Schab z kurkami Przepyszny schab faszerowany kurkami, który można podawać na gorąco lub na kanapki. Przepis został zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : schab - 700 g Farsz : kurki - 380 g cebula - 1 szt natka pietruszki - 0,5 pęczka bułka tarta - 1 łyżka jajko - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz vegeta Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć(...)schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, ale nie do końca mięsa, natrzeć wewnątrz i zewnątrz, solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie umyć kurki osączyć, na sicie, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z tłuszczem, lekko podsmażyć. Dodać kurki, posypać Vegetą, solą i pieprzem, smażyć kilka minut, ostudzić. Przełożyć
Kuchnia Danusisosie z dodatkiem kurek? Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 1 cebula pokrojona w piórka sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku 2 łyżki oleju 1 szklanka kurek z solanki, przepłukane na durszlaku {opcjonalnie} 3 łyżki mąki pszennej 100 ml słodkiej śmietany Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w piórka obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka. Plastry schabu(...)podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje i zgęstnieje. Jeśli nie mamy kurek, to je pomijamy, jeśli mamy to dodajemy do schabu, wlewamy też śmietanę i dusimy jeszcze chwilkę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Schab duszony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaprawdę pycha. Śmiało możecie przetestować w tym przepisie także inne grzyby, sezon w pełni, kto zna się na nich to do lasu marsz. Składniki: - 500g filetu z kurczaka - 200g kurek - 330 ml śmietany - 1 cebula - łyżka masła - odrobina oliwy z oliwek - świeża pietruszka - sól, pieprz Potrzebujemy dwie patelnie większą i mniejszą Na mniejszą wrzucamy łyżkę masła drobno skrojona(...)pokrojonego kurczaka doprawiamy sola i pieprzem i go przesmażamy Gdy kurczak jest przesmażony dodajemy do niego śmietanę i chwile dusimy Do patelni z kurczakiem i śmietaną dodajemy - przesmażone kurki oraz drobno pokrojona pietruszkę Mieszamy i chwile dusimy aż wszystkie smaki się połączą Podajemy z ulubionym makaronem Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (2porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie KalorycznieKurki, królik rzekłabym doborowe towarzystwo. Oczywiście mam na myśli grzybki kurki które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami(...)Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól na 45 minut. Pasztet dekoruję natką, kurkami i pieprzem czerwonym
wesoła kuchniawykorzystam tego drogocennego grzybka. A jak przygotować takie risotto z truflami? Składniki 150 g ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam(...)uzupełniam wodę. Kurki oczyszczam, myję pod letnią wodą, osuszam. Trufle wyciągam z zalewy, którą wlewam do gotującego się ryżu. Delikatnie kroję je na plasterki. Na małej patelni podsmażam kurki na niewielkiej ilości oliwy. Na sam koniec dodaję trufle, które nie lubią długiej obróbki termicznej. Do ryżu dodaję śmietankę i tarty parmezan. Łączę z podsmażonymi kurkami. Kawałki trufli
Raj dla PodniebieniaGrzyby to jeden z moich ulubionych produktów spożywczych. Kiedy więc zobaczyłam kurki na promocji w sklepie nie zastanawiałam się ani chwili. Składniki na jajecznicę z kurkami (2 porcje): masło mała cebula kurki 100 g 4 jajka natka pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Po chwili dorzucić kurki i dusić kilka(...)minut. Czas duszenia kurek zależy od ich wielkości. Malutkie nawet 3 minuty, większe do 5 - 6 minut. Najlepiej jest małe wrzucić w całości, a większe pokroić na mniejsze kawałki. Uważać, aby się nie przypaliły. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać jajecznicę posypaną świeżą natką pietruszki. Idealna propozycja śniadaniowa, nie wymagająca dużej ilości czasu czy wysiłku :) Spróbujcie koniecznie
Karola gotujeOdstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy – najlepiej jest oczyścić je pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, odradzam mycie. Mniejsze kurki zostawiamy w całości, większe kroimy w mniejsze kawałki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę jak marchewkę. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i gdy zacznie się(...)wino i odparowujemy. Gdy wino odparuje, dodajemy na patelnię marchew, zmniejszamy ogień na średni i smażymy, mieszając co jakiś czas, przez około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy pokrojone kurki i także smażymy, mieszając przez 3-4 minuty. Do warzyw na patelni dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy aby zlepiona kasza się rozkleiła. Dolewamy do wszystkiego bulion i dusimy
