajka...Od dłuższego czasu mnie one dosłownie obrzydzają i nie pamiętam kiedy jadłam w formie gotowanej czy smażonej, jedynie dodawałam do ciast itp., gdzie nie były widoczne i wyczuwalne :P Puszysty omlet nie jest piorytetem w moim życiu, dam sobie
breakfast of dreamsSzarlotka z bezą... Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu BEZA
Pelusiowa KuchniaPyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi
R'n'G Kitchenchleb. Bardzo przyjemnie rano wstać i mieć gorący chleb z chrupiąca skórką … W wypiekaczu można również wyrobić ciasto na pizzę, na bułeczki, na makaron. Mam zamiar jeszcze potestować możliwości wypiekacza i dalej eksperymentować z pieczeniem chleba. Wypiekacz okazał się całkiem sympatycznym urządzeniem. Łatwy w obsłudze. Idealny dla osób, których bratem jest lenistwo ;) Jestem zadowolona z możliwości przetestowania tego urządzenia. Sama
królestwo garówSobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie
dom-agi.plUwielbiam różne zioła wąchać jeść. Ostatnio postanowiłam zasadzić w kolorowych doniczkach domowe zioła, żeby mieć zawsze swoje, świeże. Niestety to dopiero drugi dzień, więc efekty nie
dom-agi.plJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś
dom-agi.plOd momentu, kiedy ujrzałam sezonowy rabarbar w sklepie staram się cały czas coś z niego przyrządzać. Myślę, że to z jednej strony potrzeba świeżych owoców, ale
dom-agi.plCoś ostatnio praca mnie pochłonęła, przyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy
dom-agi.plJesień pełną parą, cieplejsze ubrania wyciągnięte z szafy, a rano trawa już jest mocno wilgotna. Pada deszcz, później jest słońce, blisko mamy wiele lasów, a w
dom-agi.plOgólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z
dom-agi.plJeden z ulubionych, kolejny wypiek kojarzący mi się z dzieciństwem. Sernik z brzoskwiniami to taki sernik , który Mama zawsze piekła na Święta, stanowił on taką aurę
dom-agi.plzaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszać. Całość pozostawić na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Płomień nie powinien być zbyt duży gdyż racuszki bardzo łatwo się palą. Gorące wykładać na rozłożonych na tacy ściereczkach papierowych, wchłoną one nadmiar tłuszczu. Jeszcze gorące posypać
Na słodko lub wytrawniemąkę z otrębami i proszkiem do pieczenia. Wyrobiłam ciasto, było bardzo lepkie. Ubrałam lateksowe rękawiczki, odrywałam kawałki ciasta i formowałam je w kulki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyklepywałam widelcem. Kulki były bardzo klejące, więc nie było to łatwe. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 min. czyli do lekkiego zbrązowienia. Kulki się rozpłaszczyły
Zdrowa Kuchnia Sowy