kurki - 2748 przepisów (strona:17/184)

Przepis na grzyby marynowane 82

miejscu różne przepisy na grzyby marynowane w zalewie octowej. Mam nadzieję, że Ci się przydadzą, bo zapowiada się w tym roku wyjątkowo obfity sezon grzybowy. Pamiętaj, że kurki i maślaki marynujemy bez dodatku innych gatunków grzybów. Jeśli lubisz grzyby to z pewnością zasmakuje Ci także nasza najlepsza zupa grzybowa Poniżej znajdziesz: Przepis najlepsze grzyby marynowane w occie - borowiki, podgrzybki(...)kozaki, maślaki i gąski Przepis na grzyby leśne marynowane z dodatkiem warzyw Przepis na maślaki marynowane Przepis na kurki marynowane z dodatkiem miodu Najlepszy przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej   około 1,5 - 2 kg młodych, zdrowych grzybów - borowiki, podgrzybki, kozaki, rydze, gąski lub maślaki, Marynata do grzybów 3 i pół szklanki wody, 1 szklanka octu

Cztery Fajery
Domowe pierogi z kurkami 77

Domowe pierogi z kurkami to bardzo dobre sezonowe jedzenie. Zazwyczaj jest przygotowane jesienią, kiedy w lasach pojawią się grzyby. Możecie również kupić kurki w sklepie, ale oczywiście największa przyjemność jest zebrać je samemu. Trzeba jednak uważać i zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy pewni, że będą dobre i nie będą trujące. Zanim zaczniemy przygotowywać pierogi, kilka cennych(...)Zaklejając pierogi warto sobie pomagać widelcem, tak aby brzegi były jeszcze lepiej i dokładniej sklejone. Składniki na ciasto 300g mąki 200ml gorącej wody szczypta soli Składniki na farsz 500g kurek 1 łyżka masła 1 cebula szczypta soli szczypta pieprzu ewentualnie: natka pietruszki Domowe pierogi z kurkami – przepis Z mąki, szczypty soli oraz gorącej wody zagniatamy ciasto. Ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka 95

Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Nowa Wieś, Gmina Trzebownisko, powiat rzeszowski Sezon na kurki wciąż trwa, więc jeśli macie ochotę wykorzystać je inaczej niż do sosu kurkowego zachęcam do ugotowania pierogów. Farsz z kurek i białego sera jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, a pierogi w takim wydaniu są rzadkością, więc na pewno(...)zaskoczą Waszych domowych smakoszy :) Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Nowej Wsi (gmina Trzebownisko) proponują, żeby pierogi z kurkami i serem podać ze skwarkami z boczku, albo ze śmietaną. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”. Znajdziecie ją na stronie LGD Eurogalicja. Pierogi z kurkami

Trzeci talerz
Zupa kurkowa 105

jestem w stanie jeden do jednego przywrócić tamtej receptury przepisu na zupę, jednak śmiem twierdzić, że było to coś podobnego 🙂 Zupa wyszła aromatyczna, lekko kwaskowata z wyczuwalnym aromatem kurek, idealnie! Przepis jest na tyle łatwy, że każdy z Was na pewno go odtworzy 🙂 Smacznego! Zobacz też przepisy na inne zupy: Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki Zupa buraczkowa(...)czerwonej soczewicy Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kartoflanka – zupa ziemniaczana Przepis na zupę kurkową Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1,5 l bulionu 250 g kurek cebula ząbek czosnku łyżka masła 2-3 ziemniaki 2 łyżki śmietany garść koperku szczypta gałki muszkatołowej szczypta słodkiej papryki sól i pieprz do smaku sól do oczyszczenia kurek Przepis

Kuchnia Bazylii
Tarta z kurkami i jarmużem / Chanterelle & kale tart 77

dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with(...)SKŁADNIKI (6 kawałków): Ciasto: 75 g masła 60 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej razowej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli i proszku do pieczenia Farsz: 300 g kurek 200 g jarmużu 1 średnia czerwona cebula 200 g sera typu bałkańskiego 200 g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz, estragon INGREDIENTS (6 pieces): Pastry: 75 g butter

Martyna Cooks
Sos kurkowy 86

dziwo, do tej pory mieliśmy tylko jeden przepis z wykorzystaniem kurek, czas więc wzbogacić naszą kucharską blogosferę. Zaczynamy od bardzo prostego, ale jakże smacznego sosu kurkowego , który zrobiliśmy jak tylko natrafiliśmy w sklepie na ładne kurki. Można powiedzieć, że od razu po przyjściu do domu i starannym oczyszczeniu grzybów, zabraliśmy się za gotowanie. Aż szkoda, że był(...)zwykły dzień tygodnia, a nie weekend, bo wtedy przygotowalibyśmy do nich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron. Składniki na sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml wywaru wołowego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Przepisy na jesień 124

małym ogniu. Przed podaniem przecedzić bulion. Bulion podawać z ugotowanymi według przepisu na opakowaniu uszkami i grzybami shitake z bulionu.Pozostałe warzywa można przerobić na pasztet warzywny. Makaron z kurkami Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować dodając boczek i makaron gryczany soba. Składniki: makaron gryczany soba – 2 porcje(...)żółtka z 2 jajek 2 łyżki startego sera pecorino duża szczypta pieprzu Przepis na makaron z kurkami Boczek podsmażyć na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i kurki. Podsmażamy. W miseczce mieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami 120

się skleja i nie jest zbyt wilgotne, bo smakuje dobrze, bo jest zdrowa no i sycąca na dużo dłużej niż mąki jasne. Do przygotowania pierogów z kaszą gryczaną i kurkami można użyć białej kaszy gryczanej lub ciemnej palonej – to w zależności od naszych upodobań smakowych – ta ciemna bo wyraźniejszy smak, biała jest delikatniejsza. Pierogi świetnie się mrożą(...)mrozić pierogi ), dlatego warto za jednym posiedzeniem przygotować ich więcej, tak na dwa – trzy obiady i mieć w zapasie pyszny, sycący obiad. PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ I KURKAMI Składniki na pierogi z kaszą i kurkami: ciasto: 2 szkl mąki pszennej graham typ 1850 łyżka masła szczypta soli ok 300-320 ml ciepłej wody farsz: 1/2 szkl