Smaczna Stronadomu łopatki, sos śmietanowy i odkopane w zamrażalniku kurki stworzyły na prawdę pyszny obiadek. Jak dobrze, że jesienią zamroziłam sobie kilka małych paczuszek tych pysznych grzybów 😉 Oczywiście kurki można pominąć lub zastąpić pieczarkami. Składniki: 500 g mielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy(...)zostawiamy do przygotowania sosu. Połowę cebuli drobno kroimy i podsmażamy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy kurki i smażymy je do miękkości podlewając wywarem od pulpetów. Gdy kurki są miękkie sos zagęszczamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Na koniec do sosu przekładamy ugotowane wcześniej pulpety, i całość posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie PichcenieMojego męża naszło na kurki, kupił gdzieś mrożone i nic tylko kurki i kurki. No to zrobiliśmy polędwiczki w sosie kurkowym. Wyszły pyszne, do tego pieczone ziemniaczki z miętą. Powiem Wam, że fajnie takie ziemniaczki smakują :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych kurek około 150 ml śmietany 30% 100 ml białego wytrawnego(...)Podgotowane pieczemy około 30 minut, a surowe około 1 godzina w temp. 200 stopni na termoobiegu. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozmrożone kurki. Smażymy około 4-5 minut. Przekładamy na talerzyk. 3. Na patelnię dajemy kolejną łyżkę masła. Polędwiczki kroimy w 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na maśle
kruche babeczkizupy gulaszowej zazwyczaj dodajemy pieczarki, ja wpadłam na nieco inny pomysł, wzbogaciłam jej smak kurkami! Kurki mogą być mrożone lub świeże. 1 kg szynki wieprzowej 3 papryki 300g kurek (mogą być mrożone) 2 duże cebule 2 marchewki 4 ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek granulowany 2 łyżki smalcu(...)pomidorowego 1. Szynkę, paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Kurki rozmrażamy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy mięso, bardzo mocno, do zarumienienia. Dodajemy paprykę, cebulę i kurki, smażymy chwilę, po czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki
Szefowa kuchniniesamowite - połowa listopada a w lesie jeszcze rosną kurki! Dlatego dziś na obiad paella z kurkami i kurczakiem. 300 g ryżu do paelli 1 pierś z kurczaka 200 g kurek ok. 100 ml oleju 1 cebula 1 litr bulionu 3 ząbki czosnku ostra i słodka papryka w proszku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki(...)przyprawy i czosnek, następnie dodać ryż i smażyć 2-3 minuty. Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez mieszania około 15 minut. 3. Dodać kurki, przykryć patelnie folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Gotowe danie posypać pietruszką
Jadło i czytadłoWiększe – pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie(...)rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Artykuł Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuspód przez około 20 minut. Kurki oczyścić i osuszyć, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić grzyby, cebulę i smażyć kilka minut, aż kurki lekko zbrązowieją. Pod koniec doprawić solą. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać starty ser cheddar (jeżeli używamy pleśniowego lub fety należy pokroić je na kawałki), doprawić solą(...)pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć usmażone kurki z cebulą, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut, aż masa się odpowiednio zetnie
wyzwania kuchennespód przez około 20 minut. Kurki oczyścić i osuszyć, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić grzyby, cebulę i smażyć kilka minut, aż kurki lekko zbrązowieją. Pod koniec doprawić solą. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać starty ser cheddar (jeżeli używamy pleśniowego lub fety należy pokroić je na kawałki), doprawić solą(...)pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć usmażone kurki z cebulą, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut, aż masa się odpowiednio zetnie
wyzwania kuchenneosuszyć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, lekko posolić i podsmażać cały czas mieszając aż się zeszkli. Dodać kurki i często mieszając smażyć na dużym ogniu aż kurki się przyrumienią i nadmiar wody się zredukuje. Dodać masło i podsmażać jeszcze chwilę na małym ogniu mieszając od czasu(...)czasu. Tak podsmażone kurki dodać do gorącego bulionu razem z ziemniakami, doprawić solą, czarnym pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne i gotować na niedużym ogniu aż ziemniaki zmiękną. W osobnym garnku ugotować ryż (kolorowy jest bogatszy w smaku i ciekawiej wygląda). Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Posiekane wcześniej orzechy włoskie wrzucić do zupy i wymieszać. Do miseczki na zupę wsypać
Ukojenie Podniebienia