tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany jajko szczypta soli Farsz kurkowy: 200 g kurek cebula 2 łyżki oleju łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka(...)startego sera żółtego sól, pieprz łyżeczka suszonego rozmarynu Farsz: Kurki oczyścić. Większe przekroić, mniejsze zostawić w całości. Na patelni rozgrzać masło i olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać
Smakołyki AsiMagda Klasyczny sos kurkowy, przygotowany z prostych składników to klasa sama w sobie. Ten sos broni się sam – swoim smakiem, aromatem kurek i prostotą. Świetny(...)dodatek do makaronu, do którego przed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle 1 szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Zaczynamy
Smaczna StronaKrem z kurek to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad. Zupa jest treściwa, aromatyczna(...)lekko pikantna. Można ja podawać dowolnie np. z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Moja wersja jest jednak tak gęsta, że dodatkowe węglowodany odpuszczam ... 😉 Składniki: 300 - 400 g kurek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka śmietana 30% sól pieprz chili liść laurowy ziele angielskie masło klarowane Wykonanie: Zagotować lekko osoloną wodę w garnku z marchewką, pietruszką, liściem laurowym
Walijskie Pichceniejesień czyli spacery po kolorowym lesie, grzybobranie, ludziki z kasztanów no i jedzenie. Dynie, bakłażany, cukinie, jabłka, gruszki, oraz rożnego rodzaju grzyby. I to właśnie jesienne grzyby jakimi są kurki zainspirowały mnie do wypróbowania przepisu na zupę kurkową z ziemniakami. Niezwykle aromatyczna, sycąca, pełna smakowitych grzybków. Własnie za to kocham polską jesień. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 250g kurek(...)makaronu – ja użyłam kokardek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, dodajemy sól i chwile smażymy by zmiękła. Następnie dodajemy oczyszczone kurku i chwile gotujemy. Z grzybów wydobędzie się trochę wody, którą należy odparować. Tak przygotowane kurki wraz z cebulką i ziemniakami przekładamy do ciepłego bulionu i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Gdy warzywa oraz grzybki będą już
Życie ze smakiemswój aromat potrawie oraz delikatny makaron..., czyli potrawa na ciepło, na szybko i pełna smaku- pomimo tak niewielu składników! 2-3 porcje: * makaron- około 200 g * chorizo- 180 g * kurki- 100 g * cebula- 1 średnia * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * olej rzepakowy- 2 łyżeczki * natka pietruszki- do posypania Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę(...)pokrojoną w piórka, dodać sprasowany ząbek czosnku, chorizo oraz umyte kurki i podsmażyć 2-3 minuty. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z kiełbasą i kurkami, posypać sezamem, natką pietruszki i wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamasła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia masa serowa 200 g sera góralskiego bundz 2 białka pół szkl mleka 50 g sera żółtego lub oscypka sól pieprz 200 g kurek masło do smażenia 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim formę do tarty. Sery(...)mleko i przyprawy razem z białkami wkładamy do kubka blendera i miksujemy. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek papryczkę i kurki, smażymy do odparowania płynu do smaku solimy i pieprzymy. Spód tarty podpiekamy w piekarniku w temp 190 st przez 14 min. Na podpieczonym spodzie rozkładamy przysmażone kurki
Gotowanie jest łatweMamy już lato, więc niech kurki zagoszczą na naszych stołach. Warto sięgać(...)grzyby,poniewaz są bardzo smaczne, zawierają między innymi witaminę C i D oraz dużo potasu. Dzisiaj proponuję Wam sos z mrożonych kurek-zeszłoroczne zapasy. SKŁADNIKI: 300 g kurek 2 łyżki masła 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cebula pęczek pietruszki sól,pieprz WYKONANIE: masło rozgrzać, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, umyć kurki
Kuchnia Beatysklepowych wędlin czy pasztetów. Idealna na kanapki, które najczęściej przygotowujemy na śniadanie lub kolację. Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 200 g kurek * 1 nieduża cebula * sól do smaku * papryka ostra mielona do smaku (użyłam Skworcu ) * solidna szczypta gałki muszkatołowej (użyłam Skworcu ) * odrobina oleju Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić(...)rozgrzanej patelni z olejem. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone drobno kurki, wszystko podsmażać około 4-5 minut. Wystudzić. Do miski włożyć ugotowane na twardo, oskubane jajka, przestudzone kurki, wszystko zblendować przy pomocy blendera. Dodać do smaku sól, paprykę ostrą i gałkę muszkatołową, wymieszać (opcjonalnie można dodać łyżeczkę majonezu