Dorota Smakuje
Kaszotto z kurkami i krewetkami 162

sól i pieprz) Kurki i krewetki dokładnie oczyścić, kaszę dokładnie wypłukać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojone kurki i smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie dodać kaszę i smażyć przez kolejne 3 minuty i wlać wino. Gdy wino odparuje, wlać 2 kubki gorącej(...)polecam wmieszać trochę parmezanu startego na tarce na drobnych oczkach. Ja niestety nie miałam, dlatego dziś kaszotto było bez sera, ale nawet bez sera smakowało wyśmienicie. Polecam Kaszotto z kurkami i krewetkami Kaszotto z kurkami i krewetkami Kaszotto z kurkami i krewetkami Artykuł Kaszotto z kurkami i krewetkami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Makaron z kurkami i cukinią 111

Dzisiaj proponuję Wam pyszny obiad na wrzesień, jest to makaron z kurkami i cukinią . W stylu włoskim, z dużą ilością sera grana padano, tak jak lubię! Makaron z kurkami i cukinią / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu spaghetti lub bavette kilka większych kurek 1/4 średniej żółtej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść rukoli 3 łyżki oliwy(...)oczyszczamy dokładnie, najlepiej w misce z zimną wodą, kilkukrotnie zmieniając wodę. Osuszamy grzyby, kroimy na większe kawałki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię, czosnek oraz kurki. Podsmażamy na małym ogniu, aż cukinia i kurki będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurki lubią świeżo mielony pieprz. Ugotowany makaron z odrobiną wody

Moja smaczna kuchnia
Omlet z kurkami 132

Dziś na śniadanie omlet wytrawny z kurkami, bo dawno nie było. Przesmażone kurki z cebulką podane na puszystym omlecie z jajek, posypany koperkiem. Szybkie i smaczne śniadanie, które na ciepło podane zniknęło w oka mgnieniu. Kurki do przepisu mogą być jak najbardziej świeże, u mnie dziś mrożone. A więc omlet w dwóch wersjach się kłania. Polecam śniadanie(...)Cebulę obieram i siekam drobno. Kurki mrożone wyjmuję z torebki. Świeże oczyszczam, lekko płuczę i siekam. Na patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim cebulę, gdy się zeszkli dodaję kurki. Duszę ok. 12 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewam masło, tak by się nie przypaliło. Po dwa jajka wbijam do szklanek, mieszam energicznie do połączenia. Solę i pieprzę. Wrzucam

Zasmakuj Kuchni
Kurki z bekonem w sosie śmietanowym 276

choć raz w życiu ich nie spróbowała. Jedną z ich głównych zalet jest to, że są szybkie w przygotowaniu i nie potrzebują dodatkowej obróbki termicznej, jak inne rodzaje grzybów. Kurki wystarczy umyć, osuszyć i przesmażyć na maśle z ziołami.   Możecie je również przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym(...)tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka.  Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek.  Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g świeżych kurek 100 g boczku parzonego 2 szalotki 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka zimnego masła 1 łyżka posiekanego

kulinarnyJa
ŁOSOŚ POD KURKOWĄ KRUSZONKĄ 159

proponuję Wam proste i smaczne danie z udziałem łososia pieczonego w piekarniku pod kruszonką z kurek, stostowanego chleba i ziół , smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam!  Możecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki.   Przygotowanie : 25 min. Pieczenie : 35 min Porcja dla 4 osób: ● 4 filety z łososia bez skórki(...)każdy) ● 400 g kurek ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki posiekanego szczypiorku ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie) ● 1 kromka stostowanego chleba pszennego lub bagietki ● ok. 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Chleb lub bagietkę stostuj za pomocą tostera lub piekarnika, odstaw na bok. Kurki umyj i osusz, odłóż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami 145

ptaków. Chciałoby się te chwile zatrzymać na dłużej ale to nie możliwe. Od poniedziałku nowe zlecenie i znów intensywna twórcza praca. I tylko stojące w korytarzu kosze cukinii i kurek  przypominają te błogie chwile.  Ale jeszcze nie chcę zaprzątać sobie głowy pracą i codziennymi sprawami. Chcę nadal czuć te wszystkie pozytywne emocje i chcę się nimi(...)Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Przestudzić. Kurki oczyścić, opłukać i osaczyć na sicie. Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić osączone kurki i usmażyć na złoto dodając pod koniec smażenia pokrojony w plasterki czosnek. Połowę kurek przełożyć na deskę i delikatnie posiekać nożem. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać usmażoną cebulę

Wiem co jem
Sezon na kurki w pełni! 139

Kurki- kiedyś nieznane mi grzyby, a dzisiaj jedne z ulubionych. Z jajecznicą na śniadanie, czy z sosem na obiad, a Wy jakie wolicie? Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym! Przepis na 4 porcje: Naleśniki:  2,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka 1 łyżka(...)Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy. Sos kurkowy: 200g kurek 2 łyżki masła kubek dużej śmietany sól, pieprz Sos kurkowy zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek. Należy je namoczyć na 5 minut  w wodzie, a następnie dokładnie umyć. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe zostawiamy w całości. Kurki smażymy

Receptura smaku
Grzybowe placuszki z kurkami 171

kończą się kurki. Nie lubią chłodnych poranków i wieczorów późnego wrześniowego  lata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do następnego roku, aby przygotować makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta(...)talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami i zdjęciami  dwóch grzybów, których my nie jadamy :) Grzybowe placuszki z kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki

Posadzone i zjedzone
Tarta z kurkami i bobem 125

użyć więcej kurek. ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, farsz: 300 g kurek, 150 g bobu, 3 – 4 cebulki dymki*, 200 ml wina białego wytrawnego, szczypta cukru, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 60 g świeżo startego parmezanu, 2 jajka, 200 ml śmietany(...)Przelać zimną wodą. Obrać ze skórki. Gotować do wymaganej miękkości. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Większe kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Cebulki pokroić w plasterki. Na patelnię włożyć masło, dodać cebulki, szczyptę

królestwo garów
Polędwiczki z kurkami 132

różnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI Składniki: 1,2 szt polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody 2,3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)smalec do smażenia polędwicy masło  do smażenia kurek   Przygotowanie: Polędwicę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na noc do lodówki.  Zamarynowaną polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie pięścią (nie używam tłuczka, bo polędwica jest za delikatna). Plastry polędwicy obsmażamy na patelni, a następnie podlewamy

Bon appetit mon amie
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 184

części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 10 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Kurki : Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy(...)cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę

Moniki Smakołyki
Tarta z kurkami i serem ricotta 123

racja to racja. Jak mówi przysłowie: wszędzie dobrze, ale w łóżku najlepiej. Czy jakoś takoś... Dzisiaj na obiad ogarnęliśmy fantastyczną tartę z kurkami. Zapytacie pewnie skąd w styczniu kurki? No jak to skąd? No przecież z zamrażalnika, to oczywiste. Kto późnym latem planuje, ten w zimę objada się kurkami :) Nazbieraliśmy, Madzia wpadła na pomysł żeby zamrozić(...)znaleźliśmy to zjeść musieliśmy. Bo nie wyrzucimy przecież. I finał tego był taki, że Madzia zrobiła tę tartę, a ja w tym samym czasie zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kurek 145

Parę dni temu był przepis na tartę z kurkami i serkiem ricotta ( KLIK ). Pisałem tam, że Madzia rozmroziła kurki, które przezornie zamroziliśmy u schyłku lata, tak żeby mieć na zimę. I właśnie kilka dni temu Madzia zrobiła wspomniana tartę, a ja w tym samym czasie ogarnąłem zupę z kurkami. Możecie mi wierzyć, że była pyszna. Zresztą(...)uwielbiam, mógłbym tylko zupy jeść. Madzia za to nie jest jakąś wielką smakoszką zup. A tę właśnie bardzo pochwaliła. Więc musiała być dobra. Zresztą to sama rozkosz delektować się kurkami w środku zimy.Jak tylko wejdziecie w posiadanie kurek to polecam wam zrobić tę zupę, nie będziecie żałować. 200 g kurek 1 duża cebula 2 łyżki masła

Marder&Marder Manufacture
Kurkowy sezon ! - Tagliatelle z kurkami 155

makaron z borowikami. Znane danie z kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie jak inne grzyby leśne. My proponujemy kurki w nieco bardziej wykwintny sposób.  Zobaczcie :) Tagliatelle z kurkami (4 osoby) Składniki(...)oczyszczamy kurki, kroimy cebulę w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła. Po 2-3 min. dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min. Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień

vegetanie
Makaron z kurkami 132

Kurki są jak owoce sezonowe:)  Pierwsza odsłona  już była. Teraz pora na drugą: makaron z kurkami. Nie potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia(...)małe to nie kroimy już na mniejsze kawałki jeśli zaś są większe to można przekroić na pół. Szkoda pozbawiać ich kształtu... Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulę z kurkami i dorawiamy solą oraz pieprzem - dusimy... ... i gdy już są miękkie podlewamy trochę gorącą zagotowaną wodą (ok. 1/3 szklanki) Następnie w kubeczku roztrzepujemy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wątróbka smażona z kurkami i cebulką. PRZEPIS 157

Wątróbka w towarzystwie kurek staje się prawdziwie wybornym daniem. Sezon na te szlachetne grzyby właśnie się zaczyna, to więc najlepszy czas, aby wypróbować nasz przepis. Przepis na wątróbkę smażoną z kurkami i cebulką Składniki: 500 gramów wątróbki – tym razem wykorzystaliśmy z gęsi, ale może być też z kurczaka czy wieprzowa, 2 większe cebule, 200 gramów świeżych kurek, mąka pszenna do obtoczenia, olej, sól, pieprz. Jak zrobić wątróbkę smażoną z kurkami i cebulką? Oczyszczoną z błon wątróbkę oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące pszennej. Przesmaż na oleju do lekkiego zrumienienia, raz obracając, zdejmij. Kurki przepłucz krótko w wodzie, aby pozbyć się zabrudzeń, odcedź na sitku, wrzuć na patelnię po wątróbce razem z cebulą

Kulinarna Polska
Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb) 86

serku śmietankowym smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić Przepis na sos kurkowy na serku śmietankowym Składniki opakowanie  kurek  (200 g) średnia(...)koperku  (6 g) *możecie również użyć innego sera o wysokiej zawartości tłuszczu (powyżej 17 g na 100 g produktu) Czas przygotowania:  30 minut Ilość : 4 porcje Przygotowanie Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni

WegePrzepis
Kurki, owies i schabowy… ciekawi? 111

dzisiaj pyszny pomysł na obiad, ryż z owsa z kurkami i schabowy . Co to jest ryż z owsa? Ano całe nasiona owsa ugotowane na sypko jak ryż. Jest pyszny, delikatny w smaku, a smak owsa jest lekko wyczuwalny. Przyrządziłam go z dodatkiem kurek i cebuli. Bardzo lubię połączenie kasz z grzybami. Okazuje się, że gotowany owies smakuje(...)nimi wcale nie gorzej. Bardzo lubię kasze. Gotowany owies przypomina w smaku bulgur . Charakterystyczny smak owsa jest lekko wyczuwalny. Pikantne kurki świetnie z nim się kombinują. Coś czuję, że ryż z owsa szybko stanie się naszym nowym faworytem. Ten obiad jest bardzo prosty, a smakuje jak luksusowe danie. Uwielbiam takie jedzenie! Niby coś nowego, a w sumie znajome smaki

codojedzenia
Wieprzowe pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym z przepisu taty 74

sezonu grzybowego. Najlepiej smakuje podane z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami i domową surówką. Palce lizać!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 600 gram mięsa mielonego wieprzowego ok 250 gram kurek 2 marchewki 2 średnie cebule pół małego selera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki plus mąka(...)wody, 1 kostka rosołowa grzybowa. Możemy zamienić na domowy rosól/bulion przyprawy: 2 liście laurowe. 4 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kurki myjemy w osolonej wodzie, następnie je odcedzamy i osuszamy, do garnka wlewamy olej i podsmażamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dorzucamy kurki. Grzyby dusimy do miękkości

