kurki - 2748 przepisów (strona:46/184)

Gnocchi w kurkowym sosie / Gnocchi with chanterelle sauce 90

literally five ingredients, which most likely you have at home – have fun cooking! SKŁADNIKI: Gnocchi: 300 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 jajko Sos: 200 g kurek 200 g jogurtu greckiego 1 średnia cebula 75 g Gorgonzoli 1 łyżka masła INGREDIENTS: Gnocchi: 300 g boiled potatoes 150 g white flour 1 egg Sauce: 200 g chanterelle(...)ciasto. Ciasto zagnieć aż będzie miało jednolitą konsystencję, będzie gładkie i elastyczne. Odłóż je na chwilę na bok na posypanej mąką stolnicy, niech chwilę odpocznie. W międzyczasie umyj dokładnie kurki, większe grzybki pokrój na mniejsze kawałki, tak, żeby mniej więcej były jednakowej wielkości. Obierz i drobno pokrój cebulę. Czas na gnocchi. Ciasto podziel na mniejsze części i z każdej

Martyna Cooks
Białoruś - Zupa kurkowa z Białowieskiego Parku Narodowego 123

tych, które nam zasmakowały najbardziej była właśnie zupa kurkowa! Wegetariańska wersja zupy kurkowej jedzona w Kamieniukach w białoruskiej części Białowieskiego Parku Narodowego Składniki (2-3 porcje): - 200 g kurek - 50 g makaronu (na przykład świderki) - ogromna garść koperku - 3 szklanki bulionu (my robimy z przepisu  ) - dodatkowo 2 marchewki Przygotowanie: 1) Bulion gotujemy według  przepisu  . Dodatkowe kroki(...)trakcie gotowania bulionu to zwiększenie ilości marchewek - dodajemy 2 więcej (pokrojone w ósemki), wrzucenie połowy koperku i kurek (jeśli kurki są duże, możemy przekroić na pół).  2) W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 3) Gdy bulion będzie gotowy i odcedzony, wybieramy z sitka kurki i kawałki marchewki. Nie powinno to sprawić problemu. 4) Podajemy

Roślinożerni urlopowicze
Biała ryba z sosem kurkowym 181

sole. Składniki /2 osoby/: filet ze szczupaka lub innej białej ryby przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie 2 plasterki cytryny 1 łyżeczka masła lub oliwy Sos: 100 g kurek 200 ml śmietanki 30% 1/2 białej cebuli sól, pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy   Wykonanie: Filet opłukać, osuszyć i podzielić na pół(...)st.C piekarniku przez 15-20 minut (w zależności od grubości fileta). Kurki oczyścić i opłukać szybko we wrzątku z solą, by pozbyć się ewentualnego piasku. Osuszyć i jeśli kurki są duże pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodać kurki i smażyć jeszcze ok. 5 minut

Pasja Smaku
Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. 131

Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. – to kolejna odsłona na blogu pysznej propozycji na przekąski na imprezę z tortilli – jeśli lubicie takie dania, to na pewno wpadnie Wam w oko również przepis: Quesadilla z kurczakiem The post Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Prosty makaron z kurkami i serem kozim 210

Podczas mojego ostatniego pobytu nad jeziorem królowały kurki. Uwielbiam ich smak, chociaż za innymi grzybami w sumie nie przepadam. Kurki jednak mogłabym jeść codziennie i praktycznie przez kilka dni to robiłam! Z tęskoty za glutene dorwałam strączkową pastę i zrobiłam prosty makaron z kurkami i Read More Artykuł Prosty makaron z kurkami i serem kozim pochodzi

Flymetothespoon
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami 160

mniejsze kawałki. 2. Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę. 3. Czosnek drobno siekamy, a białą część dymki kroimy w cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy(...)smaku solą i pieprzem. 7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Gotowe tagliatelle z kurczakiem i kurkami przekładamy na talerze. Posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego

W kuchni Katie
Schab na plackach ziemniaczanych z sosem kurkowym 156

zapowiadało,że w tym roku będa grzyby. Gorące i suche lato i taka sama jesień. Tym bardziej z dziką rozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie!  SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia(...)cebuli obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę, Kurki czyścimy, na patelnię dajemy masło, posiekaną drobno pozostałą część cebuli, pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy

Kopystką po garach
Kurki w solance 235

grzyby nadają się do spożycia, jest woda. Klarowna i przejrzysta oznacza, że grzyby są dobre. Mętna zaś – nie nadają się do spożycia a słoiczek należy wyrzucić. Składniki: kurki (dowolna ilość) 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody Wykonanie: Kurki obierz i opłucz z piasku na sicie. Wsyp je do garnka, zalej zimną wodą i następnie podgotuj(...)przez około 10 minut od zagotowania się wody. Podgotowane kurki odcedź ponownie na sicie, następnie przełóż do słoiczków. Zalej je wodą z solą, w proporcji jak w przepisie. Zakręć szczelnie słoiczki. Odwróć je do góry dnem, po ostygnięciu wstaw w zaciemnione miejsce (szafka, piwnica, spiżarka). Smacznego

Garniec Magalie
Kaszotto z fasolką i cukinią 193

Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z kurkami 135

łyżka podprażonych orzechów włoskich -1łyżka masła -½ ząbku czosnku -szczypiorek -sól, pieprz Przygotowanie Kurki oczyść, umyj, osusz, większe przekrój na połówki.Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek, kurki i smaż je kilka minut. Następnie na patelnię wlej śmietankę, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Podawaj z sosem kurkowym, podprażonymi orzechami(...)szczypiorkiem. Całość posyp tartym parmezanem. Artykuł Makaron z kurkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Makaron z kurkami 179

Sezonowy, pyszny i szybki obiad w 20 minut? Makaron! Tym razem z kurkami, tłustą śmietanką(...)odrobiną bekonu dla podkręcenia smaku, żeby nie było za słodko. Nie bójcie się, że to właśnie bekon zdominuje smak potrawy – odpowiednio przygotowane, czyli usmażone i skarmelizowane, a nie duszone kurki – w takim zestawieniu smaków i technik naprawdę mają okazję zabłysnąć! Kurki oczyszczamy z piasku albo pędzlem i wilgotnym papierowym ręcznikiem – jeśli nie są bardzo brudne, albo na sitku

Karo in the Kitchen
Sałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem 124

dziś gotujemy! Letnio i lekko! Zapraszam po zdrowy przepis na letnią sałatkę. Połączyłam w niej kaszę pęczak, gotowany bób, moje ulubione kurki oraz przyprawy. Tymianek, kolendra dodają aromatu, zaś kardamon dosypałam eksperymentalnie. I świetnie pasował! A co potrzeba do przygotowania sałatki? Składniki (na 2 osoby) 1 szklanka kaszy pęczak lub więcej – weź tyle, ile chcesz 2-3 łyżki(...)całej sałatki. 6. Sałatkę posypujemy natką. 7. Cieszcie się smakiem! Sałatkę można podać jako propozycję do obiadu mięsnego lub do letniej kolacji ze świeżym pieczywem. Artykuł Sałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Indyk z kurkami i cukinią 173

smacznym i szybkim w przygotowaniu mięsem, dzięki czemu można przygotować szybki obiad. Do tego pyszne kurki z dodatkiem cukinii i mamy świetne danie. Zapraszamy na pysznego indyka z kurkami i cukinią :)   Składniki na indyka z kurkami: – 350 g piersi z indyka – 150 g kurek – 1 cukinia (ok. 300g

Kuchenne Wariacje
Kule z puree z ziemniaków 172

dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony na talerzu z tęsknoty za wiosną pobudza nasze zwysły. Polecam. Lekko, smacznie, aromatycznie(...)Inspiracja interia . Kule z puree z ziemniaków Puree z ziemniaków 1 kg ziemniaków 50 g masła 125 ml mleka 100 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl

Pieguskowa Kuchnia