Zrób to smaczniemnie tym razem tymiankiem), solą, papryką i pieprzem, spiąć wykałaczkami i usmażyć na patelni. Zrobiłam też do kurczaka pyszne kurki w śmietanie , o tej porze roku oczywiście wykorzystałam kurki z solanki , grzybów tym razem nie siekałam, wykorzystałam całe kurki. Polecam też na obiad pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś(...)minut z każdej strony. Następnie mięso z kurczaka układamy na desce i kroimy w grube plastry. Plastry kurczaka układamy na talerzu, podajemy z sałatą, pomidorkami i kurkami w śmietanie lub ulubionymi dodatkami. Smacznego! The post Pierś kurczaka z tymiankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodsmażonymi kurkami i szalotką. Kilka kurek można odłożyć, aby przed podaniem udekorować nimi gotowe danie. Będzie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie. Składniki na 2 porcje: 200 g oczyszczonych kurek 100 g ryżu arborio 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 3 łyżki masła 3 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmezanu sól(...)pieprz natka pietruszki oliwa Szalotkę i czosnek drobno posiekać. W głębokim garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, zeszklić na niej warzywa. Dodać kurki i podsmażyć na mocnym ogniu, aż grzyby lekko się zrumienią. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć ogień. Przesmażyć chwilę, następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Gdy wino się zredukuje, wlać
wyzwania kuchenneAromatyczne grzyby z patelni - rumiane kurki smażone na maśle z czosnkiem. Pyszne same z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 200 g kurek(...)łyżki masła ząbek czosnku sól Kurki umyć i dokładnie oczyścić. Większe pokroić na mniejsze kawałki, wzdłuż nóżki. Czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, rozpuścić na niej masło i wrzucić kurki. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, pod koniec smażenia dodać czosnek i doprawić solą
wyzwania kuchennemiał konsystencję kwaśnej śmietany około łyżkę, szczyptę cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kurki myję, odsączam. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję kurki i dalej smażę, doprawiam solą, pieprzem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. Zupę borowikową rozpuszczam w zimnej wodzie i wlewam do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem aż będzie elastyczne(...)dobrze wyrobione. Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni góra dół, wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam
wesoła kuchniaBardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam z kaszą i fasolką. sos serowy: 1 cebula duża 150 g serka topionego 200 g śmietany 18% ukwaszonej 125 ml wina białego sól, pieprz masło klarowane pozostałe: 1 polędwica wieprzowa 40 dkg kurek(...)minut. Na drugiej patelni przesmażam polędwicę po dwie minuty z każdej strony, dodaję oczyszczone i umyte kurki i przesmażam razem jeszcze 2-3 minuty. Polędwicę i kurki przekładam do sosu, posypuję natką, dodaję pomidory suszone pokrojone. Kaszę kuskus zalewam wrzącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania i odstawiam na 15 minut. Fasolkę obieram i gotuję w osolonej wodzie
wesoła kuchniaMakaron penne z sosem kurkowym. Bardzo szybkie danie, które przygotujecie w ciągu 30 minut. Polecam, bo jest smaczne! Na blogu znajdziecie również inne przepisy z kurkami w roli głównej, a w zakładce MAKARONY znajdziecie propozycje na szybkie obiady z makaronem. Czekam na Wasze komentarze, opinie i zdjęcia przygotowanych dań z moich przepisów. Składniki 300 g makaronu penne(...)sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurki dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę drobno posiekaną, a następnie dodać kurki i smażyć około 6-7 minut mieszając. Do podsmażonych grzybów wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
O kuchni z uczuciemAromatyczne grzyby z patelni - rumiane kurki smażone na maśle z czosnkiem. Pyszne same z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 200 g kurek(...)łyżki masła ząbek czosnku sól Kurki umyć i dokładnie oczyścić. Większe pokroić na mniejsze kawałki, wzdłuż nóżki. Czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, rozpuścić na niej masło i wrzucić kurki. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, pod koniec smażenia dodać czosnek i doprawić solą
wyzwania kuchenne