Blog kulinarny S9.PL
Kaszotto z kurkami 99

dodatek do mięsa przy głównym daniu obiadowym. Kaszę pęczak można dowolnie wymienić na inną kaszę lub pomieszać różne ulubione gatunki kasz :P. Podczas wykonywania przepisu należy zwrócić uwagę by kurki usmażyć a nie dusić, w przeciwnym wypadku kurki staną się mocno gąbczaste. Ważne jest też wykorzystanie długo dojrzewającego sera w typie parmezanu. zjem to Przepis na szybki(...)smaczny dodatek do mięsa przy głównym daniu obiadowym. Kaszę pęczak można dowolnie wymienić na inną kaszę lub pomieszać różne… Dania główne z warzyw Kaszotto z kurkami European drukuj Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz Ocena: 5.0 /5 ( 1 głosował ) Składniki 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 łyżki masła 100 g kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki białego

zjem to blog kulinarny
Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek 78

już dzieliłam się z Wami w poprzednim wpisie – UWIELBIAM kurki! Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny świetny przepis z ich wykorzystaniem. Lubicie kurki, a brak Wam pomysłu na to jak rozpocząć dzień? Koniecznie przygotujcie pastę z kurek i sprawcie, by takie królewskie śniadanie umiliło Wam poranek. Pasta jest błyskawiczna w przygotowaniu, więc polecam ją nawet tym, najbardziej(...)zapracowanym Przepis na ok. 4-6 porcji, całość ma ok. 356kcal, B: 9,9g, T: 21,4g, W: 38,3g. Składniki: – 300g kurek – 1 cebula – 1 por (zielona część) – 2 łyżeczki masła – 1 łyżka ricotty – bułka tarta – sól, pieprz, cukier Opcjonalnie: ½ gałązki świeżego rozmarynu Por drobno siekamy, oprószamy solą oraz cukrem, odstawiamy na 10-15 minut, odciskamy i ewentualnie

Be Fit Be Strong
Sos kurkowy na śmietance (keto, Low Carb) 109

sezonie kurkowym! Rewelacyjnie smakuje z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić Przepis na sos kurkowy na śmietance Składniki opakowanie kurek (200 g) średnia cebula(...)sól i pieprz wedle uznania opcjonalnie łyżka mąki (12 g) łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (6 g) Czas przygotowania:  30 minut Ilość:  4 porcje Przygotowanie Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy

WegePrzepis
Uniwersalny sos kurkowy 114

śmietanki kremówki. Wychodzi bardzo kremowy i aksamitny, o intensywnym smaku kurkowym. Składa się z kilku podstawowych składników i jest bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu. Najdłużej schodzi z oczyszczaniem kurek, a sam sos zrobimy w 15 minut! Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych(...)sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie! Zapraszam też na zupę krem z kurek ⇒ KREM KURKOWY Składniki: 200-250 g kurek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy 100 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki bulionu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą

Kuchnia MagdaLeny
Uniwersalny sos kurkowy 115

śmietanki kremówki. Wychodzi bardzo kremowy i aksamitny, o intensywnym smaku kurkowym. Składa się z kilku podstawowych składników i jest bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu. Najdłużej schodzi z oczyszczaniem kurek, a sam sos zrobimy w 15 minut! Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych(...)sezonie letnim to u mnie obowiązkowe danie! Zapraszam też na zupę krem z kurek ⇒ KREM KURKOWY Składniki: 200-250 g kurek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy 100 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki bulionu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą

Kuchnia MagdaLeny
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem 96

Czas czytania: 2 min Papryka nadziewana kurkami i kozim serem oraz kaszą pęczak tak brzmi tytuł dzisiejszego przepisu. Inspiracja na to danie przyszła razem z porą roku. To jesienią pojawiają się kurki w lesie. Natomiast papryka o tej porze roku jest najlepsza! Taka soczysta i słodka, że grzechem byłoby nie wykorzystać takich dobrodziejstw. Danie jest proste w przygotowaniu(...)przygotować je dzień przed podaniem. Nadziewane papryki są bardzo smaczne i można powiedzieć, że jest to wyszukane danie w smaku ze względu na dodatki. Ten niepowtarzalny smak tworzy połączenie kurek z kozim serem połączona z nutą rozmarynu . Wszystko zamknięte w aromatycznej papryce … niebo w gębie! Sosu kurkowego robimy troszkę więcej, aby podać go do zapiekanych papryk. Do tego

SprawdzonaKuchnia.pl
Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym 100

cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić(...)przykryciem (na małym ogniu), aż kasza będzie ugotowana i wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Następnie wrzucić lekko posiekany szpinak i poddusić, aż zwiędnie. Dodać usmażone kurki i wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z jajkiem sadzonym i pieczywem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem

Oryginalny smak
Kurki z makaronem ryżowym 131

się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym   Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania(...)oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 105

się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym   Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania(...)oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 94

się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym   Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania(...)oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 132

się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym   Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania(...)oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę

Figa S-makiem
Sos kurkowy 147

muszę, że grzybów jadamy bardzo niewiele. Jeśli już to właśnie kurki albo pieczarki, ale zaraz ktoś mi tu powie, że pieczarki to nie grzyby więc niech na tych kurkach i sosie kurkowym zostanie. Na grzybach się nie znam, dlatego też ich nie zbieram. Na święta kupuję z pewnej ręki i na tym moja przygoda z grzybami się kończy(...)znaczy, że nie dam Wam jednej bardzo cennej rady. Kurki naprawdę solidnie wypłuczcie. Bo piasek trochę przeszkadza w konsumpcji. Składniki: ok. 400 g kurek 1 duża cebula lub  małe 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki masła sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kurki czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Większe grzyby kroimy na 2-3 części

bistro mama
Risotto z kurkami. 194

danie rodem z kuchni włoskiej, w której jak wiadomo królują potrawy złożone z zaledwie kilku składników, ale ...... najwyższej jakości. I tak jest i tutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej? Składniki: 200 g ryżu arborio 120 g masła 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 200 g kurek 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego(...)Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie się miękki. Dodać kurki, przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Dodać pozostałe masło i większość parmezanu, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 minuty. Risotto podawać posypane natką pietruszki i pozostałym parmezanem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kremowe kaszotto z kurakami 105

też po głowie chodzą mi zupy. Dla Was mam danie idealne na okres przejściowy, danie z pogranicza – kremowe kaszotto z kurkami, śmietaną, koperkiem i parmezanem. Mimo, że kurki są letnie to całę danie to w charakterze jest już dość jesienne – kojące, paciajowate, rozgrzewające od środka. I chociaż mam nadzieję, że lato jeszcze pozwoli nam się sobą(...)więc zmiany, zmiany:) 5.0 from 1 reviews Kremowe kaszotto z kurami   Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min   Kremowe kaszotto z kurkami i śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku Serves: 3 Ingredients 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g kurek 200 g kaszy gryczanej niepalonej

Cooking for Emily
Kremowe kaszotto z kurakami 114

też po głowie chodzą mi zupy. Dla Was mam danie idealne na okres przejściowy, danie z pogranicza – kremowe kaszotto z kurkami, śmietaną, koperkiem i parmezanem. Mimo, że kurki są letnie to całę danie to w charakterze jest już dość jesienne – kojące, paciajowate, rozgrzewające od środka. I chociaż mam nadzieję, że lato jeszcze pozwoli nam się sobą(...)roku zerówka w szkole, więc zmiany, zmiany:) Kremowe kaszotto z kurami   Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min   Kremowe kaszotto z kurkami i śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku Serves: 3 Ingredients 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g kurek 200 g kaszy gryczanej niepalonej

Cooking for Emily
Omlet z kurkami 200

ćwiartki. Małych nie trzeba kroić. Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Cebulę lekko solimy i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli wrzucamy kurki. Całość ponownie solimy i pieprzymy i podsmażamy pod przykryciem  około 6 minut. Po tym czasie patelnię odkrywamy i kurki dalej podsmażamy, aż odparuje z nich woda (około(...)minuty). Kurki zdejmujemy na talerz, a na tą samą patelnię wlewamy roztrzepane jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.  Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam

Smak mojego domu
Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem 161

więcej niż potrzebuję na jeden posiłek. W końcu, gdy mam już ją ugotowaną w lodówce to doskonały pretekst, żeby coś pysznego z niej wyczarować Dzisiejsze Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem to danie, które na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom różnych placków. Ich smak przypomina mi smak placków ziemniaczanych, a jak sami zaraz zobaczycie, nie są one tak pracochłonne(...)tradycyjne placki ziemniaczane . To co, zapraszam na obiad Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem Porcja dla dwóch osób 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g ugotowanej kaszy orkiszowej 2 jajka 100 g kurek 5 liści botwinki 2 ząbki czosnku Cebula 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki mąki ryżowej Sól, pieprz + olej rzepakowy do smażenia Cebulę i czosnek obierz

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur 156

półkach i straganach można dostać kurki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Korzystając z okazji postanowiłam je kupić i przygotować sałatkę z ziemniaczkami, blanszowanym brokułem, kurkami smażonymi na maśle i serem lazur. Całość polałam sosem jogurtowym z odrobiną czosnku. Mniam… To pierwsze kurki jakie jadłam w tym roku i na pewno nie ostatnie(...)Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około

Oryginalny smak
Pierś z kurczaka z kurkami 277

Kurki, to aromatyczne grzyby, które komponują się wspaniale z wieloma mięsami. Sprawiają, że prosty posiłek smakuje po królewsku. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka z kurkami. Szybko, prosto i smacznie. Składniki: pierś z kurczaka (około 600 g) około 300 g kurek 2 średnie cebule 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 100 ml śmietany(...)będzie na to czasu. Pierś kroimy na kotleciki o grubości około 1 cm. Z obu stron solimy i pieprzymy. Kurki myjemy w letniej wodzie. Czym krótszy kontakt kurki z wodą, tym lepszy będzie miała smak. Duże kurki kroimy na 2- 4 części, małe pozostawiamy całe. Cebulę siekamy w kostkę. Natkę płuczemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Smak mojego domu
Makaron z piersią kurczaka i kurkami 179

dodatkiem kurek to zajrzyjcie TUTAJ .  Składniki na 3-4 porcje: 300 g makaronu, np. rurki 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,4 kg) 200 g kurek 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) posiekana, zielona pietruszka sól, pieprz ostra papryka Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć(...)pokroić paski. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Ewentualnie duże kurki przeciąć na 2 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego. Usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ponownie rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego. Podsmażyć cebulkę i gdy lekko się zeszkli

Ugotować
Jajecznica z kurkami 150

Jajecznica z kurkami to propozycja na śniadanie albo kolację, której chyba nikt nie odmówi. W końcu udało mi się uzbierać kurki, co wcale łatwe nie było, bo rosną w mchu i jakoś niewidocznie jak do tej pory dla mojego sokolego wzroku ha ha ha (żarcik). Pierwsze co mi przyszło namyśl jak je zobaczyłam to pyszna jajecznica )). Uwielbiam kurki w takiej postaci :)). Smacznego Jajecznica z kurkami Składniki pół kg kurek 6 jajek 1 duża cebula sól, pieprz olej lub masło Cebulę zeszklić, dodać kurki i doprawić do smaku. Po kilku minutach wbić jajka i ściąć wedle uznania. Ja wole takie ścięte ale nie wysuszone. Danie można wzbogacić dodatkiem boczku wędzonego i szczypiorku wedle własnego upodobania

