Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto które uwielbiam, po pierwsze jest szybkie, po drugie proste, po trzecie wilgotne
Słodkie zapomnienieWiem, że wiele osób narzeka na jesień, na paskudną pogodę, na zimno, krótkie dni i nieznośnie długie wieczory; sama nie jestem bez winy i niejednokrotnie, parząc
brunetkawkuchniUwierzcie mi, że to będą najdelikatniejsze, najbardziej naturalne w smaku drożdżówki jakie piekliście i jedliście. Idealne ciasto, świeże i pachnące owoce i domowy lukier z białą czekoladą , który pasuje tu idealnie! Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne dla każdego. Drożdże świeże będą najlepsze do tych drożdżówek, jednak suszone instant ewentualnie też dadzą radę. Użyj wówczas 7 gramową paczuszkę
AniaGotuje.plTego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym
PatiGotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 BUŁECZEK) Składniki na ciasto: rozczyn: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru; 250 g mąki, szczypta soli, 50 g cukru, 50 g masła (roztopionego i przestudzonego), jajko. Składniki kruszonki: 10 g zimnego masła, 2 łyżka mąki
JejKuchniajest ważne gdyż w tym czasie wytworzy się gluten i ciasto zgęstnieje. 2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :) Ja swoje naleśniki podałam ze słodkim
Gotowanie...to proste !przepis do wypróbowania. Uważam, że jest bardzo fajny więc Wam też polecam. Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak się zaraz przekonacie składniki wystarczy wymieszać w misce i zostawić na noc w lodówce. Rano, kiedy ciasto się ogrzeje i ponownie podrośnie, można piec. Piekłam też chleb na patelni! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 ŚREDNICA PATELNI: 24 CM. Składniki na ciasto: Szkla nka mąki, 5 łyżek ciepłej wody, 4 łyżki oleju, szczypta so li. Składniki na farsz: Kawałek czerwonej papryki, 1/4 pomidora (obranego ze skórki), 3 plasterki wędliny, około 10 plasterków kiełbasy, 5 plasterków sera żółtego. Dodatkowo: Ketchup
JejKuchniamoże do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które nauczyła mnie pewna
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka
Szczęśliwa kuchniaJabłka, rodzynki, orzechy i cynamon to idealny skład ciasta na zimne dni :) Cynamon delikatnie rozgrzewa i cudownie pachnie. Filiżanka herbaty do kawałka ciasta i jesteśmy
Tagebuch po polskuskubać sikorki, musiałam czym prędzej przerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się w lodówce. Bardzo, bardzo łatwa, jednoskładnikowa rzecz do przygotowania, a sposoby jej wykorzystania ogranicza co najwyżej wyeksploatowana wyobraźnia ;) Takie puree można wykorzystywać w deserach (ciasta, ciasteczka, kremy itp) oraz do wytrawnych potraw, np: jako gotową bazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo łatwa i efektowna zarazem propozycja na wykorzystanie Pasztetu Wielkopolskiego firmy Profi - wytrawne eklery z kremowym musem i chili. Łódeczki z ciasta wypełnione po brzegi utartym na puch pasztetem z twarożkiem kremowym, chili i przyprawami. Do tego świeże warzywa i pyszna przekąska gotowa. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że smak i łatwość wykonania idą ze sobą w parze
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto bez pieczenia, ze śmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka
Tagebuch po polskuCiasto, które świetnie przeplata w smakach i zaskakuje nasze kubki smakowe. Słodkie dno współgra z lekko słonym serkiem i kwaskowatością ananasa. A to wszystko zwieńczone galaretką
Tagebuch po polskuCiasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy :) Lekkie biszkopty wspaniale łączą się z kremową masą z serka mascarpone. Na pierwszy rzut oka
Tagebuch po polskuW życiu każdej gospodyni z pewnością zdarzyło się tak, że brakło lub zwyczajnie zapomniało się kupić jajek. Czy to oznacza, że do weekendowej kawy nie
Tagebuch po polskupotem szybko dostają brązowych plamek i nikt ich już jeść nie chce... Dlatego też często dodaję je do różnych ciast, koktajli, deserów i innych takich. Właśnie w takie sposób powstały te batoniki. No właśnie, ostatnio często robię jakieś batoniki - łatwo zabrać je ze sobą na spacer czy wycieczkę, są sycące więc świetnie pozwalają oszukać głód, a w towarzystwie owocowego koktajlu
Czary - gary w kuchniUpiekłam takie szybkie bułeczki, a raczej obwarzanki z makiem. Bardzo łatwe do zrobienia, smaczne i dość szybko się je robi. Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka miła praca z ciastem. Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy. Składniki 4 szklanki mąki pszennej
O kuchni z uczuciemJakiś czas temu zainspirowałam się przepisem na tą pizzę z bloga http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2016/04/dutch-baby-pizza-przepis-na-sukces.html To świetny pomysł, zwłaszcza jeśli nie mamy czasu na wyrabianie ciasta
Jemy Pijemyforemką lub papierem do pieczenia zwiniętym w kulę. Jajka są tylko delikatnie przykryte. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pieprzem i pieczemy na najniższym poziomie ok. 25 min. Rada: najlepiej piec w tortownicy, bo łatwo ściągnąć boki. Jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy pod koniec przykryć papierem do pieczenia. Smacznego
Moniki SmakołykiTęczowo -pastelowe kolory zawitały w mojej kuchni. Ciasto, które dzisiaj prezentuje jest fantastyczne i to z kilku powodów. Deser nie wymaga pieczenia, a i samo przygotowanie jest łatwe. Puszyste, lekkie i wbrew pozorom nie za słodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko. Składniki : 700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego ok. 3 łyżki cukru pudru
vaniliowoczekoladowaIdealnie wyważone w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na
Tagebuch po polskupotraw. Ja we wspomnieniach zawsze mam przed oczami placki z jabłkami robione przez moją mamę. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru, jak to jest przy drożdżowych racuchach. Placki z jabłkami na sodzie Składniki
