końca nigdy nie wiem, kiedy kurki się skończą i usłyszę od dostawców w PL, że sezon kurkowy zakończony. Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. Po takiej kulinarnej uczcie mogę(...)oświadczyć, że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :)) Składniki na sos: duża garść kurek 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 100-150 ml śmietany 30% 1 łyżka śmietany ukwaszonej 18% 1 łyżka masła sklarowanego natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Kurki czyścimy. Ja zawsze robię to w następujący sposób: wkładam je do dużej
Walijskie Pichcenieprostu trzeba szukać. Lubię ten lekki, orzeźwiający posmak jabłek z cydru. Według mnie naprawdę dobrze komponuje się ze świeżymi kurkami i szczyptą suszonego majeranku. Właśnie, kurki. Sezon na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu. Risotto to klasyka. Sekret tkwi(...)przy każdym zerknięciu do kuchni w celu sprawdzenia, czy nadal walczę. Adrianna kontra ryż. Teraz się z tego śmieje, ale wtedy nie było mi tak wesoło :) RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE /własny;/ 4 porcje 200g ryżu do risotto 1 cebula biała 1-2 ząbki czosnku 250ml dobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego
W kuchni Karmel-itkiKurki w najpyszniejszym sosie śmietanowym (który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek(...)pierś z indyka i podsmażyć tylko do momentu ścięcia się mięsa, a następnie odłożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić masło, dodać oczyszczone kurki i podsmażyć. Kiedy kurki puszczą wodę, dodać startą/pokrojoną marchewkę (ja wykorzystałam obieraczkę i pocięłam w szerokie plastry) i smażyć do odparowania płynu. Na koniec dodać odłożone mięso, wlać śmietanę i całość
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: -ok. 10 dkg kurek -5 dużych i 5 małych pieczarek -cebula -50 ml słodkiej śmietany -1 jajko -sól, pieprz -olej Kurki myjemy i osuszamy. Obieramy pieczarki. Kurki kroimy na kawałki. Cebulę w ćwierćplasterki. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy kurki i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem(...)dusimy do zredukowania śmietany. Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie dodajemy część roztrzepanego jajka a pozostałą część wykorzystamy do smarowania. Duże i małe pieczarki solimy od środka. Duże wypełniamy duszonymi kurkami, przykrywamy małymi pieczarkami, smarujemy jajkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe... a jakie smaczne... Smacznego
Maminek kulinarnykurkami się stęskniłam, więc upichcić z nich coś postanowiłam. Pomysłu zbytnio nie miałam, ale w końcu tartę wykombinowałam. Chciałam, żeby kurki fajnie po upieczeniu z niej wystawały, więc zrobiłam z fasolki podkład mały. Masą ją zalałam i grzybki na niej porozkładałam. Po upieczeniu i skosztowaniu się okazało, że takie rozwiązanie zadziałało. Fasolka była musztardą podostrzona, masa serowa, smaczna(...)ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały. Składniki: na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm): 250 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka wody, ponadto: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy, 1 biała cebula, 200 g kurek, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta suszonego czosnku
Moniki SmakołykiJajecznica z kurkami na niedzielne śniadanie. Właśnie rozpoczął się sezon na kurki. Zawsze z niecierpliwością czekam na te aromatyczne grzyby. Jajecznica z kurkami jest bardzo dobra oraz szybka i łatwa w przygotowaniu. Składniki: 4 jajka 150 g kurek 1 mała cebula 40 g masła 4 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz Wykonanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki tuż przed rozpoczęciem przygotowywania jajecznicy. Wcześniej umyte tracą aromat. Cebulę lekko solimy i podsmażamy 4 minuty na oliwie. Dodajemy masło, wrzucamy kurki, ponownie solimy i pieprzymy i całość podsmażamy 4 minuty bez przykrycia i dalsze 2 minuty pod przykryciem. Wbijamy jajka, lekko je solimy i pieprzymy. Podczas robienia jajecznicy mieszamy
Smak mojego domudodatkowym składnikom, mam dwa smakowe pasztety. W przepisie wykorzystałam drewnianą formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka(...)ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej * w wersji z kurkami: - 1 szklanka kurek - 1 mała cebula - masło - tymianek * w wersji z suszonymi pomidorami: - suszone pomidory z oliwy (ilość dowolna - ja dodałam 5 połówek) - bazylia - oregano - plastry świeżego pomidora na wierzch Soczewicę
CookYourselfwzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z kurkami, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę masła. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwile(...)oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i kurki, powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna kurek. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko kurki, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas
vegetaniepyszne śniadanko? Moje - jajecznica ze świeżym pieczywkiem posmarowanym masłem :) Jajecznicę zna praktycznie każdy... ale czy każdy próbował jajecznicy z kurkami? Jeżeli nie - serdecznie polecam przepis na jajecznicę z kurkami. Pychota :) Podana ilość składników wystarcza na 3 średnie porcje. Jeżeli mamy kurki mrożone, to przed smażeniem należy je rozmrozić. A jeśli mamy świeże należy je dokładnie oczyścić. Grzybki(...)pokroić w dosyć małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać pokrojone kurki i smażyć 4-5 minut. Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Dodać do kurek z cebulą i smażyć do momentu, aż jajka się zetną. linkwithin_text='Zobacz również
Świat Domowej KuchniKurki to chyba jedne z ulubionych grzybów Polaków. Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-) Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-) Miałam u siebie w sklepie piękne, mrożone kurki i ilekroć(...)drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach. Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować
Walijskie Pichcenieprzekonałam się naprawdę do wielu nowych produktów, których wcześniej nie lubiłam albo po prostu nigdy nie sięgnęgałam po nie, twierdząc z góry, że pewnie nie będą mi smakować :) Kurki idealnie komponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki 150 ml śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym
Mania GotowaniaGnocchi w sosie kurkowym Delikatne i kremowe kluseczki ziemniaczane gnocchi gotowane w aksamitnym sosie kurkowym z podduszoną cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Śmietanowy sos z kurek jest kremowy, delikatny i pełen smaku. Korzystanie z zakupionych w sklepie gnocchi sprawi, że to danie jest wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Gnocchi w sosie kurkowym mogą być podawane jako(...)przygotowania gnocchi w sosie kurkowym : około 500g ugotowanych ziemniaczanych gnocchi Sos kurkowy: 2 łyżki masła lub oliwy 1 mała posiekana drobno cebulka 2 posiekane ząbki czosnku około 250g oczyszczonych kurek 1-1,5 szklanki kremowej śmietany 30% 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz do smaku Przepis na gnocchi
Moja Książka KucharskaBardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu. A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje) Składniki 1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu vermicelli(...)szklanki czarnej soczewicy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta oregano szczypta suszonego rozmarynu sól, pieprz kawałek koziego sera listki świeżej bazylii pomidorki koktajlowe pesto kurkowe 50-80g świeżych kurek 5-6 suszonych pomidorów w oleju sól, pieprz Wykonanie 1. Do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kaszę i soczewicę. Podsmażamy lekko i podlewamy wodą. Rondel
Raj dla PodniebieniaBardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu. A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje) Składniki 1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu vermicelli(...)szklanki czarnej soczewicy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta oregano szczypta suszonego rozmarynu sól, pieprz kawałek koziego sera listki świeżej bazylii pomidorki koktajlowe pesto kurkowe 50-80g świeżych kurek 5-6 suszonych pomidorów w oleju sól, pieprz Wykonanie 1. Do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kaszę i soczewicę. Podsmażamy lekko i podlewamy wodą. Rondel
Raj dla Podniebienia