Pieguskowa Kuchnia
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta 250

Kurki, kurki wszędzie, a one są taaakie pyszne! Tym razem proponuję je jako dodatek do makaronu z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie szybkie, łatwe i sycące na długo i zapewniam, że wykonalne dla każdego. Doskonałe na obiad po zapracowanym dniu kiedy rodzinka czeka głodna Przypominam też mój sposób na szybkie(...)heat until the sauce is slightly thickened. Season to taste if necessary and stir in cooked pasta. Heat for a while and serve! Enjoy!   Artykuł Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Piersi z kurczaka w sosie kurkowym 221

każdą pierś przekroić na dwie części. Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na 1 godzinę. Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Ewentualnie duże kurki przeciąć na 2 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Następnie przesmażyć filety z kurczaka (tylko do ścięcia mięsa!). Podsmażone piersi z kurczaka przełożyć do naczynia(...)naczynia żaroodpornego i lekko ostudzić (filety powinny być lekko soczyste w środku). Podczas pieczenia mięsa, na tą sama patelnię wsypać cebulkę. Chwilę smażyć. Gdy lekko się zeszkli dodać kurki. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do puszczenia soków (około 5-7 minut). Po koniec smażenia do kurek wlać śmietanę. Sos doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu

Ugotować
Makaron z kurkami i szpinakiem oraz "Kilka dni lata" 181

jadalnych) przygotowałam szybkie danie makaronowe z dodatkiem szpinaku, który w tym roku świetnie sobie radzi. Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu (u mnie świderki) ok. pół litra oczyszczonych kurek pół cebuli 10 liści szpinaku chili 80 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią pół łyżeczki ostropestu sól pieprz ziołowy łyżka oleju do smażenia Nastawić wodę na makaron(...)doprawić do smaku ostropestem, solą i pieprzem ziołowym. W ostatniej chwili dodać pokrojone liście szpinaku. Wymieszać i zestawić z palnika. Na talerze wyłożyć makaron, a na niego sos z kurkami i szpinakiem. ( Jeśli makaron ugotujecie al dente, można go przerzucić na patelnię do grzybów. Podgrzewać razem aż makaron będzie gotowy do jedzenia .) Całość posypać pokrojoną papryczką chili. Kurki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa kurkowa 158

kurek? Oto jest! Takiej zupy nie powstydziłby się żaden kucharz, a kto wie, czy któryś nie skorzysta w przyszłości z przepisu;) Sekretem tej zupy jest wstępne przesmażenie kurek na maśle, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej aromatyczne, a zupa nabiera wyjątkowego smaku. U nas zjadacze zup dzielą się na dwie frakcje - jedni wolą zupę zabielaną śmietaną, drudzy lubią(...)zupy w garnku, gdyż śmietanę zawsze można dodać, ale wyjąć już nie;) Kto chce, może zabielić swoją porcję zupy w talerzu. Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego ok 300g kurek 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła klarowanego garść drobnego makaronu (ok 50g, np. gwiazdki) pęczek koperku sól pieprz 2 liście laurowe

Obiad gotowy
PULPECIKI Z SOSEM KURKOWYM I MAKARONEM 196

przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. W kładamy do piekarnika na około 20-25 min. Sos kurkowy: Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę(...)czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy kurki. Kurki smażymy, aż woda wyparuje z grzybów, przez około 5-10 minut. Następnie dodajemy 4-5 łyżek bulionu z pulpecików oraz śmietankę. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz

Kuchnia MagdaLeny
Kurki w sosie śmietanowo - koperkowym z indykiem i makaronem 162

Sezon na kurki w pełni więc i my zaczęliśmy :-) Dzisiaj przepis na pyszny i szybki obiad z kurkami, indykiem i makaronem. To wszystko w sosie śmietanowym z koperkiem. Pysznie było, polecam Wam bardzo, ja już kupiłam kolejne opakowanie kurek :-). Miłego piątku kochani :-) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie kurek (około 350 g) 350 g fileta(...) myjemy, indyka kroimy w kostkę, koperek myjemy i siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, na rozgrzane wrzucamy pokrojonego indyka, którego oprószamy solą i pieprzem, smażymy. Następnie dodajemy umyte kurki. Całość smażymy około 10 minut, chyba że są duże to wtedy możemy o pięć minut dłużej. 3. Do indyka i kurek wlewamy śmietankę, mieszamy, śmietana powinna po kilku

kruche babeczki
Tarta z kurkami 180

kilka łyżek posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól do smaku 2-3 łyżki masła klarowanego Przygotowanie farszu: Kurki o czyścić dokładnie z piasku. Wypłukać kurki w dużej ilości wody, aby pozbyć się reszty piasku, odsączyć z wody na sicie. Pokroić kurki i krótko podsmażyć na klarowanym maśle . Dodać drobno pokrojone cebule , lekko posolić(...)nadal smażyć. Kurki puszczą wodę, która powinna odparować.  Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą i kolendrą . Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek . Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą. Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty. Piec tartę ok. 20 minut