Kuchnia co dniacieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich garść czerwonej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPizza a'la J Przepis na ciasto: 1/2 kg maki 1 szklanka mleka 25g drożdży 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy
Jemy Pijemydodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej
Wiem co jemprawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek
Marder&Marder ManufactureIdealne połączenie w sezonie na czerwoną porzeczkę. Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka bezowa pianka. Rozpływa się w ustach i zachwyca kombinacją dwóch sprzecznych nut smakowych. Robi się łatwo i szybko
Milion Smakówpierożków za jednym zamachem? :) Nic bardziej łatwego! Pielmiennica, którą kupiłam już jakiś czas temu, zdała egzamin. Bardzo chciałam ją mieć, długo szukałam i w końcu znalazłam. Ciasto na pielmieni robiłam z mojego przepisu na ruskie pierogi, nie jest to więc typowe ciasto na pielmieni. Ale wyszły smaczne, a to jest najważniejsze :) Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!. Składniki na 25 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag 1 szklanka soku z pomarańczy
Apetyczna babeczkamusli Adamia - czekoladowe ciasto Adama Tak wygląda mieszanka w środku :) Zalety warzywek od Barmar: - gotowe do spożycia na zimno - idealne po krótkim odgrzaniu - łatwe w przechowywaniu - łatwe
Zdrowie na języku :P" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie Przyjemności"Znalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam
Słodkie Przyjemności"Czasem ciężko jest zebrać się w sobie i zrobić wszystko tak jak się postanowiło. Na przykład wczoraj - wczoraj zamiast iść na uczelnie - tak jak planowałam - zostałam
Słodkie Przyjemności"Według mojego krótkiego 'wywiadu' na FB i wśród znajomych, ulubionym Wielkanocnym ciastem nie jest Babka a... sernik! I wiecie co? Też tak uważam! Uwielbiam jeść serniki
Słodkie Przyjemności"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie Przyjemności"Odliczam dni do prawdziwej wiosny! Już się nie mogę doczekać, szczególnie dlatego, że gdy będzie ciepło, będę mogła rozpocząć na całego remont mojego przyszłego gniazdka. Na
Słodkie Przyjemności"Parę dni temu zakończył się na moim blogu konkurs urodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z
Słodkie Przyjemności"Kupiłam wczoraj majeranek, cebulkę siedmiolatkę i lubczyk, coś mi się wydaję, że gdy pogoda dopisze, spędzę cały dzień na powietrzu. Tak strasznie mi szkoda marnować piękne
Słodkie Przyjemności"Halo, blogerzy, świętowaliście wczoraj nasze święto? Zrobiliście coś dobrego? Ja niestety nie, ale piątek spędziłam cały dzień w kuchni i tylko wieczorem uciekłam do mieszkania dalej
Słodkie Przyjemności"Nie trudno stwierdzić, że wielkimi krokami zbliża się do nas jesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na
Słodkie PrzyjemnościNowy tydzień, nowy przepis :) Choć tak naprawdę przepis czeka na Was już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was
Słodkie PrzyjemnościCzerwiec, tak wiele do zrobienia a tak mało czasu. Dobrze, że mimo wszystko odnajduję chwilę na przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejszy przepis jest idealny na początek sezonu
Słodkie Przyjemnościmąki? Nie wiem, ale i tak są bardzo smaczne. W sam raz na Święta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu.Do przygotowania pierniczków użyłam blendera marki Sencor, który doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki. Składniki (ok. 36 szt.):130 g śmietany 18%1 jajko200 g cukru1/2 łyżeczki sody330 g mąki1 łyżka
Pasja SmakuWybaczycie mi dzisiejszą lakoniczność? Niestety, ale nie potrafię skupić się wystarczająco, żeby stworzyć interesującego posta. Wstałam o czwartej czterdzieści pięć, po mniej więcej czterech godzinach snu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAleż to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję. Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję
Smaczna Pyzaprażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki: 2 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umieścić cukier(...)równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki. Uwaga! Nie dotykać gorącego karmelu bo można się łatwo poparzyć. Polewa: 150 g czekolady deserowej 1/3 szklanki mleka zagęszczonego Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Oblać wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie obsypać ciasto kawałkami karmelizowanych orzeszków, lekko docisnąć. Przechowywać w lodówce. Smacznego
talerz przyjemnościczyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności
Jem więc Jestemczyli „zapudłowanej”. Lunch box to coś jak japońskie Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności
Jem więc JestemMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto, musi być elastyczne i gładkie. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 3 części, każdą jeszcze raz zarobić, rozwałkować na wielkość blaszki. MASA(...)będą miękkie i aromatyczne. Trwa to około 30-40 minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego
Cakes By Kejt500 g mąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych
Gotowanie jest łatweMakaron z truskawkami tego dania nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Jest to szybka w wykonaniu, łatwa i pyszna propozycja na ciepłe dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadrobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa to z nich aromat. Jak wystygną skórka schodzi bardzo łatwo. Potem mielę je w blenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka
mojewypiekiinietylkowyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha. Nie ma innej możliwości. Oto kilka moich(...)natychmiast i w efekcie nie wiemy na jakim etapie ubicia jest nasza beza. Łatwo wtedy o pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie. Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe
maniapieczeniaBłyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)małe łapki, a Lulek też zwariował na jej punkcie i domagał się kawałka dla siebie. Ale czy i Was też kusi tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący
Niedzielny kucharz