Codziennik Kuchenny
Zupa kurkowa 167

kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor. To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz bardziej. Spróbujcie, koniecznie. Polecam również przepis na Tartę z kurkami. Składniki: 1 szkl. kurek* (obrane, większe pokrojone, małe w całości) 3 średnie ziemniaki 4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe(...)następnie wlać do garnka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Po wyłączeniu grzania pod garnkiem dodać posiekany koperek. Przed podaniem wyjąć z zupy liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. *Kurki należy umyć bardzo dokładnie. Mój sposób na staranne wypłukanie piasku z kurek opisałam w przeisie na Tartę z kurkami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Pieczony schab w sosie kurkowym 257

garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę, lekko posolić i zeszklić ją. W międzyczasie kurki umyć. Najlepiej włożyć je do ciepłej wody wraz z dodatkiem soli i odsączyć. Większe kurki przekroić na dwie części. Gdy cebula się zeszkli to dodać kurki i łyżkę masła. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie do kurek wlać szklankę wody. Całość(...)posolić i popieprzyć. Jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Do śmietany dodać mąkę i trochę gorącego wywaru z kurek. Dokładnie wymieszać, ponieważ nie może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić.  Upieczony schab wyjąć z rękawa, pokroić na plasterki, przełożyć

Ugotować
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta 218

Udało mi się upolować jeszcze w sklepie kurki, postanowiłam więc wykorzystać je w bardzo klasyczny sposób na szybki obiad w tygodniu. Ulubiony makaron, śmietankowy sos z wieprzowiną i kurkami na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Kurki można swobodnie zastąpić innymi ulubionymi grzybami, które akurat są w sezonie lub zwyczajnie pieczarkami. Polecam ten przepis nawet tym najbardziej(...)niedoświadczonym w kuchni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami (4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 600 g schabu pokrojonego w paseczki lub kostkę 400 g oczyszczonych kurek , większe przekrojone na połówki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki śmietanki

karmelowy
Pierogi z kurkami i quinoa 150

moje pytanie ile jest gram w tym woreczku, Pani zrobiła wielkie oczy i odpowiedziała że „to się nie waży tylko sypie”. Pomysłów miałam mnóstwo na te sypane kurki, ostatecznie wygrała miłość do kluch wszelakich i nalepiłam pierogów, które jedliśmy 3 dni, a że tych kurek było niewiele to wpadłam na pomysł aby czymś „wzbogacić(...)wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem do tych pierogów skorzystałam z przepisu drugiego! Składniki na farsz: 250 g kurek (oczywiście mogą być każe inne grzyby) 1 duża cebula 200 g quinoa łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej pęczek ulubionego zielska Przygotowanie: Zacznij od ugotowania quinoa. Ciasto

greenscarf
Makaron z kurkami 155

myjemy, duże kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy masło w głębszej patelni, wrzucamy posiekaną cebulę. Marchewki kroimy w kostki i gotujemy oddzielnym garnku. Gdy cebula się ze szkli dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Do kurek wrzucamy ugotowaną marchewkę, całość gotujemy jeszcze minutkę. Śmietanę mieszamy z gorącym(...)sokiem z kurek, a jeśli jest go mało to z gorącą wodą i wlewamy do sosu. Solimy i pieprzymy do smaku gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Ja najczęściej wrzucam ugotowany  makaron do sosu, mieszam w patelni i dopiero rozkładam na talerze posypując obficie natką pietruszki

Cynamonowe szczęście
Góralskie chlebki czyli Moskole 223

gramów mąki pszennej 1 jajko od wesolusiej kurki podhalańskiej  szczypta soli z Wieliczki (co by było jeszcze bardziej patriotycznie)  szczypta pieprzu czarnego Do moskoli: kurki leśne (grzyby znaczy) też wesołe masełko minimum procent 82% cebula (ile lubisz) możesz dodać też pietruszkę i gałkę muszkatołową (ja tego nie robię, bo moim zdaniem "morduje" to biedne kurki(...)mąką.  Smaż na suchej patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią (ja nawet lubię, gdy leżą ciut dłużej niż do zarumienienia).  Jeśli podajesz moskole z wesołymi kurkami z lasu, weź je pod prysznic i umyj delikatnie aczkolwiek skutecznie jak niemowlaka z piaskownicy. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, dodaj kurki, sól i pieprz

Garniec Magalie
Polędwiczki indycze z masłem koperkowym, podane z kurkami 163

stron na średnim gazie. Wyjęłam z patelni, żeby wystygły. W tym czasie przygotowałam kurki. Przebrałam je i wrzuciłam do miski z wrzącą, osoloną wodą. Jak czyścić kurki pokazałam tutaj . Kurki wyjęłam i zostawiłam do odsączenia.   Na patelni rozgrzałam pozostałe masło klarowane. Wrzuciłam kurki i zrumieniłam je na średnim gazie. Smażyłam je jeszcze około 10 minut(...)włożyłam po kawałku zimnego masła koperkowego. Polędwiczki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i wstawiłam na piekarnika na około 25 minut. Cała potrawa już gotowa. Mięso wyłożyłam na półmisek a kurki rozłożyłam obok mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to serdecznie polecam dzisiejsze danie, a zapewniam, że gościom będzie smakować. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim

Kuchnia u Krysi
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 205

się, kiedy wkrótce zacznę zajęcia z moją ukochaną Gosią. Ruszamy już od 15.09. A dzisiaj chciałabym Wam zaproponować risotto z kurkami. Wszelkie potrawy z ryżu jadam z rozkoszą, kurki również uwielbiam, więc ta potrawa nie mogła się nie udać. Kurki nadają wyrazistego smaku, risotto jest niezwykle kremowe, lecz niestety szybko znika z rondelka.. To jest jedyny(...)olej kokosowy w rondelku z grubym dnem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez 3-5 minut. Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy) ryż, aż pokryje się olejem i sokiem z kurek. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina

Be Fit Be Strong
Jajecznica z boczkiem i kurkami 180

Dzień dobry! Dzisiejszy poranek rozpoczęliśmy od pysznego, pożywnego śniadania, a mianowicie jajecznicy. Sezon na kurki trwa w najlepsze i z przyjemnością korzystamy z tego dobrodziejstwa lasu. Jajecznica z kurkami to perfekcyjne połączenie tych złocistych grzybów z chrupiącym boczkiem i kremową śmietanką. Całość zwieńczona obfitą warstwą drobno posiekanego szczypiorku :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 5 - 6 jajek 1 łyżka(...) 50 ml śmietany 30% pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Boczek kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do miski, dosypujemy soli i zalewamy wrzątkiem. Czekamy, aż pozostałości piasku i innych zanieczyszczeń opadną na dno. Wyławiamy kurki i delikatnie

W kuchni Katie
Omlet letni – ze świeżymi kurkami i ziemniakami 154

grzybów, o tyle omlet zrobię i zjem zawsze z przyjemnością. Jajka rozbijamy, wbijamy je do miski, ubijamy ze śmietaną. Lekko je solimy, pieprzymy, dodajemy do smaku startej gałki muszkatołowej. Kurki oczyszczamy z piasku albo pędzlem jeśli nie są bardzo brudne, albo na sitku, pod strumieniem bieżącej wody – grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko(...)tłuszczu i odkładamy do miseczki. Na patelnię wykładamy 2 łyżki masła. Gdy się zagrzeje wrzucamy cebulkę, doprawiamy ją suszonym tymiankiem. Kilka minut później, gdy cebula się delikatnie zeszkli, wrzucamy kurki. Smażymy grzyby na małym ogniu, mieszając, tak by ich nie przypalić bo staną się gorzkie. Kurki mogą ale nie muszą puścić wodę – smażymy je tak długo, aż ponad

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie kurkowym 302

Kurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina. Kurczak z kurkami zdecydowanie kojarzy się z latem, słońcem, spacerem po lesie i wakacjami. Aromat sosu kurkowego jest lekki, świeży, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający.   Składniki: – ok. 600g filetów(...)dodać pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany później). Zdjąć kurczaka z patelni. Nie myjąc jej wlać bulion i wrzucić kurki. Dusić kilka minut mieszając. Gdy bulion się lekko zredukuje – dodać wino i ocet. Dusić kilka minut na dużym ogniu, aż kurki zmiękną, a płyn się zredukuje. Dodać

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z kurkami i pietruszkowym masłem 221

Pierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i  proste do przygotowania. Umyte kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek. Ciasto polecam(...)Składniki na maślankowe ciasto pierogowe ( około 30 sztuk): czubata szklanka mąki orkiszowej jasnej   mniej niż 1/2 szklanki maślanki   szczypta soli Składniki na farsz kurkowy: około 250 g kurek 1 cebula   1 łyżka masła ghee sól, pieprz Masło pietruszkowe: 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki 2 łyżki masła Wykonanie: kurki umyć, następnie osuszyć. Drobno posiekać. Na patelni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 361

Kurki można dostać już prawie wszędzie, a ja uwielbiam wszelkie dania z grzybami. Przedstawiam dzisiaj przepis na soczyste piersi z kurczaka nadziewane dużą ilością świeżych kurek i mozzarelli. Całość przygotowuje się w miarę szybko i przyjemnie, na upartego nawet w jednej patelni:) Podałam z pyszną soczewicą z grzybami i fasolką, polecam! Scroll down for recipe in English Piersi(...)zeszklenia, po czym dodaj kurki i smaż przez kolejne 5-8 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W większej misce wymieszaj ser, musztardę i przestudzone kurki. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Nadziej mieszanką serową przygotowane piersi z kurczaka i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż je do patelni po kurkach, podsmaż

karmelowy
Pełnoziarnista tarta z kurkami, karmelizowaną cebulką, kozim serkiem i pomidorami. 144

jaki sposób spożytkować pierwsze pudełeczko tegorocznych kurek. Myślałam, myślałam aż wymyśliłam- tarta! I to był świetny pomysł, bo pełnoziarniste ciasto, masa serowo- jajeczna i karmelizowana cebulka w towarzystwie kurek smakują genialnie. SKŁADNIKI: ciasto 200g mąki pełnozarnistej 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanka zimnej wody masa kurkowa: 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa(...)świeżych kurek orzeszki pinii 1 łyżka miodu 5-6 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masa serowo- śmietanowa 100 ml śmietany 12 lub 18% 1 jajko 100g dowolnego sera żółtego lub mozarella 2 łyżki parmezanu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka listków świeżej szałwi pieprz dodatkowo: 1 roladka koziego serka 1 pomidor listki świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DefinicjaSmaku
Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi) 208

ręką lub szczególnie lubicie. Ponieważ z powodzeniem można użyć grzybów mrożonych, danie to nadaje się do przygotowywania przez cały rok. Jeśli się Wam spodoba, spróbujcie również naszej jajecznicy z kurkami i szpinakiem . Ciekawszym składnikiem jest jednak pochodząca z Ameryki Południowej quinoa, czyli komosa ryżowa . Konkretnie jej nasiona, które w postaci dostępnej w sklepach zwykle określamy mianem kaszy. To nadal(...)Finalnie otrzymujemy bardzo łatwe w przygotowaniu i dietetyczne danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na lekki posiłek o innych porach dnia. Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi) 2015-06-03 21:31:29 Oryginalne w smaku lekkie i zdrowe danie na śniadanie lub kolację z leśnych grzybów i pochodzącej z Ameryki Południowej kaszy quinoa

Kulinarna Pokusa
Jajecznica z kurkami 147

Jesteście znudzeni tradycyjną jajecznicą? Lubicie kurki? Oto przepis dla Was - jajecznica z cebulką i kurkami. Idealna na weekendowe śniadanie dla dwojga. Składniki na 2 porcje: 5 średnich jajek (m) 100 g kurek 1/2 cebuli sól, pieprz masło do smażenia świeży posiekany koperek Kurki obrać i umyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić(...)masło. Dodać kurki i smaży na średnim ogniu (przez kilka minut).    Gdy będą miękkie - kurki przełożyć, np. na talerz, a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć tak długo, aż cebula będzie szklista. Pod sam koniec ponownie dodać przesmażone kurki. Delikatnie posolić i popieprzyć. Do miski rozbić jajka i wlać je na patelnię. Ponownie posolić do smaku

Ugotować